Innovationsminister Sophie Løhde står fast på sit krav om endnu en spare-overenskomst til de offentligt ansatte. Og alt tyder på, at hun styrer slagets gang med fast hånd ikke alene på det statslige område, hvor hun sidder ved forhandlingsbordet, men også på det kommunale område.
Det er helt klart afgørende for os, at den her overenskomst ikke er en kriseoverenskomst.
Anders Bondo Christensen, lærerformand
I weekenden var der lagt op til forhandlinger om de generelle tværgående krav på både på det statslige og kommunale område, samt mellem lærerne og Kommunernes Landsforening (KL) omkring en arbejdstidsaftale.
Men da forhandlingerne på det kommunale område skulle i gang lørdag meddelte KL, at de ikke kunne forhandle løn eller andre større krav, før der var aftalt løn og en økonomisk ramme på det statslige område.
Kovending
I sidste uge lød meldingen fra KL ellers, at de godt kunne forhandle uden at afvente et statsligt forlig. Men lørdag have KL vendt 180 grader og erklærede nu, at det bestemt ikke kunne lade sig gøre. Det betyder, at der endnu engang er stilstand i forhandlingerne på det kommunale område.
– Vi har ingen meldinger om, hvornår KL er klar til at fortsætte forhandlingerne, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
Forhandlingerne mellem KL og lærerne fredag omkring en arbejdstidsaftale endte også resultatløst. Der er stadig ikke udsigt til, at parterne kan nå til enighed.
– Lærernes Centralorganisation (LC) har nu lagt endnu et forslag på bordet, som vi håber kan danne udgangspunkt for en arbejdstidsaftale, siger Anders Bondo Christensen, formand for LC.
Han håber, at der snart igen kommer gang i forhandlingerne om en arbejdstidsaftale.
>> LÆS OGSÅ: Fagforbund afgiver musketéred
Det statslige område forhandlede også overenskomst i weekenden uden at nå til enighed.
– Vi har flyttet os på en række dagsordener, og derfor er jeg selvfølgelig ærgerlig over, at forhandlingerne ikke har rykket sig mere på den anden side af bordet, sagde Sophie Løhde efterfølgende til DR.
– Den udlægning kan jeg slet ikke genkende, lyder kommentaren fra Anders Bondo Christensen, der også er med i de statslige forhandlinger.
Strid om løn
– Men det er helt klart afgørende for os, at den her overenskomst ikke bliver en kriseoverenskomst. Vi har lavet kriseoverenskomster i 2011, 2013 og 2015, men nu har vi en situation med vækst i det danske samfund, og det skal kunne ses på løn og arbejdsforhold i den offentlige sektor, tilføjer han.
>> LÆS OGSÅ: Nu vil vi se OK-resultater
Forhandlingerne på det statslige område fortsætter i dag. Men det er svært at se mulighederne for en aftale med en minister, der fastholder, at der ikke må bruges flere penge i den offentlige sektor, overfor en samlet fagbevægelse, der er enige om at kræve markante resultater den her gang.
Der er deadline for overenskomstforhandlingerne den 28. februar. Er parterne ikke nået til enighed, kan der varsles konflikt til start ved overenskomsternes udløb den 1. april.
FOA har netop besluttet at flytte ekstra 100 millioner kroner over i sin strejkefond.
– En konflikt i år er en yderst reel risiko, siger FOA-formand Dennis Kristensen.
>> LÆS OGSÅ: Konflikt rykker nærmere
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278