I december kom det frem, at virksomhederne i stigende omfang spekulerer i gratis elever. Det foregår på den måde, at elever uden praktikplads arbejder i virksomhederne uden løn i op til tre måneder, også kaldet virksomhedsforlagt undervisning (VFU).
Det kan ikke være rigtigt, at vi skal bruge så mange penge på, at skolerne sender elever ud for at arbejde gratis.
Ejner K. Holst, LO
Nu viser et svar fra Venstres undervisningsminister Ellen Thrane Nørby til socialdemokraten Mattias Tesfaye, at ordningen sidste år kostede 100 millioner kroner.
Pengene kommer fra Arbejdsgivernes Uddannelses Bidrag (AUB), som finansierer en række refusions- og tilskudsordninger på erhvervsuddannelsesområdet, med det erklærede formål at skaffe flere praktikpladser.
– Det kan ikke være rigtigt, at vi skal bruge så mange penge på, at skolerne sender elever ud for at arbejde gratis i for eksempel supermarkeder og andre virksomheder. Det er jo med til at dræne AUB. Disse penge kunne i stedet gå til AUB’s arbejde med at skaffe flere praktikpladser, siger næstformand i LO Ejner K. Holst.
LO kræver handling
Formålet med ordningen er egentlig at give praktikløse elever på skolepraktikcentrene mulighed for at snuse til en arbejdsplads og omvendt en mulighed for arbejdsgiver til at se, om der er plads til en lærling i virksomheden. Ordningen er fuldstændigt gratis for virksomhederne, fordi eleverne under opholdet ikke modtager lærlingeløn, men skolepraktikydelse, som finansieres gennem AUB.
Men den virksomhedsforlagte undervisning har ifølge LO grebet om sig. Hovedorganisationen peger på, at antallet af VFU-aftaler fra 2010 til 2014 er steget fra knap 7.000 til 13.500. I samme periode er antallet af ordinære praktikpladser faldet fra 32.000 i 2010 til 29.000 i 2014.
VFU-ordningen blev i 2014 brugt i samlet 41.724 uger. Det svarer i runde tal til 930 fuldtidsarbejdspladser. Disse burde ifølge Ejner K. Holst i stedet have været ordinære praktikpladser.
Strammere regler
– Når ordningen har nået så stort et omfang, er det fordi visse arbejdsgivere misbruger ordningen. Samtidig viser tallene tydeligt, at de virksomheder, der får de ”gratis” elever, ikke efterfølgende tilbyder de unge en reel praktikplads. Dermed er det blot gratis arbejdskraft, og det vil vi ikke være med til, siger Ejner K. Holst.
LO kræver derfor en opstramning af reglerne på området, så man maksimalt kan være i virksomhedsforlagt undervisning i 14 dage, frem for de tre måneder, der er muligt i dag.
Dansk Arbejdsgiverforening erkender, at der er et problem, og er villig til at se på en løsning, hvor eleverne kun kan være i virksomhederne gratis i to eller fire uger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278