28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommuner dropper udlicitering

Hjemtager rengøring

Kommuner dropper udlicitering

Det sidste års tid har en række kommuner taget udliciterede rengøringsopgaver tilbage i kommunalt regi. Men man kan ikke tale om en egentlig tendens, siger forsker.

Arkivfoto
FOTO: Ivanna Rahm
1 af 1

For knap to måneder siden kom rengøringen på de bornholmske skoler, daginstitutioner og andre offentlige arbejdspladser tilbage på kommunale hænder efter tre års udlicitering.

Mange kollegaer er stoppet eller er gået ned med stress. 
Gitte Sonne Hansen, rengøringsassistent

Det var Elite Miljø A/S, der havde overtaget rengøringen. Men efter et utal af klager over kvalitet og arbejdsforhold besluttede et flertal i byrådet at droppe udliciteringen.

Det var en stor lettelse for de ansatte efter tre frygtelige år. Elite Miljø startede med at skille sig af med omkring en tredjedel af de 89 rengøringsassistenter. 23 blev fyret, mens 53 blev tvunget ned i tid. Og så blev arbejdstempoet sat voldsomt op.

Vildt arbejdspres

– Jeg havde 26 minutter til at gøre rent i fire klasselokaler, et toilet, et deportrum, en lang gang og to kvarte trapper, fortæller Gitte Sonne Hansen, der har gjort rent på den samme skole i Rønne i 28 år.

– Det har været meget hårdt. Mange kollegaer er stoppet eller er gået ned med stress. Men efter, at kommunen har overtaget rengøringen, har vi fået mindre områder og mere tid.

Fremgangsmåden på Bornholm er typisk ved udlicitering, siger Ellen Lykkegaard, formand for den offentlige gruppe i 3F.

– Mange politikere tænker kun på at spare penge, mens de ansatte betaler prisen, konstaterer hun.

>> LÆS OGSÅ: Frederikssund udliciterer igen til billigste bud

Det er ikke kun Bornholm, der vinker farvel til privatiseret rengøring. I løbet af det sidste års tid har en række andre kommuner gjort det samme.

Sidste måned besluttede et flertal i Vordingborg uden om Venstre og Konservative, at rengøringen på en række skoler og institutioner skulle tilbage i kommunalt regi på grund af store problemer med kvaliteten.

Tidligere på året droppede Hillerød Kommune en planlagt udlicitering af halvdelen af rengøringen og besluttede samtidig at hjemtage den anden halvdel, der havde været udliciteret siden 2013. På omtrent samme tidspunkt valgte Brøndby at stoppe et forsøg med udlicitering af rengøringen på en skole.

Lønnen falder

Sidste år droppede Halsnæs Kommune det private rengøringsfirma ISS og overtog selv rengøringen. Det har ført til bedre rengøring og mindre sygefravær.

– Vi har ikke alene fået en bedre og mere effektiv rengøring – vi har også fået nogle gladere medarbejdere, har kommunens Venstreborgmester Steen Hasselriis udtalt til Halsnæs Avis.

Samme år hjemtog Skanderborg rengøringen på alle skoler efter flere år i privat regi. Rigshospitalet gjorde det samme med en del af den udliciterede rengøring.

Selvom der har været en række hjemtagelser af udliciteret rengøring, er der ikke dokumentation for at tale om en egentlig tendens, siger professor fra RUC Ole Helby Petersen, der forsker i udlicitering.

– Hvis, der er en tendens, vil mit bud være, at den er forholdsvis lille. Modsat har der de sidste 10-15 år været en klar tendens til stigende udlicitering i kommunerne, regionerne og staten indenfor rengøringsområdet, siger Ole Helby Petersen.

Ole Helby Petersen offentliggjorde sammen med andre forskere tidligere på året en undersøgelse, der viser, at lønnen falder efter udlicitering af rengøring. Det første år efter en udlicitering falder årslønnen i gennemsnit med omkring 30.000 kroner. Året efter er faldet oppe på 40.000. 

>> LÆS OGSÅ: Udlicitering koster på lønnen

– Undersøgelsen viser også, at rengøringsmedarbejderne har lavere beskæftigelsesfrekvens og større træk på offentlige overførselsindkomst, siger Ole Helby Petersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2017 - 08:38   27. okt. 2017 - 11:48

Privatisering

ur@arbejderen.dk