Efter to ugers overvejelser var Byggeriets Uddannelser mandag klar med deres svar. Den italenske hovedentreprenør på Metro-byggeriet i København, CMT, er blevet godkendt til at uddanne otte struktørelever.
I sommeren 2011 lavede det offentligt ejede Metroselskabet en aftale med arbejdsgiverne i Dansk Byggeri, fagbevægelsen og CMT. Fem til syv procent af de timelønsansatte på metrobyggeriets byggepladser skulle være lærlinge.
Baggrunden for aftalen var, at Metroselskabet i sin tid valgte ikke at skrive et krav om lærlinge ind i kontrakten med den italienske hovedentreprenør, som det ellers er kutyme i Københavns Kommune. Da det gik op for fagbevægelsen, at der ikke var sikret lærerpladser i kontrakten, lagde man derfor pres på de offentlige ejere af Metroselskabet for at få en aftale.
Det førte til, at parterne indgik den såkaldte partnerskabsaftale, som dog på ingen måder er juridisk eller kontraktmæssigt bindende.
Umiddelbart førte det heller ikke til, at der kom nogle lærlinge. Først da det halvandet år senere kom frem, at der kun var to lærlinge på det 22 milliarder dyre byggeri, satte Metroselskabet handling bag ordene og fik CMT til at ansøge om lov til at uddanne lærlinge.
Og nu kan de to lærlinge altså få følgeskab af otte nye struktørelever. En god nyhed, mener formanden for de unge i Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Laurits Bo Lillelund.
Han påpeger dog, at der med de nu i alt 10 lærlinge er lang vej op til de lovede praktikpladser. Med cirka 400 timelønsansatte burde der nemlig ifølge aftalen i øjeblikket gå imellem 20 og 30 lærlinge på byggeriet.
- Det er jo godt nok, at der sker noget. Ti er unægteligt bedre end to. Men der er langt op til det antal pladser, som Metroselskabet har lovet, og vi er altså halvandet år inde i byggeriet, siger den 26-årige tømrerlærling til Arbejderen.
Hos Metroselskabet, som er bygherre på det store byggeri, har man ikke nogen tidshorisont for, hvornår 10 bliver til 20-30 praktikpladser.
- Vi arbejder med en ny ordning, hvor vores hovedentreprenør, CMT, er godkendt til at have lærlinge, som de udlåner til deres underentreprenører. Der er indtil videre oprettet otte lærlingepladser, som nu skal besættes, og vi arbejder videre med den ordning for at skaffe flere lærlingepladser, skriver Peder Mandrup Knudsen, HR, IT- og direktionssekreatariatschef, i en mail til Arbejderen.
Laurits Bo Lillelund forventer, at det politiske ejerskab vil gøre alt, hvad de kan, for at der bliver rettet op på problemet ,og at der hurtigt kommer de lærlinge på pladsen, som Metroselskabet har lovet.
- Det er jo pinligt, at et rødt bystyre ikke kan sikre, at der oprettes lærerpladser, når der bygges for vores skattekroner, lyder det fra ungdomsformanden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278