Hvem er det lige, der gambler med velfærdssamfundet?
Det spørgsmål stiller Rita Bundgaard, formand for HK Stat, efter at hun i formiddags hørte innovationsminister Sophie Løhde (V) varsle lockout af 120.000 statsansatte, som svar på fagforeningernes strejkevarsel.
Ministeren bruger den magt, at hun både er de statsansattes arbejdsgiver og en del af regeringen.
Rita Bundgaard, HK Stat
– Det her er ikke et balanceret skridt. Det er et drastisk skridt, og ministeren bruger den magt, at hun både er de statsansattes arbejdsgiver og en del af regeringen. Som borger i Danmark er jeg skuffet over at være en del af et demokrati, der opfører sig på den måde, siger Rita Bundgaard.
Et lockout-varsel er et stort skridt, indrømmede Sophie Løhde på et pressemøde.
– Men når de faglige organisationer agerer på den måde og nøje udvælger strejkemål, som vil ramme helt afgørende dele af det danske samfund, så ser jeg desværre ingen anden udvej, sagde ministeren og tilføjede, at den omfattende lockout skal være med til at presse på for at opnå et resultat af overenskomstforhandlingerne, der siden sammenbruddet i sidste uge er fortsat i Forligsinstitutionen.
Aggressiv optrapning
De faglige organisationer anerkender arbejdsgivernes legitime ret til at smide lockout-kortet, men handlingen bliver alligevel opfattet som et aggessivt tiltag og en yderligere optrapning af den fastlåste situation.
– Først anklager hun lønmodtagerorganisationerne for at tage sagesløse danskere som gidsel ved at varsle strejke. Derefter udbreder hun selv konflikten til langt flere arbejdspladser. Følger man hendes egen logik, tager hun jo dermed også langt flere danskere som gidsler, siger Hanne Pontoppidan med henvisning til at antallet af lockoutede er otte gange flere, end fagforbundene på det statslige område har udtaget til strejke.
>>LÆS OGSÅ: Forhandlingsfællesskabet har sendt konfliktvarsel
Hanne Pontoppidan er formand for Uddannelsesforbundet, hvis medlemmer på det statslige område arbejder som lærere på blandt andet VUC, AMU, produktionsskoler og erhvervsskoler. Nu har størstedelen af dem udsigt til at blive udelukket fra deres arbejdspladser uden løn.
Håber stadig på en forhandlingsløsning
Knap 2.000 medlemmer af Djøf Offentlig er udtaget til strejke. Med dagens udmelding fra Løhde kan op til cirka 17.000 statsansatte djøfere yderligere blive kastet ud i en konflikt.
– Vi håber ikke, at lockoutvarlset er et signal om, at arbejdsgiverne har opgivet at finde en forhandlingsløsning med hjælp fra Forligsmanden i Forligsinstitutionen. Det er vores klare prioritet at finde en løsning inden en konflikt bryder ud, udtaler Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.
Også Dansk Magisterforenings formand Camilla Gregersen ærger sig over statens måde at besvare fagforbundenes konfliktvarsel på.
– Det er kun arbejdsgiverne, der kan få gang i forhandlingerne ved at lægge noget på bordet, vi kan forhandle om – og det havde været det naturlige svar på vores konfliktvarsel. I stedet svarer de igen så aggressivt som muligt, og det mindsker håbet om, at der kan landes en aftale ad forhandlingens vej, mener Camilla Gregersen.
Kommuner og regioner
Både Kommunernes Landsforening og Danske Regioner mødes onsdag eftermiddag for at tage stilling til, om de også skal benytte sig af lockout-våbnet.
Statens lockout kan træde i kraft den 10. april. Det er seks dage efter, at de faglige organisationers strejker kan begynde.
Overenskomstforhandlingerne er strandet på uenighed om en række spørgsmål. Det gælder blandt andet størrelsen på lønstigningerne, men også spørgsmål om betalt spisepause og lærernes arbejdstidsaftale har ført til sammenbrud i forhandlingerne på både det statslige, regionale og kommunale område.
>>LÆS OGSÅ: Her er overenskomstkampens stridspunkter
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278