08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Massiv kritik af fagtop præger HK's kongres

Krav om aktive fagforbund

Massiv kritik af fagtop præger HK's kongres

Både HK-formanden og LO-formanden modtog kraftig kritik på HK-kongressens første dag. Bag kritikken ligger ønsker om en aktiv og synlig fagbevægelse, som kæmper for medlemmerne.

Der gik en rød tråd i kritikken: Medlemmerne ønsker et forbund og en hovedorganisation, som kæmper deres sag. Som er synlige, markerer sig stærkt i den offentlige debat med klare og kontante krav, der har bund i den hverdag, medlemmerne oplever på arbejdspladserne.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der var mange kritiske indlæg fra talerstolen på HK-kongressens første dag. En række delegerede kom med kraftig kritik af HK-formand Kim Simonsen. Men han var ikke den eneste, som kom under beskydning.

LO-formand Harald Børsting måtte fra sin plads på gæsterækkerne også lægge øre til omfattende kritik.

Ønsket er et markant og synligt fagforbund med stærke holdninger og handling bag ordene.

Kritikpunkterne var forskellige, men gennem dem alle gik en rød tråd. Medlemmerne ønsker et forbund og en hovedorganisation, som kæmper deres sag. Som er synlige, markerer sig stærkt i den offentlige debat med klare og kontante krav, der har bund i den hverdag, medlemmerne oplever på arbejdspladserne.

Og hverdagen på arbejdspladserne er mange steder meget presset. Tillidsfolk kunne berette om lønpres, fyringsrunder, øget arbejdspres og social dumping.

Skuffelse over HK

I den situation er der brug for at HK og LO i langt højere grad går ud i et klart forsvar for velfærdssamfundet og medlemmernes arbejdsforhold, lød meldingen til Kim Simonsen og Harald Børsting.

- På min arbejdsplads føler kollegaerne ikke, at HK kæmper for deres interesser. For eksempel var det ikke populært, da Kim Simonsen gik ud og talte for, at vi skulle afgive feriefridage, sagde Benedicte Toftegaard, tillidsrepræsentant på Aller.

Fra især HK-Handel var der kritik af, at Kim Simonsen i beretningen betegnede regeringens forslag til reform af erhvervsuddannelserne som helt unikt. HK Handel har en række kritikpunkter af reformen.

Men kritikken blev ikke nævnt i beretningen, hvad der skabte stor utilfredshed.

Andre delegerede rettede skytset mod den kronik, Kim Simonsen havde i Berlingske i tirsdags, hvor han taler om nødvendigheden af at sætte medlemmerne i centrum, og derefter fremhæver en række af HK's individuelle medlemstilbud som karriererådgivning, støtte til opsagte og lønforsikring. De synes ikke det harmonerede med HK's satsning på at være en organiserende fagforening.

- Individuelle medlemstilbud har intet med den organiserende fagforening at gøre. Det handler ikke om flere varer på hylderne. En stærk fagforening skaber vi ude på arbejdspladserne, ikke bag murene i glashuset i Weidekampsgade, sagde Ulla Jeppesen fra HK Hovedstaden Privat.

Den holdning blev bakket op af en række andre talere.

Svar på kritikken

Utilfredsheden med forbundsformanden viste sig også ved, at flere delegerede takkede næstformand Mette Kindberg for en god beretning og Kim Simonsen for en beretning. De to delte beretningen imellem sig.

En række delegerede udtalte modsat støtte til formanden og hans linje.

I morges svarede Kim Simonsen på den markante kritik. Han takkede for alle indlæg, men opfordrede samtidig til en bedre debatstil.

Det eneste kritikpunkt, hvor formanden gav en indrømmelse, var i forhold til unge delegerede som kritiserede beretningen for at underspille ungdomsarbejdet. Det erklærede Kim Simonsen sig enig i.

I forhold til kritikken af erhvesskolereformen sagde Kim Simonsen:

- Vi skal finde fluerne i suppen, så forslaget kan blive endnu bedre, fluejagt er vi ret gode til, men vi skal ikke lede så meget efter fluerne, at vi ikke ser hvilken suppe, vi er ved at spise.

Senere i dag var en af de kritiske delegerede igen på talerstolen og erklærede, at hun ikke ville undskylde for sit kritiske indlæg, hun mente hvert et ord.

HK-kongressen viser meget store forskelle mellem de forskellige sektorer. Mens HK Handel er meget kritisk overfor erhversskolereformen, var det HK Kommunal som rejste kritikken af LO.

Bodil Otto, formand for HK Kommunal, konstaterede, at kritikken mod LO har ulmet længe i medlemsskaren, som blandt andet spørger sig selv, hvor LO var henne ved de store nedskæringsrunder i det offentlige i 2010-2011.

Medlemmerne efterlyser et højtråbende LO med stærke visioner for velfærdssamfundet og omsorg for alle medlemsgrupper.

Debatten mundede ud i en beslutning om at arbejde for at få én fælles hovedorganisation, og indtil da presse på for at få et mere markant, synligt og resultatorienteret LO.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2013 - 08:38   29. okt. 2013 - 12:36

HK-kongres

ur@arbejderen.dk
Debat i HK
  • HK's formand Kim Simonsen havde en kronik i Berlingske den 22. oktober. Her skrev han om nødvendigheden af, at HK retter blikket mod det enkelte medlem. Han listede derefter en række individuelle serviceydelser op, som HK skal tilbyde blandt andet karriererådgivning og lønforsikringer.
  • I beretningen fremhæver Kim Simonsen regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne som helt unikt og en politisk sejr for HK. Han undlod at nævne, at HK Handel er meget kritisk overfor udspillet.
  • I den efterfølgende debat om beretningen var der mange kritiske indlæg mod HK-formanden.
  • HK Kommunal rejste debatten om, hvorvidt HK skal forblive medlem af LO. Sektoren rejste markant kritik af LO's manglende indsats på en række områder.