I næsten halvandet år har havnearbejderne i Aarhus ventet på svar fra Datatilsynet i en sag om aflæsning af sms'er på en tillidsmands mobiltelefon.
Sagen resulterede i, at tre havnearbejdere blev fyret, heriblandt to arbejdsmiljørepræsentanter. Det skete i november 2012.
Aflæsningen og udskrivningen af sms-beskederne kunne ikke ske i medfør af persondataloven.
Datatilsynet
De fyrede og 25 tilbageværende meldte daværende havnedirektør Bjarne Mathiesen og borgmesteren i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) til politiet.
Havnearbejderne mener, det var et brud på grundlovens bestemmelser om brevhemmeligheden, når havnedirektøren udspionerede deres sms'er til og fra arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussens mobiltelefon. En handling Jacob Bundsgaard - som formand for havnebestyrelsen - godkendte.
Politianmeldelsen blev i første omgang afvist af Østjyllands Politi, men siden ændret på foranledning af Statsadvokaten, hvis rolle er at føre tilsyn med politikredsene.
Det var også Statsadvokaten, der sidste år bad Datatilsynet kigge på de aspekter i sagen, der har med persondataretlige forhold at gøre. Den 25. september 2014 skriver Datatilsynet følgende:
Loven blev brudt
"Som sagen er oplyst, foreligger der efter Datatilsynets umiddelbare vurdering i denne sag tungtvejende hensyn til de registrerede, som overstiger Aarhus Havns interesse i at aflæse og udskrive sms-beskederne. På det foreliggende grundlag er det således Datatilsynets umiddelbare vurdering, at aflæsningen og udskrivningen af sms-beskederne ikke kunne ske i medfør af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 7."
Alligevel træffer Østjyllands Politi den 9. oktober beslutning om at standse efterforskningen i den kontroversielle sag. Ifølge advokaturchef Morten Holm, fordi der "ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart."
Havnearbejderne, der føler sig holdt hen og holdt for nar i snart to år, er rasende over Østjyllands Politis afgørelse om at stoppe efterforskningen.
– På trods af at Statsadvokaten sidste år omgjorde politiets beslutning om at henlægge sagen, og på trods af at vi nu har fået medhold ved Datatatilsynet, så har Østjyllands Politi igen besluttet ikke at rejse sagen. Det er utroligt dårligt politiarbejde, lyder det fra tidligere kranfører og arbejdsmiljørepræsentant Keld Sørensen.
Vi er ikke blevet afhørt
Han er den ene af de tre, der blev bortvist fra havnen i Aarhus, efter at havnedirektøren havde været på fisketur i deres private sms'er.
Keld Sørensens undren over politiets beslutning bliver ikke mindre af, at politiet udelukkende har haft den ene part i sagen til afhøring - havnedirektør Bjarne Mathiesen. Ingen af de implicerede havnearbejdere er på noget tidspunkt blevet afhørt.
Advokat Bjarne Overmark, der fører sagen for havnearbejderne, ser politiets afgørelse som en trussel mod fagligt aktive og samtlige ansatte i Danmark.
– Det her vil resultere i, at enhver arbejdsgiver herefter ustraffet kan snage i ansattes sms'er. Det er da et eklatant brud på brevhemmeligheden, som har været beskyttet i Grundloven siden 1849, mener han.
Det skal gå hurtigt
På vegne af havnearbejderne har Bjarne Overmark klaget til den østjyske politikreds og til Statsadvokaten i Viborg.
I klagen skriver han, at havnearbejderne finder det stærkt stødende, at Østjyllands Politi har genbehandlet politianmeldelsen, fordi politidirektør Jørgen Illum og borgmesteren sidder i kredsrådet for politikredsen som henholdsvis formand og næstformand.
Bjarne Overmark beder statsadvokaten hastebehandle klagen, da forældelsesfristen for at sigte og tiltale Bjarne Mathiesen og Jacob Bundsgaard for overtrædelse af straffeloven er den 29. oktober.
Der er tidligere faldet dom i en tilsvarende sag. En mand blev i maj 2013 idømt 14 dages fængsel for at have snaget i sin kærestes sms'er.
Arbejderen har uden held forsøgt at få en udtalelse fra advokaturchef Morten Holm.
Østjyllands Radio oplyser, at politiet ikke ønsker at udtale sig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278