19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Omstridt metrofirma får nye ordrer

3F undrer sig

Omstridt metrofirma får nye ordrer

Midt i anklager om lønsnyd for 47 millioner kroner har italiensk byggefirma hentet yderligere 280 ansatte til metrobyggeriet. Om knap 14 dage forventes en faglig voldgift at afgøre sagen om lønsnyd.

Mens 3F venter på afgørelsen i Danmarkshistoriens største sag om lønsnyd mod Cipa, har firmaet fået næsten tredoblet sine opgaver på metroen.
FOTO: Bax Lindhardt / Scanpix
1 af 1

Den 19. eller 20. februar forventes en faglig voldgift at afgøre, om det italienske byggefirma Cipa har snydt sine ansatte på metrobyggeriet i København for 47 millioner kroner.

CMT synes åbenbart, at det omstridte firma skal have nye opgaver.
Jens Kirkegaard, BJMF

Sagen, der er rejst af 3F og bliver betegnet som Danmarkshistoriens største om social dumping, har ikke bremset Cipas aktiviteter på metroen - tværtimod.

Firmaet har trods de alvorlige anklager fået nye ordrer. På få måneder har Cipa næsten tredoblet antallet af ansatte til 430 og er nu blandt de største firmaer på projektet.

– Det er den italienske hovedentreprenør Copenhagen Metro Team (CMT), der åbenbart synes, at det omstridte firma skal have nye opgaver, fortæller Jens Kirkegaard, formand for byggegruppen i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), til Arbejderen.

Grønt lys fra Metroselskabet

Den offentlige bygherre Metroselskabet bekræfter i en mail til Fagbladet 3F, at det har givet grønt lys og godkendt de nye kontrakter med Cipa.

HR-chef i Metroselskabet Peder Mandrup Knudsen skriver, at de vil vente og se, hvordan sagen falder ud i uge otte.

"Vi må afvente udfaldet af voldgiftssagen. Men jeg vil gerne understrege, at vi i Metroselskabet er stærkt optaget af, at der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de ansatte på byggepladserne", forklarer han til Fagbladet 3F.

Jens Kirkegaard indrømmer, at han flere gange har undret sig over valg af underentreprenører. Ofte tilfalder arbejdet på metroen udenlandske og ukendte firmaer, som den københavnske 3F-afdeling har stribevis af dårlige oplevelser med.

I forhold til den aktuelle sag mod Cipa påstår 3F, at de ansatte gennem to år er blevet spist af med helt ned til 50 kroner i timen.

30 vidner

Fagforeningen bliver bakket op af 30 tidligere og nuværende ansatte fra lande som Polen, Italien og Rumænien. De har timesedler, der viser, at de har arbejdet 60 timer om ugen og ikke kun de 37 timer, som Cipa udbetalte løn for ifølge lønsedlerne. På den måde endte den reelle timeløn langt under dansk standard.

Foreløbig er tre store firmaer blevet fyret fra metrobyggeriet efter afsløring af snyd med de ansattes løn.

I foråret 2013 var det først det polske Kormal, der blev smidt på porten. Ved årets udgang røg Cinterex fra Portugal ud, efter at Fagbladet 3F afslørede, at de ansatte fik 70 kroner i timen. Og i efteråret 2014 bad Metroselskabet hovedentreprenøren om at fyre det irske vikarbureau Atlanco. Ud over snyd med løn blev Atlenco afsløret i at blackliste udenlandske metroarbejdere, der er medlem af en fagforening.

Metrobyggeriet er planlagt til at stå færdigt i 2019 - med en foreløbig forsinkelse på syv måneder - og der er derfor stadig meget arbejde tilbage.  

Rækken af skandaler om lønsnyd og manglende sikkerhed har nu fået Metroselskabet til at stramme op på reglerne. I sidste måned meddelte selskabet, at det er parat til at indføre kædeansvar i nye kontrakter og tilbageholde penge fra hovedentreprenøren ved brud på dansk løn.

Kædeansvar og bøder

Det betyder, at CMT skal betale bod, hvis "deres" firmaer snyder. CMT skal betale 40.000 kroner i bod for hver måned, der er foregået lønsnyd. Desuden skal der betales bod for hver ansat hos deres underentreprenører, der ikke får dansk løn, skriver Fagbladet 3F.

Jens Kirkegaard fra BJMF er glad for, at det fremover får konsekvenser, hvis firmaerne snyder.

– Der er meget arbejde endnu, og i år bliver et af de mest mandskabskrævende år. Så lad os håbe at de firmaer, der ikke konkurrerer på de ansatte løn og ansættelsesvilkår, får større muligheder for at få opgaver på metroen. Så kan det også være, at flere af vores medlemmer har en chance, mener byggeformanden.

For tiden har 150-200 medlemmer af københavns største byggefagforening arbejde på én af metroens mange byggepladser.

CMT ønsker ikke at svare på, hvad de vil gøre, hvis Cipa dømmes for lønsnyd. 

"CMT er ikke part i sagen mellem 3F og CIPA. Vi anser det derfor ikke for passende for CMT at kommentere på det, der er et juridisk anliggende mellem tredjeparter", skriver deres kommunikationschef Jens Munch til Fagbladet 3F.
 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. feb. 2015 - 05:31   04. feb. 2015 - 05:40

Metroen

noc@arbejderen.dk
Job i metroen

Pris: 21,3 milliarder kroner.

Byggepladser: Projektet kommer til at sprede sig over mere end 20 byggepladser i hovedstaden. Der bygges 17 underjordiske stationer i det centrale København og på Frederiksberg, som forbindes med ialt 31 kilometer metrotunnel.

Job: Anlægget af metroen ventes at skabe 25.000 årsværk. 1200 - 1500 job om året vil være direkte relateret til byggeri. Mellem 2500 og 3000 afledte job vil være hos underleverandører og serviceerhverv.

Historie: En revideret tidsplan siger, at metroen er færdig i 2019.

Kilde: Metroselskabet