02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lærlinge skal kunne italiensk

Intet sprogkrav til arbejdsgiver

Lærlinge skal kunne italiensk

Vil man have en lærerplads på metrobyggeriet, er det bedst, hvis man først lærer italiensk eller portugisisk. Arbejdsgiverne bliver nemlig ikke mødt af krav om, at oplæringen skal foregår på dansk.

Det er forrykt, at man ikke kan få en praktikplads, hvor der bliver talt dansk, når der bliver brugt så mange skattekroner på et så kæmpestort byggeri, mener formanden for ungeklubben i Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Laurits Bo Lillelund. Han frygter for sikkerheden og for uddannelsens kvalitet, når de hurtige instrukser bliver givet på et fremmed sprog.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Hvis du skal være en af de otte nye lærlinge på metrobyggeriet i København, må du hellere se at komme på sprogkursus.

Med godkendelsen af italienske Copenhagen Metro Team, CMT, som læreplads for otte struktørlærlinge følger nemlig intet krav om, at oplæringen på pladsen skal ske på dansk.

- Vi har meddelt CMT, at oplæringen skal foregå på en måde, så eleven kan forstå den nødvendige faglige instruktion. Men der er ikke tale om noget sprogkrav. Oplæringen må foregå på svensk, tysk eller serbokroatisk, når bare eleven kan forstå, hvad der bliver sagt, siger Torsten Lindum Poulsen fra Byggeriets Uddannelser til Arbejderen.

Han vil ikke blande sig i, hvordan uddannelsesstedet sikrer, at lærlingene forstår, hvad der bliver sagt.

- Det skal foregå i et match imellem elev og praktikplads. Det handler om at finde den rigtige lærling til pladsen, forklarer han.

Sprogkrav til lærling

Hvor den italienske mega-entreprenør altså er sluppet for et sprogkrav, har man givet et desto mere omfattende krav om sprogkundskaber til den enkelte elev. Forrykt, mener formand for ungeklubben i Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Laurits Bo Lillelund.

- Det er en meget uheldig udmelding, synes jeg. Hvis man skal kunne forstå de mange vigtige sikkerhedsinstrukser og fagudtryk, så skal det foregå på ens modersmål, ellers skal man være ualmindeligt god til det sprog der bliver talt i sjakket, siger den rystede klubformand og tømrerlærling.

Han frygter for sikkerheden og for uddannelsens kvalitet, når de hurtige instrukser bliver givet på et fremmed sprog.

- Det er forrykt, at man ikke kan få en praktikplads, hvor der bliver talt dansk, når der bliver brugt så mange skattekroner på et så kæmpestort byggeri, siger Laurits Bo Lillelund.

Han mener, at CMT og de øvrige entreprenører på det offentlige byggeri bør ansætte danske svende til at stå for oplæringen af eleverne.

- Der er jo masser af arbejdsløse bygningsarbejdere, så det skulle nok være muligt at finde et par stykker. Med danske svende ude i sjakkene kan det være fint nok at blive oplært på en plads, hvor der både går italienere, polakker og portugisere. Så længe lærlingene får noget ordenligt at lave, og det er de danske svende, som står for oplæringen, siger Laurits Bo Lillelund.

Også Pihl & Søn

Han synes, det er tvivlsomt, at man nu gentager "successen" fra det enorme byggeprojekt på Københavns nordhavn, hvor en helt ny bydel er ved at blive bygget.

Her har hovedentreprenøren, Pihl & Søn, fået lov til at udlåne deres lærlinge til det berygtede polske fup-firma Budomex, som tidligere har skjult livsfarlige ullykker og flere gange er blevet taget i goft lønsnyd.

Her stillede man også hellere krav til den enkelte elev end til entreprenøren, idet lærlingene skulle kunne tale tysk eller engelsk for at få pladsen.

Hos den offentlige bygherre, Metroselskabet, har man ikke planer om at ansætte danske svende til at oplærer eleverne.

- Vi følger samme procedurer som alle andre, når der skal ansættes lærlinge. Lærlingens uddannelsesforløb bliver godkendt i de faglige udvalg, eller ved at de tekniske skoler godkender enkelte praktikforløb, skriver Peder Mandrup Knudsen, HR, IT- og direktionssekreatariatschef,  i en mail til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2013 - 15:34   23. jan. 2013 - 08:34

Lærling

as@arbejderen.dk
Metroselskabets ejere

Metroselskabet har det overordnede ansvar for driften af metroen samt for at anlægge den nye metrolinje, Cityringen.

Metroselskabet er et interessentskab og ejes af:

  • Københavns Kommune (50,0 procent).

  • Staten ved Transportministeriet (41,7 procent).

  • Frederiksberg Kommune (8,3 procent).