Et langt, tæt og kontroversielt samarbejde imellem de kristelige arbejdsgivere i KA og deres ansatte i Krifa ser ud til at have fået en ende. Efter 117 år med overenskomster uden strejker eller konfliktret valgte Krifa fredag i sidste uge at opsige deres overenskomst med KA.
Krifa har i flere år forsøgt at rette op på huller og misbrug af overenskomsten.
Søren Fibiger Olesen, Krifa
– Det gør vi, fordi vi ikke er enige med KA om, hvordan en anstændig overenskomst skal se ud, og hvordan den skal balanceres i det daglige samarbejde, siger formand for Krifa Søren Fibiger Olesen til Arbejderen.
– Krifa har i flere år forsøgt at rette op på huller og misbrug af overenskomsten, men vi har ikke fået den nødvendige imødekommenhed fra KA. Vi har endvidere ønsket at modernisere samarbejdet, så det i højere grad imødekommer de behov, vi ser på arbejdspladser.
Opsigelsen har effekt fra efteråret 2017.
Organiserede strejkebrydere
De kristelige har samarbejdet siden, de under storkonflikten i 1899 i fællesskab organiserede strejkebrydere. Konflikten, som afsluttedes efter arbejdsgivernes massive lockout af over 40.000 arbejdere, endte med det historiske Septemberforlig, hvor fagbevægelsen og arbejdsgiverne repræsenteret ved det nuværende LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) indgik den hovedaftale, som i store træk stadig danner grundlag for den danske arbejdsmarkedsmodel.
Krifa og de kristelige arbejdsgivere i KA har siden da haft et parallelt aftalesystem, som i modsætning til aftalerne mellem LO og DA ikke indeholder muligheder for at strejke sig til bedre forhold. Fordi man fandt det "unaturligt", at kristne arbejdsgivere og arbejdere skulle være i strid med hinanden på arbejdsmarkedet, når de kunne have fællesskab i kirkelige sammenhænge.
Om dette parallel-system fortsætter efter Krifas opsigelse af den fælles kristelige overenskomst er endnu usikkert, selvom begge organisationer forsikrer, at de har andre samarbejdspartnere stående i kulissen - parate til at fortsætte de kristeliges arbejdsmarkedspolitiske traditioner.
Nye samarbejdspartnere
– Vi vil fortsat indgå overenskomster med virksomheder og arbejdsgiverforeninger. Vi har lige indgået en god overenskomst på transport området med ITD, hvor vi er enige om at skabe gode løn og ansættelsesvilkår og samtidig arbejde med at højne arbejdslysten og trivslen for chaufførerne. Ingen virksomhed eller lønmodtager vil derfor være ringere stillet på grund af opsigelse af samarbejdet med KA, siger Søren Fibiger Olesen.
For arbejdsgiverne i KA hedder den nye samarbejdspartner Det Faglige Hus, som ellers i 2012 søgte om optagelse i LO-familien. LO afviste dog ansøgningen, som af mange blev anset som et rent pressestunt.
– Vi er glade for, at Det Faglige Hus har taget imod vores opfordring til træde ind som forhandlingspart. Det Faglige Hus viser dermed stor vilje til at tage ansvar overfor valgfriheden på det danske arbejdsmarked, siger direktør i KA Karsten Høgild og fortsætter:
– Vi glæder os til forhandlingerne med Det Faglige Hus. På den ene side har vi nu en garant for, at en 100-årig overenskomst-tradition fortsætter. Og på den anden side tror vi, at vi sammen med Det Faglige Hus kan udstikke nye rammer for fremtidens arbejdspladser til gavn for både lønmodtagere og arbejdsgivere - og ikke mindst for at sikre vækst og gode arbejdsforhold på fremtidens arbejdsmarked.
I venteposition
I Det Faglige Hus har man forholdt sig afventende, så længe KA og Krifa fortsat har haft igangværende forhandlinger. Det Faglige Hus deler imidlertid KA's bekymring om, at DA og LO med den kristelige overenskomsts bortfalden, vil udbygge sin majoritet til et fuldstændigt monopol.
– Det er en del år siden, at LO gav os en kurv, og vi møder derfor gerne frem til forhandlinger med KA og påtager os rollen som garant for, at der også i fremtiden er kollektive overenskomster, der sikrer lønmodtagere deres rettigheder, siger landsformand Johnny Nim.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278