Den såkaldte slikfuskersag fra Nordsjælland med misbrug af rumænske arbejdere; udenlandske elevatormontører der undergraver danske overenskomster, og den nyligt afsluttede konflikt på Axel Towers hvor et tømrersjak bliver truet med udenlandske håndværkere.
Hvis vi ikke tager slagsmålet denne gang, kan vi ligeså godt lægge os til at dø.
Tue Tortzen, 3F Frederiksborg
De tre konkrete eksempler på social dumping i praksis blev levende beskrevet af dem, der har problemet tæt inde på kroppen, da der fredag i sidste uge var konference i Odense for at forberede overenskomstforhandlingerne 2017.
– Slikfuskersagen viser, at social dumping er meget andet end grov underbetaling af rumænske arbejdere. Den handler også om omfattende misbrug af løntilskudsordningen, kunne Elaine Larsen, der har arbejdet med sagen som faglig sekretær i 3F Frederiksborg, fortælle de godt 60 fremmeødte.
Lasse Jack Larsen, formand for Elevatormontørernes Brancheforening, og fællestillidsmand ved Otis Elevator Per Kokborg har set, hvordan deres arbejde bliver overtaget af udenlandske kollegaer, som arbejder for 12 euro i timen, under mindstelønnen på den industrioverenskomst, som montørarbejdet skulle være omfattet af.
– Det virker, som om firmaet har instrueret de ansatte i at fortælle, at de får 130 kroner i timen. Men uanset hvilken bank, jeg går ind i, så kan jeg ikke få 130 danske kroner for 12 euro, lyder det syrligt fra Per Kokborg.
Nægter problemet
Både slikfuskersagen og elevatormontørernes fortælling dokumenterer, at også industriens overenskomster er udfordret. Ikke desto mindre fastholder Claus Jensen, formand for CO-industri og topforhandler på lønmodtagerside, at social dumping ikke er et generelt problem på arbejdsmarkedet, men noget især byggefagforeningerne taler op.
John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Byggefagenes Samvirke i København og en af initiativtagerne til konferencen, beklagede at Claus Jensen ikke var til stede på konferencen.
– Nu har vi i dag hørt en chefforhandler, en faglig sekretær, en branche der er udsat for det og en arbejdsplads der er truet med det, og det er social dumping, der går igen hele vejen. Så hvad gør vi med industrien og deres forhandlingsfællesskab for at få dem til at rejse krav, der kan dæmme op for udhulingen af overenskomsterne og den danske model, spurgte John Ekebjærg-Jakobsen og lagde op til debat om næste skridt i overenskomstforløbet.
Industrien går solo
Industrien indgår ikke alene forlig på vegne af egne medlemmer, men har også tradition for at lægge rammerne for alle øvrige overenskomster på det private arbejdsmarked, herunder byggeriet og transportsektoren. Forsøg på at aftale en muskertered blandt LO-forbundene ved OK 2017 er mislykkedes. Dermed er der udsigt til, at CO-industri og arbejdsgiverne i DI igen bliver toneangivende og afslutter deres forhandlinger, inden alle øvrige områder er kommet i hus.
Claus Westergreen, formand for Bygge-, Jord- & Miljøarbejdernes Fagforening mente af samme grund, at det måtte være i 2017, at byggefagforeningerne "satte hælene i".
– Jeg tror sagtens, at vi kan stå sammen i byggeriet, sagde han.
Formand for 3F Frederiksborg Tue Tortz erkendte, at det ville blive en hård kamp, men mente, at der var en chance for at vinde den.
– Hvis vi ikke tager slagsmålet denne gang, kan vi ligeså godt lægge os til at dø. Byggebranchen bliver ødelagt systematisk på den her måde.
Begge afdelingsformænd lagde vægt på, at den danske befolkning ikke vil acceptere arbejdere, der indkvarteres under uhumske forhold og spises af med timelønninger på 20-30 og 50 kroner. Og at kampen mod social dumping rækker langt ind i arbejdsgivernes rækker, fordi de er oppe mod de firmaer, der underbyder priserne.
Rejs debatten
I mandags holdt CO-industri det første af i alt otte optaktsmøde om OK 2017. På møderne kan medlemmer af de ni forbund, som forhandlingsfællesskabet består af, debattere overenskomstforhandlingerne med Claus Jensen og CO-industris næstformand Mads Andersen.
– Nu går I hjem fra den her konference og opfordrer kollegaerne i industrien til at tage til møderne med de to topforhandlere rejse debatten om social dumping, opfordrede John Ekebjærg-Jakobsen.
OK-initiativet gør status slut november / start december og tager beslutning om, hvornår det er tid igen at samle tillidsrepræsentanter på tværs af fagene.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278