Det er onsdag den 4. april, klokken er 7.40 om morgenen, og solen er ved at bryde igennem skylaget over Dronning Louises Bro i København.
Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå her sammen med DJØF'erne.
Jens Dahm Rasmussen, socialpædagog
De første offentligt ansatte har stillet sig op på broen med faner, bannere og skilte, der kræver en overenskomstløsning for alle faggrupper.
I løbet af de næste ti minutter kommer mange flere strømmende til. Her er morgenaktion, hvor de forskellige grupper af offentligt ansatte står "skulder ved skulder" for at vise deres stærke sammenhold omkring de fælles overenskomstkrav.
Der er lignende aktioner fem andre steder rundt omkring i København og på Frederiksberg.
Mange faggrupper
På broen står 3F'ere, pædagoger, SOSU-arbejdere, sygeplejersker, akademikere, HK'ere og mange, mange flere forskellige faggrupper.
Her er også en gruppe socialpædagoger. En af dem er Jens Dahm Rasmussen, der er tillidsrepræsentant på institutionen Rødbo i Ballerup, der blandt andet tager sig af mennesker med senhjerneskader.
Han glæder sig over sammenholdet mellem de forskellige faggrupper.
>> LÆS OGSÅ: Sammenholdet i fagbevægelsen er større end set i mange år
– Jeg troede efterhånden, at solidaritet var noget, der skulle findes på hittegodskontoret. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå her sammen med DJØF'erne. Men når vi allesammen står sammen, kan vi også vinde det her slag, siger Jens Dahm Rasmussen.
>> LÆS OGSÅ: Offentligt ansatte er rustet til kamp
– Jeg har ikke altid været enige med vores forhandlere. Men det er et super godt stykke arbejde, de har lavet den her gang, tilføjer han.
Jens Dahm Rasmussens kollegaer er presset til det yderste i dagligdagen efter mange års nedskæringer og forringelser.
– Der er en personalegennemstrømning på 50 procent på min arbejdsplads. Folk er virkelig pressede og går ned med stress. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til forbedringer for os, mens topcheferne får lukrative lønaftaler. Den her gang skal de starte i bunden i stedet for i toppen, erklærer han.
Flere hundrede er nu mødt frem og står på begge sider af broen. Bilister dytter og vinker for at vise deres støtte.
Direkte fra nattevagt
Susi Larsen kommer direkte fra sin nattevagt på Rundskuedagens Plejecenter, hvor hun arbejder som SOSU-hjælper og er tillidsrepræsentant.
– Det er rigtig fedt, at vi viser, at vi står sammen på tværs af alle fagforeninger. Det er et historisk sammenhold og flot med den opbakning, vi har fra befolkningen, siger Susi Larsen.
Hun henviser både til diverse meningsmålinger, men også til opbakningen fra både beboere og pårørende på plejehjemmet.
Længere nede mod Nørrebrogade står en gruppe medlemmer af 3F København. En af dem er dyrepasser Trine Pedersen, der også er tillidsrepræsentant.
– Jeg er her for at støtte op om vores forhandlere, som kæmper rigtig godt. Det er et fantastisk sammenhold, der er blevet udviklet. Og fantastisk med den store støtte fra privat ansatte, siger hun.
>> LÆS OGSÅ: 3F'ere optrapper kampen
– Vi har været tilbageholdende under finanskrisen, men nu er det opgangstider, og det vil vi også godt mærke noget til, understreger Trine Pedersen.
Hun oplever en stor interesse for overenskomstforhandlingerne blandt kollegaerne. Det diskuteres livligt i frokoststuen.
Tilbagegang
Nu gjalder de offentligt ansattes kampsang ud over broen til melodien "Du må få min sofacykel".
"Vi vil ikke tie stille. Vores løn er alt for lille. Vores arbejde er meget mere værd", synger de mange fremmødte.
Midt i det hele står en vogn med stakkevis af t-shirts med teksten "En løsning for alle". Det er Dansk Magisterforening, der har medbragt bluserne. Ved siden af vognen står et af fagforeningens medlemmer, Jakob Ørsted, der er lektor på Københavns Professionshøjskole.
– Det er dejligt, at vi står her i dag ved siden af hinanden og viser vores sammenhold, og at vi har fælles interesser, siger han.
Jakob Ørsted oplever, at arbejdsforholdene for de offentligt ansatte er blevet forringet over en årrække. Hans far, der var tjenestemand, havde bedre forhold, end Jakob selv har i dag.
– Det er gået fremad siden 50'erne, men nu går det tilbage. Det er mange bekymrede over, siger han.
>> LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne vil af med regler, der beskytter ansatte
Klokken nærmer sig 8.30. Aktionen er slut.
– Men vi ses igen i morgen, råber en af arrangørerne i megafonen. Både i dag og fredag er der morgenaktioner flere steder i København. Læs mere på ok18kbh.dk.
Også over resten af landet er der gang i overenskomstaktiviteterne. Onsdag var der for eksempel demonstration i Aalborg med flere tusind deltagere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278