Jo flere sprog, der tales på en byggeplads, jo sværere er det at formidle de nødvendige informationer og instrukser om sikkerhed til de ansatte.
Det siger Hasse Mortensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet, til Arbejderen.
Han mener derfor, der ligger et ekstra stort ansvar på Pihl & Søn, der har lånt fire danske struktørelever ud til et polsk sjak i Pihl's efterhånden faste underentreprenør, det polske firma Budomex.
- De her unge mennesker er ikke vant til at færdes på en byggeplads. De kender ikke reglerne og ved ikke, hvad der er farligt. Det skal man som leder og kollega være meget opmærksom på, siger Hasse Mortensen.
Pihl & Søn er ganske vist hovedansvarlig for uddannelsesaftalerne, men struktøreleverne skal læres op af de ansatte i Budomex, som alle er polakker. De snakker ikke dansk, og eleverne snakker ikke polsk. Den daglige kommunikation kommer derfor til at foregå på engelsk, og det øger risioen for, at vigtig information går tabt, eller at der kan ske misforståelser, som i værste fald fører til ulykker.
- Derfor skal arbejdsgiveren være særligt opmærksom på, om de unge har forstået, hvordan arbejdet skal udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Reglerne på området er klare. Arbejdet skal tilpasses den beskæftigedes særlige forudsætninger, og det er klart, at man i et uddannelsesforhold eller som nyansat har andre forudsætninger end erfarne personer, påpeger AT-chefen.
Struktøreleverne er dobbelt udsat. Selv hvis alle deres kolleger var danske, risikerer de som nyansatte at komme ud for flere ulykker end deres mere erfarne arbejdskammerater.
- Vi ser en klar overhyppighed af tilskadekomst blandt nyansatte. En del af forklaringen kan være, at den nyansatte er ivrig efter at vise mester, at netop han var den rigtige at ansætte. Så knokler han bare på, forklarer Hasse Mortensen.
Tal fra Arbejdstilsynet viser, at der anmeldes cirka dobbelt så mange arbejdsulykker for personer, som har været ansat i under en måned, end for personer, som har været ansat i seks måneder. Desuden sker der næsten lige så mange arbejdsulykker på første arbejdsdag som i hele den følgende arbejdsuge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278