Ungarbejdere under 18 år ved for lidt om arbejdsmarkedet og kender ikke deres retttigheder. Derfor vil fagbevægelsens Jobpatrulje efter sommeferien tage ud på landets folkeskoler og lære eleverne, hvordan man begår sig på jobbet.
- De unge ved ikke nok om deres rettigheder, og det viser sig, når vi er rundt og besøge arbejdspladser hver sommer. Sidste år fandt vi regelbrud i cirka halvdelen af alle unges ansættelsesforhold, siger koordinator i Jobpatruljen, Kasper Tolstrup Andersen.
Nogen kender ikke reglerne, andre arbejdsgivere udnytter simpelthen ungarbejdernes uvidenhed. Kasper Tolstrup Andersen, koordinator
Han fortæller, at 40 procent af de unge aldrig har talt med deres forældre om rettigheder på fritidsjobbet, og det har konsekvenser.
- Oftest er de unge slet ikke klar over, at deres rettigheder bliver overtrådt. De ved ikke, at man skal have løn i oplæringsperioden, at der er pause efter fire timers arbejde, og at man ikke selv skal finde afløser ved sygdom.
12 undervisere er klar
Samtidigt er det langtfra alle arbejdsgivere, som kender reglerne, understreger Kasper Tolsrtrup Andersen.
- Nogen kender ikke reglerne, andre arbejdsgivere udnytter simpelthen ungarbejdernes uvidenhed. Derfor er det meget vigtigt, at man som ung selv sætter sig ind i sine rettigheder.
Det er på den baggrund, at Jobpatruljen nu gerne vil ud til flere unge og gøre dem klogere på arbejdsmarkedet.
- Selvom vi besøger cirka 10.000 arbejdspladser hver sommer, kommer vi kun i kontakt med omkring tre procent af landets ungarbejdere, siger Kasper Tolstrup Andersen.
Jobpatruljen har allerede uddannet de første 12 undervisere. De er udvalgt blandt de 250 frivillige, der hver sommer kører Jobpatrulje.
- De første 12 undervisere er mellem 19 og 25 år gamle. Det betyder, at de selv har eller for nyligt har haft et fritidsjob. Det gør det nemmere, når man skal ud og møde unge, mener Kasper Tolstrup Andersen.
Dialogspil
Omdrejningspunktet i undervisningen er et nyudviklet dialogspil, som skal sætte tankerne i gang hos de unge. Spillet tager udgangspunkt i nutidige arbejdsmarkedsforhold og lægger op til diskussion i klassen om unges rettigheder og arbejdsmarkedets opbygning.
- Vi vil snakke om, hvad der egentlig er af regler for ungarbejdere, og hvorfor de er der. Også de mere etablerede rettigheder på arbejdsmarkedet som pension, ferie og barsel sættes til diskussion på en måde, hvor de unge selv er omdrejningspunkt.
Målgruppen for initiativet er 8-10 klasser på folkeskoler og efterskoler og al undervisningsmateriale laves af Jobpatruljen selv.
Initiativet lanceres først til efteråret, men Jobpatruljen er allerede nu blevet booket til at undervise 15 skoleklaser rundt om i landet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278