05 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lisa og Sinem er lockoutet fra Jensens Bøfhus

Restaurantkæde vil frigøre sig fra overenskomst

Lisa og Sinem er lockoutet fra Jensens Bøfhus

Jensens Bøfhus ønsker at frigøre sig fra den overenskomst med 3F, som restaurantkæden har haft i mere end 30 år. Derfor har de lockoutet deres 3F-medlemmer, som er sendt hjem uden løn.

Lisa Kramme Pedersen og Sinem Demir har indtil den 23. marts været ansat hos Jensens Bøfhus på Axeltorv i København.
FOTO: Privat
1 af 1

Lisa Kramme Pedersen og Sinem Demir har indtil den 23. marts været ansat hos Jensens Bøfhus på Axeltorv i København. Det er de ikke mere. De er hjemsendt – lockoutet fra deres arbejdsplads.

 Selv om vi har en helt ekstraordinære situation med corona, hvor landet er lukket ned, og vi taler om sammenhold, så har det tydeligvis ikke betydning for Jensens Bøfhus.
Sinem Demir, lockoutet tillidsrepræsentant fra Jensens Bøfhus

Årsagen er, at Jensens Bøfhus ønsker at frigøre sig fra den overenskomst med 3F, som restaurantkæden har haft i mere end 30 år. Restaurantkæden kræver i stedet at få en aftale, hvor nye tjenere skal lønnes med 20 kroner mindre i timen, end de ansatte får i dag. Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte.

– Selv om vi har en helt ekstraordinære situation med corona, hvor landet er lukket ned, og vi taler om sammenhold, så har det tydeligvis ikke betydning for Jensens Bøfhus, siger Sinem Demir til Arbejderen.

Hun er – eller var – tillidsrepræsentant på sin arbejdsplads og mener, at lockouten i det mindste burde have været udsat til efter coronakrisen.

– Jeg blev ringet op af direktøren for en uge siden. Det var første gang, han kontaktede mig under hele den her periode, hvor der har været udsigt til konflikt. Hans eneste ærinde var at få mig til at fjerne et brev, som Lisa og jeg havde lagt op på vores interne facebookside, hvor vi orienterer vores kollegaer og opfordrer dem til at tage de timer, som de har krav på, i stedet for at tage "frivilligt" fri.

– Jeg fortalte ham, at jeg ikke synes, det er okay, at han tager lockouten, mens vi står i den her situation med coronakrise. Det skaber utryghed oven i utrygheden, men han valgte ikke at lytte, forklarer Sinem Demir.

>> LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus lockouter ansatte

Ansat i syv år

Sinem Demir har været ansat hos Jensens Bøfhus som tjener – eller værtinde som det hedder hos Bøfhuset – i syv år. 

– Det var lidt mærkeligt i dag at stå op og opdage, at jeg var udelukket fra de to facebookgrupper, der er for os ansatte. Så hurtig plejer virksomheden ikke at være, fortæller hun til Arbejderen.

– I betragtning af, at direktøren har lovet, at alle kan vende tilbage, når konflikten er slut, og de har frigjort sig fra overenskomsten, synes jeg, det er ekstra mærkeligt.

Nu er lockouten en realitet, og Sinem Demir forventer ikke, at hun vender tilbage, hvis ikke der kommer en overenskomst.

– Jeg har været virkelig glad for mit arbejde. Det er jo derfor, jeg har været der i syv år, men jeg kan ikke forestille mig at arbejde under de nye betingelser.

Usikker fremtid

Også Lisa Kramme Pedersen, som har været arbejdsmiljørepræsentant, er stærkt i tvivl om, hvordan fremtiden bliver for hende. 

– Direktøren, Anders Nikolaisen, skrev til os i går, at vi har mulighed for at blive genansat om to uger, når overenskomsten ikke gælder længere. Men så bliver vi jo ansat på ringere vilkår. Vi har ikke længere en overenskomst, men kun en kontrakt, vi har ikke længere en tillidsrepræsentant, og vi skal skifte pensionsselskab, da Pension Danmark kun har at gøre med overenskomstdækkede virksomheder, fortæller Lisa Kramme Pedersen til Arbejderen.

– Ifølge direktøren vil jeg få en kontrakt, som ligner den gamle, men de nye, som bliver ansat, vil få 20 kroner mindre i løn, end jeg gør. Direktøren lægger altså op til at skabe et A- og et B-hold. 

– Dertil kommer så hele coronasituationen. Ingen ved, hvordan situationen ser ud om to uger. Bekymringen er, at selv om Anders Nikolaisen siger, vi kan få en ny kontrakt, så får vi det ikke alligevel. Det er meget usikkert det hele, siger Lisa Kramme Pedersen.

Hun er selv i tvivl, om hun ønsker at vende tilbage.

– Jeg ved jo ikke, hvilke forhold jeg vender tilbage til. Men jeg vil rigtig gerne tilbage til mine kollegaer. Vi har et rigtigt godt hold og en fantastisk restaurantchef.

Spred ordet

Lockouten er kulminationen på et længere forløb, hvor Jensens Bøfhus den 1. juli 2019 meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta.

Siden har 3F forhandlet med Bøfhuset for at få en overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale. Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få en overenskomst, hvor tjenerne fremover skal lønnes med 20 kroner mindre i timen. I dag er lønnen 152 kroner i timen. Han argumenterer med, at han vil have samme overenskomst som Restaurant Flammen. Omvendt påpeger 3F, at Flammen har et andet koncept, hvor der ikke er servering, men selvbetjening.

– Direktøren har ovenikøbet sagt, at vi ikke udfører tjenerarbejde, men det er jo helt grotesk, mener Sinem Demir.

Både Lisa og Sinem opfordrer til at gøre konflikten kendt under de betingelser, der nu er med coronakrise, hvor 3F ikke kan stå uden for restauranten med faner.

– Det er vigtigt at vise solidaritet – både med os som er lockoutet, men også med 3F, som kæmper for at få en overenskomst. Det er det, vi kan gøre lige nu – særlig på den facebookside, som hedder "Store Bøffer, Små Hjerter", forklarer Lisa Kramme Pedersen.

Siden er oprettet for at støtte de lockoutede. Sloganet er inspireret af, at Jensen Bøfhus selv har et slogan, som hedder "Store Bøffer, Små Priser". Sinem Demir håber, at især hashtagget "Store Bøffer, Små Hjerter" gøres kendt.

Lige nu har Jensens Bøfhus lukket for servering på grund af coronakrisen, men er meget aktiv med at sælge takeawaymad – også på Facebook.

– Jeg har set, at rigtig mange har skrevet kommentarer under reklamerne, hvor de opfordrer dem til at fastholde overenskomsten. Det gjorde mig vildt glad at se det, lyder det fra Lisa Kramme Pedersen.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. mar. 2020 - 08:01   27. mar. 2020 - 09:39

Overenskomst

bi@arbejderen.dk
Få artiklen læst op