Folketingets Ombudsmand har netop afgjort en sag om en offentligt ansattes ret til at ytre sig. Sagen var rejst af Danmarks Lærerforening på vegne af medlemmet.
Ledelsens svar må ikke kunne opfattes som en kritik af, at medarbejderen har brugt sin ytringsfrihed.
Jørgen Steen Sørensen, ombudsmand
Ombudsmanden kalder det en fejl, at en lærer blev kaldt til samtale hos ledelsen og fik en skriftlig advarsel fra kommunen, efter at han havde skrevet følgende på den lokale lærerkreds' facebookside i forbindelse med en diskussion af en ny lokalaftale:
"Tag et kig på (.....) Skole. Den er helt gal. Ledelsen overvåger og forfølger folk, og kredsen bakker selvfølgelig ubetinget op. Men det er jo klart, når (antal personer) fra den skoles ledelse er blevet oplært af kredsen!!!"
Ledelsen og kommunen mente, at påstandene i kommentaren var "urimeligt grove og åbenbart usande", skriver Folkeskolen.dk.
Ledelse må tåle kritik
Folketingets ombudsmand Jørgen Steen Sørensen skriver i en pressemeddelelse: "Jeg må lægge til grund, at lærerens kommentar på Facebook afspejler, hvordan han har opfattet forskellige ledelsesmæssige dispositioner fra skolens side."
Jørgen Steen Sørensen understreger, at han ikke kan vurdere, om lærerens opfattelse er korrekt, men at han mener, at en ledelse "i vidt omfang" må tåle, at uenigheder kommer offentligt til udtryk.
>>LÆS OGSÅ: Retten til at ytre sig står over loyalitetspligt
Ledelsen kunne have reageret ved at have givet udtryk for sine egne holdninger til sagen over for læreren og over for andre – uden at det berettigede ledelsen til samtidig at kritisere lærerens ret til at ytre sig, skriver Folkeskolen.dk.
Kommunen skal se på sagen igen
Jørgen Steen Sørensen forklarer det sådan:
"En ledelse af en offentlig myndighed må gerne svare på en medarbejders kritik og tage til genmæle, hvis den er uenig. Men svaret må ikke kunne opfattes som en kritik af, at medarbejderen har brugt sin ytringsfrihed."
Ombudsmanden understreger, at en ytring, der i øvrigt er lovlig, aldrig i sig selv kan danne grundlag for afskedigelse eller andre negative ledelsesreaktioner som for eksempel en irettesættelse eller advarsel.
Efter Ombudsmandens afgørelse skal den pågældende kommune se på sagen igen.
Arbejderen skrev for nylig om Holbæk Kommune, hvor en lærer efter 20 år blev flyttet fra én skole til en anden.
>>LÆS OGSÅ: Offentligt ansattes ytringsfrihed stækkes igen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278