20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Borgmester sigtet i faglig spionage-sag

Dramatisk udvikling i SMS-sag

Borgmester sigtet i faglig spionage-sag

For anden gang har Statsadvokaten underkendt Østjyllands Politi i sagen om de tre bortviste kranførere fra Aarhus Havn. Statsadvokaten kræver, at efterforskningen skal fortsætte, og sigter borgmester og den tidligere havnechef.

Som formand for havnebestyrelsen i Aarhus godkendte borgmester Jakob Bundsgaard, at tre kranføreres mobiltelefoner blev tappet for sms'ere i forbindelse med en faglig konflikt.
FOTO: Socialdemokraterne
1 af 1

Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard, som også er bestyrelsesformand for Aarhus Havn, og tidligere havnechef, Bjarne Mathiesen, er blevet sigtet af Statsadvokaten for at krænke brevhemmeligheden. 

Det er sidste udvikling i den såkaldte sms-sag, hvor tre kranførere blev bortvist fra deres arbejdsplads med baggrund i, at havneledelsen havde læst beskeder i en sikkerhedsrepræsentants mobiltelefon.

Der var lagt op til ubegrænset snagen, hvis den sag havde fået lov at passere. Jeg håber, at der nu bliver statueret et eksempel.
Bjarne Overmark, advokat

Samtidig har Statsadvokaten omgjort beslutningen fra Østjyllands Politi om at indstille efterforskningen og har beordret den fortsat. Det er anden gang, Statsadvokaten underkender Østjyllands Politi i denne sag.

Det var havnedirektøren, som i efteråret 2012 beordrede mobiltelefonen tømt for sms'ere efter længere tids konflikt på havnen. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard godkendte at det skete.

Det fik kranførerne til at melde borgmesteren og havnedirektøren til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmelighed. 

Kranførernes advokat, Bjarne Overmark, mener, at beslutningen om at rejse sigtelse kan få stor betydning for fagbevægelsen og fagligt aktive.

- Der var lagt op til ubegrænset snagen, hvis den sag havde fået lov at passere. Jeg håber, at der nu bliver statueret et eksempel. Men bare det, at borgmesteren i den næststørste by nu er sigtet og har kurs mod valgbarhedsnævnet, burde få arbejdsgiverne til at tænke sig om, siger Bjarne Overmark til fagligtansvar.dk.

Han synes det er en stor dag og altid dejligt, "når de rigtige forbrydere bliver siget".

- Det har været en stor frustration at se dem gå frit rundt, så vi er tilfredse med, at Statsadvokaten har grebet ind, også fordi forældelsesfristen var ved at udløbe, siger Bjarne Overmark.

Borgmesteren og den tidligere havnechef er sigtet efter paragraf 263 i straffeloven, som handler om freds- og æreskrænkelser. Straframmen er op til seks måneders fængsel, til den som uberettiget "bryder eller unddrager nogen et brev, telegram eller anden lukket meddelelse eller optegnelse eller gør sig bekendt med indholdet”, hedder det i paragraffen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. okt. 2014 - 15:20   21. okt. 2014 - 20:42

SMS-sag

bi@arbejderen.dk
Sms-sagen fra Aarhus Havn
  • I 2012 beordrede direktøren på Aarhus havn, Bjarne Mathiesen, en arbejdsmiljørepræsentants telefon tømt for sms’er. Det skete som led i en faglig konflikt. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkendte at det blev gjort.

  • På baggrund af 1000 sms’er i telefonen blev tre kranførere, Keld Sørensen, Frants Birger Rasmussen og Kai Villadsen, efterfølgende bortvist i november 2012. To af dem var arbejdsmiljørepræsentanter. 

  • De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere meldte borgmesteren og havnedirektøren til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden. Alle de 28, som stod bag anmeldelsen, havde modtaget eller sendt sms'er til telefonen med de beslaglagte beskeder.

  • I februar 2013 afviste Østjyllands Politi at rejse sagen. Den afgørelse bliver senere omgjort af statsadvokaten i Viborg, og sagen røg videre til Datatilsynet. I september 2014 gav Datatilsynet havnearbejderne medhold i, at aflytningen var ulovlig

  • Den 9. oktober besluttede Østjyllands Politi igen at standse yderligere efterforskning af sagen.

  • Havnearbejderne klagede til Statsadvokaten, som den 15. oktober besluttede at omgøre politiets afgørelse, således at efterforskningen skulle fortsætte. Samtidig rejste Statsadvokaten sigtelse mod Jakob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

  • Den 18. september 2015 afsagde Retten i Aarhus dom, og den tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen blev dømt for ulovligt at have læst sms'er på en arbejdstelefon tilhørende arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussen.

  • I april 2016 blev Bjarne Mathiesen frifundet ved Vestre Landsret med dommerstemmerne to-et. Han blev dog ikke frifundet, fordi Landsretten mente, at det var lovligt, at han havde læst sms-beskeder på en arbejdstelefon. Frifindelsen skyldes udelukkende, at to af dommerne mente, at den fratrædelsesaftale, der var indgået mellem de tre bortviste kranførere og Aarhus Havn, betød, at havnen ikke efterfølgende ville blive mødt med nogen form for retssager.

>> Se alle artikler i sagen her