15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommuner er vilde med frivillige

Ny rapport

Kommuner er vilde med frivillige

Kommunerne har fået øje på, hvad de kan bruge frivillige til, viser ny rapport fra KORA. Der er tale om en meget uheldig glidebane, mener 3F-formand, der mener, at det handler om besparelser.

Kommunerne er vilde med, at borgere som her kører en tur med ældre - og kommunerne har stadig mere fokus på, hvordan de kan få endnu mere gratis hjælp fra borgerne., viser ny rapport fra Kora.
FOTO: noc@arbejderen.dk
1 af 1

Som Arbejderen før har skrevet, kan det være frivillige, der møder op ved spisetid på det lokale plejecenter for at hjælpe beboerne med at spise eller frivillige, der varetager vedligeholdelse af kommunens grønne områder.

Så længe kommunerne skal spare, så fortsætter den her udvikling i den forkerte retning.
Allan Busk, 3F Aalborg

Når det kommer til den slags helt traditionelle velfærdsopgaver, så har kommunerne i stigende grad fået øje på fordelene ved at inddrage borgere, der udfører arbejdet gratis. Faktisk svarer fire ud af fem fagchefer i landets kommuner, at de inden for det seneste år har haft et særligt fokus på at opbygge nye samarbejdsaftaler med frivillige.

Det viser en helt ny rapport, som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) og Syddansk Universitet står bag.

Tillid versus økonomi

Cheferne svarer, at interessen for at inddrage og finde nye samarbejdsformer med de frivillige først og fremmest bunder i ønsket om at skabe "tillid mellem borger og kommune" og bedre kvalitet i servicen til borgerne. 

Under halvdelen af deltagerne i undersøgelsen svarer "meget vigtigt" til betydningen af eventuelle økonomiske gevinster ved samarbejdet. 

– Først vil jeg sige, at jeg er meget bekymret over udviklingen med brugen af frivillige. Der er tale om et voldsomt skred, og det er en meget uheldig glidebane at frivillige udfører opgaver, som det før var fagpersonale, der fik penge for at lave, siger Allan Busk til Arbejderen.

Han er viceborgmester i Rebild Kommune for Den Sociale Fællesliste og konstitueret formand for 3F Aalborg.

– På social og sundhedsområdet er det ikke mindst FOA's medlemmer, det rammer, når frivillige går ture med de ældre eller hjælper dem med at spise. Men når frivillige eksempelvis tømmer skraldespande i parkerne eller vedligeholder naturstier, så er det 3F-job, der forsvinder.

Allan Busk er som lokalpolitiker tæt på de kommunale budgetter, og han har meget svært ved at tro på, at økonomien ikke spiller en større rolle end KORA-rapporten antyder.

– Kommunernes økonomi er presset, og jeg kender jo diskussionerne, siger han med eftertryk.

Efter hans opfattelse er det grundlæggende problem ikke, at frivillige gerne vil gå en tur med ældre borgere eller på anden måde bidrage til at forsøde tilværelsen for andre, men at der ikke er penge til, at det er det faste lønnede personale, der gør det.

Penge, penge, penge

– Det her handler først og fremmest om penge. Så længe kommunerne skal spare, så fortsætter den her udvikling i den forkerte retning.

Hver 20. fagchef vurderer, at kommunen sparer penge på, at frivillige løser opgaver. Og en tredjedel har en forventning om, at samarbejdet med de frivillige på sigt skal nedbringe kommunens udgifter.

Kora har som led i undersøgelsen sendt spørgeskema ud til 838 fag- og forvaltningschefer i landets 98 kommuner. 53 procent af dem har udfyldt hele eller dele af spørgeskemaet.

Ifølge Kommunernes Landsforening, så var godt 1,8 million danskere, svarende til 40 procent, i 2012 engageret i frivilligt arbejde. De gav tilsammen 350 millioner timer.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2016 - 10:22   24. okt. 2016 - 13:03

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Rapport om frivillige

Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) har sendt et elektronisk spørgeskema ud til i alt 838 fag- og forvaltningschefer i alle 98 kommuner. 

53 procent af cheferne har besvaret hele eller dele af spørgeskemaet.

Her er nogle af resultaterne i undersøgelsen:

  • Fire ud af fem fagchefer svarer, at de inden for det seneste år har haft et særligt fokus på at opbygge nye samarbejdsaftaler med frivillige.

  • Knap seks ud af 10 fagchefer svarer, at de samarbejder med borgere, der arbejder frivilligt uden at være tilknyttet en forening eller organisation.

  • Hver 20. fagchef svarer, at samarbejdet med frivillige lige nu sparer penge og er omkostningseffektivt.

  • En tredjedel af fagcheferne har en forventning om, at samarbejdet med de frivillige på sigt skal nedbringe kommunens udgifter.

Frivillighedscharter
  • Den 1. juli 2013 offentliggjorde regeringen et nyt frivillighedscharter for samspillet mellem de frivillige og det offentlige. Bag charteret står regeringen, en række frivillige organisationer, FTF, LO, KL og Danske Regioner. Det gamle charter blev lavet i 2001.

  • Charteret fra 2001 indeholder følgende sætning: "Der er brug for en omfattende og alsidig frivillig indsats; men den skal ikke erstatte den offentlige indsats". Den sætning er udeladt i det nye charter. 

  • Det gamle charter fremhæver de frivillige organisationers selvstændighed og ret til selv at vælge og prioritere deres opgaver. De formuleringer er udeladt i det nye charter. Her fremhæves til gengæld, at det i samarbejdet mellem de frivillige og det offentlige er vigtigt med en forståelse af, at frivillig indsats er frivillig.

Se de to chartre på frivilligcharter.dk