Kommunen skal kunne sætte en stopper for underbetaling af udenlandske håndværkere i Aarhus.
Det mener Socialdemokraterne og SF i byrådet, der vil stramme de sociale klausuler til virksomheder, der byder på kommunale byggeopgaver.
Udmeldingen kommer efter en række sager om underbetaling og farligt arbejdsmiljø på to store byggerier på byens havn.
- Vi vil sikre os, at ingen, som udfører opgaver for offentlige midler, snyder med lønnen, forklarer social- og beskæftigelsesrådmand Hans Halvorsen (S) til Arbejderen.
Han forklarer, at skærpelsen blandt andet ligger i, at der indføres kædeansvar, så hovedentreprenøren hæfter for underleverendører.
- Og så vil vi kunne gå direkte ud til den enkelte medarbejder og forlange dokumentation for, at løn- og ansættelsesforhold er i orden, fortæller Halvorsen.
Desuden vil de to partier føre bedre kontrol med underleverandører og gøre det muligt at sammenligne de udenlandske håndværkeres lønsedler med Skats oplysninger, så kommunen kan se, om der er betalt skat.
Ikke nok
Kommunisterne i Aarhus er glade for, at Socialdemokraterne og SF sætter social dumping på dagsordenen.
- Det er en fin midlertidig løsning, som bliver foreslået, men hvis vi for alvor vil den sociale dumping til livs, må vi kigge på hele udliciteringsområdet, siger Jan Sylvest, som er kommunisternes spidskandidat til kommunalvalget i efteråret.
Han peger på, at de udliciterede og privatiserede opgaver i stort omfang har ført til lavere løn og dårligere forhold for de ansatte.
- Eksempelvis skraldemændene. Mange af dem har kørt skrald i kommunen i hundrede år og en madpakke. Men nu hvor de har skiftet til en privat arbejdsgiver, så er de røget ned på nederste løntrin, som om de var nyansatte, forklarer Jan Sylvest og fortsætter:
- Også skolerengøringen er kommet på private hænder. Her har man ændret i ansættelserne, så det, der før var en 30 timers stilling, er blevet til to deltidsstillinger. Det har betydet, at de ældre rengøringsdamer er røget ud og blevet erstattet af unge østeuropæiske kvinder, som knokler derudaf for at få det hele til at hænge sammen. Det er ikke okay.
Overenskomst
I Socialdemokraternes og SF's forslag vil man gøre det nemmere for kommunen at tjekke, om de indgåede klausuler bliver overholdt, men det kræver, at klausulerne indeholder de rigtige krav, hvis det skal batte, mener Jan Sylvest.
- I dag kræver kommunen, at arbejdet skal udføres på overenskomstmæssige forhold. Det betyder reelt, at arbejdet udføres af østeuropæere til minimumslønnen i overenskomsten. Men hvilken dansk murer går til mindstelønnen? Det er der jo ikke nogen, der gør. Derfor skal kravet være, at der er overenskomst på arbejdspladserne, ganske enkelt.
Det krav skal Jan Sylvest og kommunisterne dog ikke regne med at få igennem, så længe Hans Halvorsen er rådmand.
- Det må vi slet ikke gå ind og kræve. Det vil både komme på tværs af udbudsloven og EU-ret. Det vil jeg ihvertfald ikke sætte min røv på spil for, siger han og griner.
Hans Halvorsen regner med, at de skrappere krav vil være nok til at få byggevirksomhederne til at tænke sig om.
- Og så håber vi da, at vi kan inspirere andre til at lave lignende stramninger. Det kunne da være positivt, hvis eksempelvis de almene boligforeninger ville stille flere krav, når de skal have renoveret.
Kontrol
Et lignende forslag har Københavns overborgmester fremlagt i sidste uge. Forslaget indebærer, at der afsættes fem millioner kroner årligt til oprettelse af en kommunal kontrolenhed på 6-8 personer, som kan udføre stikprøvekontrol på tværs af kommunens forvaltninger.
Ifølge Hans Halvorsen er det også meningen, at kontrollen i Aarhus skal udføres af kommunens embedsfolk. Men det er ikke optimalt, mener Jan Sylvest.
- Jeg mener, det må være fagbevægelsen, som skal have ret til at dukke op på pladsen og tjekke forholdene. For hvad ved kommunen helt ærligt om overenskomster, spørger han.
Den kritik bider dog ikke på den socialdemokratiske rådmand:
- Jeg kan da sagtens forestille mig nogle dygtige embedsfolk, der godt kan finde ud af at læse en overenskomst, siger han.
Forslaget skal behandles i Aarhus byråd, men da de to partier bag har flertal, forventer Hans Halvorsen, at det går igennem inden længe.
Aalborg overvejer
Diskussionerne om kommunal kontrol med løndumping har også nået Nordjylland.
- Indtil nu har der ingen kontrol været, men når vi stiller krav til overenskomster, så er det også vores ansvar at kontrollere, at de rent faktisk bliver overholdt, siger Thomas Kastrup Larsen (S) til Nordjyske Stiftstidende.
Den nuværende rådmand i Aalborg Kommune og borgmesterkandidat mener, det vil være oplagt at diskutere forslaget om uanmeldte virksomhedsbesøg i forbindelse med kommunalvalget til efteråret.
Kastrup Larsen fortæller, at der indtil videre ikke har været probemer med løndumping i Aalborg Kommue, men at han synes det er en god idé at være på forkant.
- Det handler om at skabe lige vilkår, så man ikke konkurrerer på lønninger, men det faglige arbejde, siger Thomas Kastrup Larsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278