Der var ingen slinger i valsen hos de to Ryanair-direktører Eddie Wilson og David O'Brien, da de torsdag formiddag holdt pressemøde i København. De vil ikke indgå overenskomst og lavprisselskabet forventer at vinde en retssag.
Bliver vi mødt af en lovlig blokade, så vil vi være klar til at droppe København som en base.
Eddie Wilson, Ryanair
Ryanair er klar til at droppe sin planlagte base i Københavns Lufthavn, hvis de danske fagforeninger gør alvor af deres varslede konflikt og lammer selskabet med en blokade.
I så fald vil Ryanair blot benytte København som en destination, hvor fly og mandskab bringes ind fra andre europæiske baser - ganske som en række andre internationale flyselskaber gør det i dag, fortalte personalechef Eddie Wilson.
– Det er naturligvis ikke vores foretrukne løsning, men hvis vi skulle blive mødt af en lovlig blokade, så vil vi være klar til at droppe København som en base. Det vil betyde tab af en masse gode arbejdspladser i København, men det er fagforeningernes skyld. Vi vil dog stadig flyve ind og ud af København, lød det fra Wilson.
Truer med tab af job
Flyvebranchens Personaleunion (FPU) har varslet konflikt mod Ryanair, fordi lavprisselskabet hidtil har nægtet at indgå en overenskomst på danske vilkår med deres flyvende personale i Kastrup.
Konflikten vil blive fulgt af en sympatikonflikt fra de øvrige LO-fagforbund i lufthavnen så som 3F, HK og Dansk Metal. Det vil forhindre brændstofpåfyldning, indcheckning, kufferthåndtering og vedligeholdelsen af fly.
I et brev til Serviceforbundet gentager Ryanair advarslen om, at man vil droppe basen i København, hvis selskabet bliver ramt af en blokade.
"Vi er åbenlyst bekymrede over at høre de grundløse påstande fra visse danske fagforeninger om, at Ryanairs fly i Københavns Lufthavn ikke vil blive handlet (få leveret brændstof og bagage m.m., red.). Skulle dette ske, vil det eneste resultat være, at Ryanair vil basere disse fly uden for Danmark - med dertil hørende tab for Danmark af nye job, skatter og sociale skatter," skriver Ryanair i brevet.
Iføge lavprisselskabet vil Ryanair på den måde fortsat kunne flyve til og fra København med lave priser og "transportere den samme trafik, men med fly og besætninger, der vil være baseret uden for Danmark," hedder det videre i brevet.
Fremrykker åbning
At have en base i tilknytning til en lufthavn giver et flyselskab væsentligt bedre muligheder for at tilrettelægge optimale ruter ud af lufthavnen i den vigtige morgentrafik. Desuden kan man lettere åbne nye destinationer og lukke andre ned, skriver Avisen.dk.
Hvis Ryanair vælger ikke at have base i København, vil en eventuel blokade være konkurrenceforvridende og dermed ulovlig i henhold til den danske arbejdsret.
På dagens pressemøde kom det frem, at Ryanair går efter at fremskynde åbningen af ruterne fra København. Tidligere skulle det første lavprisfly lette den 26. marts, men nu går det på vingerne allerede den 18. marts.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278