En ny beregning fra Finansministeriet viser, at dagpengesystemet med den nuværende arbejdsløshed er en gedigen overskudsforretning for statskassen.
Vores medlemmer af a-kasserne betaler selv dagpengene, ligesom de bidrager med et stort ekstra beløb til statskassen.
Verner Sand Kirk, Danske A-kasser
– Indtil nu har Finansministeriet med deres regnemetode givet det indtryk, at det var statskassen, der i overvejende grad dækkede udgifterne til dagpenge, og det har vi også hørt den nuværende beskæftigelsesminister sige, udtaler Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser.
– I Danske A-kasser har vi længe påpeget, at Finansministeriet ikke brugte en retvisende regnemetode. Nu har de langt om længe ændret principper for deres beregninger, så vi får et sandfærdigt billede af, hvem der betaler dagpengene. Og det gør vores a-kassemedlemmer altså selv – ligesom de bidrager med et stort ekstra beløb til statskassen, tilføjer han.
Der er i øjeblikket 3,7 procent arbejdsløse på dagpenge. Det antal skal helt op på 6,2 procent, før dagpengesystemet bliver en udgift for statskassen.
Finansministeriets ændrede regnemetode fremgår af et svar til SF's finansordfører Lisbeth Poulsen fra finansminister Kristian Jensen dateret den 22. januar. Svaret handler om, hvad det betyder for de offentlige finanser, hvis 100.000 ekstra bliver medlem af en a-kasse.
Finansministeren svarer, at det vil give øgede indtægter til staten på 235 millioner kroner, mens udgifterne kun vil være på 150 millioner kroner. Her er taget udgangspunkt i, at de 100.000 har samme arbejdsløshed som de øvrige a-kassemedlemmer.
"Ovenstående antagelser indebærer derved, at der ved en hypotetisk stigning på 100.000 dagpengeforsikrede, vil være en nettomerindtægt for staten på cirka 85 millioner kroner årligt", skriver finansministeren i svaret.
– Det, der især rykker ved Finansministeriets nye beregning i forhold til de tidligere, er, at ministeriet nu anerkender, at kontanthjælpsudgifterne ville være markant højere, hvis folk valgte a-kasse-medlemskabet fra og i stedet bad om kontanthjælp ved ledighed. Det faktum har de ikke tidligere villet tage med i deres beregninger, siger Verner Sand Kirk.
Han ser de nye beregninger som et argument for, at politikerne stopper forringelserne af dagpengesystemet og i stedet hæver dagpengene og sikrer et attraktivt dagpengesystem.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278