Sig det højt og klart - stop social dumping!
Jeg oplever, at folk er parate til at kæmpe for, at vi får nogle værn imod social dumping igennem denne gang.
John Ekebjærg-Jakobsen, Byggefagenes Samvirke
Sådan lyder overskriften, når tillidsfolk fra forskellige brancher og næsten alle dele af landet fredag mødes i Odense. De skal finde fælles fodslag omkring hvilke krav der skal prioriteres, når der næste år skal forhandles overenskomster på det private arbejdsmarked.
– Forhandlere, det være sig fra industrien, privat service eller byggeriet, skal klædes på. Det betyder, at de skal mærke, at vi er villige til at kæmpe for, at vi får nogle redskaber, som vi kan bruge i kampen mod social dumping, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Byggefagenes Samvirke i København og en af initiativtagerne til konferencen.
Samme kamp trods forskelligheder
De redskaber, der efterspørges i de enkelte brancher, er dog vidt forskellige. For mens det for byggeriets vedkommende i høj grad handler om at få indført et kædeansvar i overenskomsten, så handler det for andre brancher om eksempelvis regler for brug af vikarer eller om sikring af en højere mindsteløn.
– Men kampen er den samme. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi står sammen omkring det her. Derfor er signalet til konferencen fra os, der har planlagt den også, at døren ikke skal smækkes i for nogen. Forstået på den måde, at selvom én gruppe ender med at få et godt resultat hjem, så venter man på, at resten kommer i mål, før man lukker forhandlingerne, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Han henviser til, at industribranchens forhandlingsfællesskab CO-industri ved de seneste mange overenskomster har været først til at afslutte deres forhandlinger med arbejdsgiverne i Dansk Industri, med den konsekvens, at industriens forlig har sat rammerne for alle øvrige forhandlinger i blandt andet byggebranchen og transportsektoren.
Usolidarisk ikke at vente
– Det er et brud med det solidariske grundlag, som fagbevægelsen står på, fastslår John Ekebjærg-Jakobsen, som ser optimistisk på, at det denne gang kan lykkes at arbejde sammen om at sikre, at alle får noget igennem ved forhandlingerne.
– Jeg oplever, at folk er parate til at kæmpe for, at vi får nogle værn imod social dumping igennem denne gang. Selv indenfor industrien er der kræfter som Blik og Rør og elektrikerne, som har meldt klart ud, at vi er nødt til at stå sammen.
Udover sammenhold og kampgejst sætter John Ekebjærg-Jakobsen også sin lid til lederskiftet i LO og den mere udadvendte linje, som LO-formand Lizette Risgaard lovede, da hun overtog roret fra Harald Børsting.
– Og det tror vi på. Vi tror faktisk på, at den der lidt mere aktivistiske linje, som LO har signaleret, ikke mindst i forhold til RyanAir, at de mener det. Også i forhold til de slag vi i øvrigt står overfor med hensyn til den danske model.
Masser af aktivitet
Der er i det hele taget godt gang i forberedelserne til de kommende overenskomstforhandlinger.
Først i oktober mødtes 170 tillidsfolk i Blik- og Rørarbejderforbundet for at vende krav til næste års forhandlinger. Det samme gjorde omkring 450 tillidsfolk, arbejdsmiljørepræsentanter og forbundsrepræsentanter fra Dansk El-Forbund i september måned.
Hos Fødevareforbundet NNF har man heft en "overenskomst-bus" rundt i landet for at samle krav til forhandlerne blandt medlemmerne ude på arbejdspladserne.
I løbet af november måned drager forhandlerne fra CO-industri på landsturné.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278