21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Slagteriarbejdere siger ja til redningsplan

Glæde på solskinsøen

Slagteriarbejdere siger ja til redningsplan

Et stort flertal af slagteriarbejderne på Bornholm har som ventet vedtaget en redningsplan, der betyder, at de over fem år frem skyder 3,5 procent af deres løn i et investeringsselskab for at redde deres egne arbejdspladser.

Danish Crown, der sidste år havde et nettooverskud på 1,6 milliarder kroner, får en håndsrækning af slagteriarbejderne. De indskyder 3,5 procent af deres løn i et selskab, der skal sikre deres egne job i fem år.
1 af 1

Det var en glad tillidsmand, Thomas Hansen, der for kort tid siden kunne fortælle kollegerne på Danish Crowns slagteri i Rønne, at slagteriet overlever.

Det er en Lex Bornholm, der sikrer, at Bornholm har et slagteri i mindst fem år.
Anne Villemoes, Danish Crown

196 ud af de 200 ansatte havde benyttet sig af muligheden for at stemme om den redningsplan, der betyder at de fem år frem indbetaler 3,5 procent af deres løn i et "medarbejderinvesteringsselskab".

Et overvejende flertal stemte ja, men der var også enkelte nej-stemmer imellem. Resultatet, som redder de bornholmske arbejdspladser, var forventet. 

Ikke rimeligt

- Hvis du spørger mig om jeg synes, at det er rimeligt at de ansatte skal smide penge i et selskab, der har overskud og som har råd til at betale millionbonusser til cheferne, er svaret selvfølgelig nej. Men vi har måttet erkende, at det var det, der var nødvendigt for at redde vores arbejdsplads, lyder det fra Thomas Hansen.

Han fortsætter:

- Vi har kæmpet for det vi stod for: Nemlig at afvise en direkte lønnedgang. Det ville ikke have været vejen frem for slagteriarbejderne og det danske samfund. Vi har hele tiden været udsat for et enormt pres fra Danish Crown. Alligevel er det lykkedes os at afvise en direkte lønnedgang og samtidig redde en af øens største arbejdspladser.

Thomas Hansen tilføjer, at kollegernes tillid til ledelsen i Danish Crown er nærmest ikke-eksisterende, men at han håber, den kan blive rette op  - i alles interesse.

Lex Bornholm

Rundt om på landets øvrige  Danish Crown-slagterier er der frygt for at "Bornholmer-løsningen" skal sprede sig, men det afviser slagterikoncernens kommunikationsdirektør Anne Villemoes.

- Det vil ikke ske andre steder. Det er en Lex Bornholm, der sikrer, at Bornholm har et slagteri i mindst fem år, siger hun til TV2 News.

Redningsplanen kom på plads gennem intense forhandlinger mellem Fødevareforbundet NNF og DI. Ud over slagteriarbejderne selv spytter også staten penge i en modernisering af slagteriet i Rønne.

Inden planen kom på plads, havde Danish Crown truet de ansatte med at lukke slagteriet til efteråret, med mindre de gik 15 procent ned i løn og fandt driftsbesparelser på 25 millioner kroner om året.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2014 - 13:30   12. jun. 2014 - 16:08

Danish Crown

noc@arbejderen.dk
Danish Crown spareplan

Hovedpunkterne i spareplanen:

  • Der oprettes et medarbejderinvesteringsselskab.  

  • Alle slagteriarbejdere investerer omkring 3,5 procent af lønnen i årene 2014-2019.

  • De ansatte og Danish Crown vælger hver to personer til bestyrelsen i selskabet.

  • Når der er opnået en besparelse på mere end 25 millioner kroner, får den enkelte slagteriarbejder differencen tilbage, dog tidligst i 2017.  

  • Hvis slagteriet lukker inden 2019, bliver samtlige indskudte midler betalt tilbage til de ansatte, inklusiv et eventuelt overskud.

  • Hvis der bliver fyret mere end 20 procent af de ansatte, får de fyrede midlerne tilbage.

  • Aftalen løber over fem år, hvor efter differencen betales tilbage, hvis Danish Crown har opnået en besparelse på over 25 millioner kroner årligt på slagteriet på Bornholm.

Kilde: Fødevareforbundet, NNF​

  

Afstemning Rønne

Sådan stemte slagteriarbejderne:

Ja: 182

Nej: 9

Blanke: 5