De københavnske stilladsarbejdere nedlægger arbejdet i dag og holder i stedet stormøde inde foran Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads. Der deltager også repræsentanter for stilladsklubberne i Vestsjælland og Aarhus.
Kollegaerne er trætte af, at Dansk Byggeri ikke er villige til at hæve lønningerne i bunden.
Mikkel Kristensen, stilladsarbejder
Strejken falder sammen med, at der er forhandlinger om byggeoverenskomsten inde i Forligsinstitutionen.
Allerede inden klokken 8, hvor stormødet er indkaldt til, er der fyldt godt op på pladsen foran Forligsinstitutionen. Omkring 600-700 er mødt frem, og der forventes flere senere på dagen.
– Kollegaerne er utilfredse med, at Dansk Byggeri ikke er villig til at hæve lønningerne i bunden. Folkene er trætte af at se udenlandske kollegaer gå til en sulteløn og sidde i udsultede skurvogne uden toiletforhold. Kollegaerne er villige til at gå hele vejen. De har fået nok af, at Dansk Byggeri ikke tager problemerne seriøst, siger stilladsarbejder Mikkel Kristensen.
Ud over rigtig mange stilladsarbejdere er her også et væld af andre faggrupper. Malere, murere, tømrere, jord- og beton'ere, jernbanearbejdere, kantinefolk og mange andre. Der er masser af faner samt bannere og skilte med de vigtigste krav. Ud af højtalerne gjalder arbejderkampsange.
Faneborg døgnet rundt
Lige siden i fredags ved middagstid har der døgnet rundt været faneborg og en gruppe faglige aktivister foran Forligsinstitutionen.
Det er gået fantastisk godt, fortæller tømrer Helga Mathiassen og murer Christian Nielsen, der begge er aktive med at organisere faneborgen.
– Vi kan mærke, hvordan solidariteten mellem de forskellige faggrupper vokser og gror. Vi har sammen taget imod forhandlerne fra de forskellige faggrupper, der nu forhandler videre i Forligsinstitutionen. Det her er en manifestation af den frustration og vrede, der har ligget siden OK17, siger Christian Nielsen.
Ud over byggeriet forhandler Hotel og Restauration samt kantineområdet også i Forligsinstitutionen i dag. Fredag er det malernes tur. En række andre grupper som for eksempel jernbanearbejderne og bladbudene er også endt i Forligsen.
– Men ud over folk fra de her grupper ser vi også faglige aktivister fra områder som Blik og Rør, elektrikerne, transportområdet og industrien, hvor der er indgået forlig, tilføjer Christian Nielsen.
>> LÆS OGSÅ: Stigende antal 3F'ere siger nej til industriforlig
– Der er super mange folk, der kommer forbi for at bakke op. Det viser, hvor meget vilje der er til at stå fast på kravene. Vi har alt for længe fundet os i, at vores branche er blevet løbet over ende af social dumping. Nu er det tid til at stå fast, indskyder Helga Mathiassen.
Mange kommer med morgenbrød, kager, pizzaer eller anden mad. Det er typisk forskellige svendeklubber ude på arbejdspladserne, der tager initiativ til det.
– Men vi har også haft besøg af en polsk bygningsarbejder, der kom ind med en OK20-kage, som han selv havde bagt, fordi han synes, det er så godt, det vi gør, fortæller Helga Mathiassen.
Hun har taget initiativ til at lave en læserbrevsworkshop inde ved faneborgen. Der mødte fire op, som hver især fik skrevet et læserbrev. Flere af dem har allerede været bragt.
– De grupper herinde er jo ikke dem, der er bedst repræsenteret i avisspalterne, men de har mange vigtige historier at fortælle, siger Helga Mathiassen.
Der er planer om at tage endnu en runde med at skrive læserbreve i næste uge. Ellers er der initiativer som for eksempel bannermaling og faneløb for aktivisterne foran Forligsinstitutionen. Og i aften onsdag er der open air-bio. Klokken 19:30 bliver Stilladsfilmen om en af danmarkshistoriens største arbejdskampe vist, mens der serveres popcorn.
Lige nu er det ristede pølser, der serveres. Der grilles på livet løs i den bod, der er opstillet lige ved siden af indgangsdøren til Forligsinstitutionen.
Gær til alle forhandlerne
Klokken nærmer sig 9, hvor forhandlerne for byggeriet skal ind i Forligsinstitutionen. Claus Von Elling, formand for 3F's Byggegruppe, tager sig tid til en snak med medlemmerne på pladsen.
– Det er fantastisk med den her store opbakning fra hele landet. Det viser, hvilket mandat vi har. Vi arbejder med en masse forskellige ting i forhold til lønkravene, og jeg tror, at vi finder en løsning. Vi går efter et forlig, som vi selv kan have indflydelse på, siger Claus Von Elling til Arbejderen.
Han og resten af byggeriets forhandlere bliver klappet ind i Forligsinstitutionen, mens der bliver brændt flere romerlys af. Alle får en pakke gær i hånden for at minde dem om, hvad der kan ske, hvis kravene ikke bliver opfyldt. Det er en hentydning til overenskomststrejken i 1998, hvor butikkerne løb tør for gær.
"Hop, hop, hop, lønnen den skal op", lyder kampråbet efter forhandlerne.
Folk fra hele landet er mødt frem til demonstrationen foran Forligsinstitutionen. Blandt andet er der kommet en bus med otte mand fra Aalborg. Men der er også strejker og faglige protester flere andre steder i landet som blandt andet Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Vejle og Aabenraa.
>> LÆS OGSÅ: Strejker for reelle forhandlinger af byggeoverenskomsten
Utilfredse kantinearbejdere
Flere grupper skal forhandle i Forligsinstitutionen i dag. Klokken 10 er det kantinearbejdernes tur.
– Vi er utilfredse med, at arbejdsgiverne overhovedet ikke har ønsket at tage en dialog om faget, men bare vil trække overenskomstforliget på transportområdet ned over hovedet på os. Det er vi ikke interesserede i, siger Teit Gamst, der er faglig sekretær med ansvar for kantineområdet hos 3F København.
>> LÆS OGSÅ: En tredjedel af 3F's forhandlere dumpertransportforlig
Han peger på, at der blandt andet er problemer med faglærte bagere, konditorer og ernæringsassistenter, der arbejder i kantiner, men ikke bliver anerkendt som faglærte og derfor går til en ufaglært løn.
– Vi ønsker en løsning, der er skræddersyet til kantineområdet, men bliver tilbudt en stangvare uden hensyn til udfordringerne i branchen, tilføjer Bo Christensen, der er forhandlingssekretær for 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Han efterlyser for eksempel en ændring af den såkaldte skoleordning, hvor ansatte i kantiner på skoler kan blive sendt hjem uden hverken løn eller dagpenge i de perioder, hvor skolerne er lukkede.
Malerne har fået nok
En stor gruppe malere deltager også i dagens faglige manifestation med bannere og skilte. Deres overenskomst er til forhandling i Forligsinstitutionen på fredag, men de er mødt frem i dag, fordi det er vigtigt at vise solidaritet med hinanden.
En af malerne er Annette Kristensen, der er formand for værkstedsklubben i C-Husene.
– Vi skal have mindstelønnen hævet nu. De 7,5 kroner, der er lagt op til at hæve den med, er slet ikke nok i vores branche. Vi har talt om, at den skal op med 20-30 kroner, siger Annette Kristensen, der er med i faneborgen for første gang.
– Kollegaerne er trætte af, at de de sidste gange ikke har fået noget ud af overenskomstforhandlingerne, at der er blevet større lønulighed, og at de skal knokle for at få lønnen til at hænge sammen. Der er stor nedslidning i faget. Undersøgelser viser, at en kvindelig maler er nedslidt omkring de 40 år og en mandlig maler omkring de 50 år, tilføjer hun.
Annette Kristensen har selv være igennem operationer i både knæ og hænder og er nervøs for, om hun kan holde helt frem til pensionsalderen på 68,5 år. Hun glæder sig over, at hun har fastholdt sin efterløn, så hun kan stoppe som 65-årig.
Den stigende pensionsalder spiller også ind på kollegaernes utilfredshed.
– Der er mange årsager til, at folk synes, at det nu kan være nok, konstaterer den kvindelige maler, inden hun stiller sig op med et skilt med teksten: "En aktiv fagbevægelse".
Talerstolen er åben for dem, der har noget på hjerte.
– Det er nu, slaget skal stå. Vi er klar til konflikt for en højere mindsteløn, erklærer en bygningsarbejder oppe fra scenevognen.
Faneborgen fortsætter døgnet rundt.
– Vi opfordrer alle til at komme ind og bakke op. Her er en god stemning og plads til alle, også familier med børn, siger murer Christian Nielsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278