10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny overenskomst på kontoret

HK slår søm i endnu en overenskomst

Ny overenskomst på kontoret

Ufaglærte HK'ere får bedre uddannelsesmuligheder, lyder det fra forhandlerne. Snart skal 40.000 ansatte på IT-, kontor- og lagerområdet stemme og give deres mening til kende om den nye overenskomst.

40.000 medlemmer af HK får med det nye overenskomstforslag bedre muligheder for at uddanne sig i arbejdstiden med fuld løn.
FOTO: PN
1 af 1

Ufaglærte HK’ere skal løftes til faglært niveau

HK/Privat og HK Handel blev onsdag formiddag enige med arbejdsgiverne i Dansk Erhverv om en ny overenskomst for de ansatte på IT-, kontor- og lagerområdet.

I stedet for at gå i stå ved en opsigelse kommer man videre.
Simon Tøgern og Per Tønnesen, HK

Overenskomsten er treårig, omfatter direkte godt 40.000 ansatte.

Som noget nyt skal der i overenskomstperioden findes en model, der sikrer, at ufaglærte HK’ere kan blive opkvalificeret til faglærte i arbejdstiden og med fuld løn.

- Det kan blive et rigtig godt uddannelsesspring. Vi har cirka 20 procent ufaglærte i HK-området, der kan få mulighed for at blive faglærte – og det vil være en fuldt realistisk mulighed, da uddannelsen foregår i arbejdstiden og med fuld løn, siger formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, og formanden for HK Handel, Per Tønnesen, i en fælles udtalelse.

Den nye overenskomstaftale følger i store træk industri-forliget, der som det første blev forhandlet på plads den 9. februar. Ud over bedre efteruddannelse indeholder forliget også bedre forældreorlov til begge forældre, ferietillæg af pensionen, bedre pensionsbestemmelser for kvinder på barsel samt en procent ekstra på fritvalgskontoen, der stiger til to procent.

Ekstra uddannelse

Simon Tøgern og Per Tønnesen betegner det som et fremskridt, at overenskomsten sikrer alle, der mister deres arbejde, en ekstra uges efteruddannelse, så de fremover har tre uger. Ansatte med mere end tre års anciennitet har ret til op til fem ugers efteruddannelse.

- Det betyder rigtig meget at skabe disse rammer omkring opsigelser, som jo desværre præger det moderne arbejdsmarked i meget stort omfang. I stedet for at gå i stå ved en opsigelse kommer man videre. Det er positivt, mener HK's forhandlere.

Arbejdsgiverne i Dansk Erhverv er også tilfredse med aftalen.

- Aftalen ligner på de fleste områder de andre overenskomster, som er indgået ved årets forhandlinger, og vi er tilfredse med, at der er lavet endnu en ansvarlig aftale med moderate stigninger i virksomhedernes omkostninger, udtaler direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn.

Han understreger, at det har været vigtigt for arbejdsgiverne med en treårig aftale, og at overenskomsten samlet set medvirker til at genoprette virksomhedens konkurrenceevne.

Inden overenskomsten kan træde i kraft, skal den vedtages af de cirka 40.000 personer, som den berører. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. feb. 2014 - 16:49   26. feb. 2014 - 16:59

OK 2014

noc@arbejderen.dk