Når forhandlingerne om nye overenskomster for offentligt ansatte er overstået, vil det være en god idé at give den nuværende forhandlingsmodel et eftersyn. Det mener Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet.
Forhandlingsmodellen er ikke indrettet til et arbejdsmarked, der er politisk styret som det offentlige.
Laust Høgedahl, forsker AAU
I en rapport beskriver han en model i ubalance og entydigt til arbejdsgivernes fordel, fordi de tjener på en offentlig konflikt - både når de selv lockouter de ansatte, og når lønmodtagerne strejker.
LÆS OGSÅ: Forhandlingsmodel giver arbejdsgiverne fordele
– Modellen er skabt og udviklet i den private sektor. Den er ikke indrettet til et arbejdsmarked, der er politisk styret som det offentlige og man har ikke set på den siden, den blev taget i brug i 70'erne, forklarer forskeren til Arbejderen.
Åbenlyst behov
Bente Sorgenfrey, der er formand for 450.000 offentligt og privat ansatte medlemmer af den faglige hovedorganisation FTF, erklærer sig klar til at tage handsken op.
– Der er åbenlyst behov for, at parterne sætter sig sammen og drøfter mulige justeringer af den danske model i forhold til det offentlige område, siger FTF-formanden.
Organisationerne i Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de kommunalt og regionalt ansatte, opfordrer i deres generelle krav til OK18 til at indlede en dialog med arbejdsgiverne om modellen.
LÆS OGSÅ: Lad opsparede kroner blive i systemet
De kommunale arbejdsgiveres chefforhandler ved OK18, Michael Ziegler, er imidlertid ikke enig i, at der, som arbejdsmarkedsforskeren påpeger det, er et misforhold mellem lønmodtagernes og arbejdsgivernes muligheder i et overenskomstforløb.
De nordiske naboer
– Det er rigtigt, at der er andre roller på det offentlige område end på det private, men det ligger i sagens natur, at det kan man ikke konstruere sig ud af, siger han til DR Nyheder.
Laust Høgedahl er helt uenig. Han mener, man med fordel kan kigge på erfaringerne fra Norge, Sverige og FInland, hvor "man med åbne øjne har justeret forhandlingsmodellen til de aktuelle virkelighed".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278