Alle er enige om, at det er op over, hvis der skal skabes et gennembrud i overenskomstforhandlingerne på statens område og en konflikt på det offentlige arbejdsmarked skal afværges.
I dag onsdag genoptages forhandlingerne efter, at parterne valgte at gå hvert til sit ved midnatstid tirsdag.
Vi er ikke kommet mange centimeter nærmere, end vi var for et døgn siden. Anders Bondo Christensen, næstformand CFU
– Nu er der gået endnu et døgn. Men det er ikke sådan, at vi kan sige, at nu står vi lige ved målstregen. Det gør vi jo, men vi er ikke kommet mange centimeter nærmere, end vi var for et døgn siden, siger Anders Bondo, der sidder med ved forhandlingerne i Finansministeriet, fordi han er næstformand i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), som forhandler de statsansattes vilkår.
Lønstigninger svarende til de privatansatte, den betalte frokostpause skal sikres, og lærerne skal have en aftale om arbejdstid ligesom alle andre faggrupper. Det er tre hovedkrav, som lønmodtagerorganisationerne står sammen om, men hvor overenskomstforhandlingerne går særdeles trægt.
Økonomien bremser
På statens område er det grundlæggende uenigheder om de økonomiske rammer, der gør det svært at øjne en løsning. Og så længe de statslige forhandlinger ikke rokker sig ud af stedet, så sker der heller intet på det kommunale område, der har en løsning på lærernes arbejdstid som helt afgørende knast.
>>LÆS OGSÅ: Løhde styrer OK-forløb
For at holde hinanden opdateret på den fatslåste situation er det planen i løbet af i dag at samle de faglige forhandlere fra både staten, regioner og kommuner til et møde.
– Deadline nærmer sig, så derfor er der stort behov for, at de andre forhandlingsdelegationer også bliver opdateret. Så længe Kommunernes Landsforening siger, at vi ikke kan forhandle, når man ikke er længere i staten, bliver der ekstra pres på. Så det er vigtigt, at vi på tværs af vores forhandlingsorganisationer har et tæt samarbejde, forklarer Anders Bondo Christensen, der også er formand for Danmarks Lærerforening og dermed centralt placeret i forhandlingerne med de kommunale arbejdsgivere om undervisernes arbejdstidsregler.
28. februar
Fristen for at varsle konflikt er 28. februar. Lønmodtagerne kan varsle strejke, og arbejdsgiverne kan varsle lockout.
Hvis en eller begge parter varsler konflikt, har Forligsinstitutionen maksimalt to gange 14 dage til at mægle mellem parterne. Lykkedes det ikke at nå til enighed i denne periode, vil op imod 100.000 offentligt ansatte på skoler, hospitaler, plejehjem og andre offentlige arbejdspladser blive omfattet af konflikt.
I et forsøg på at lægge pres på de offentlige arbejdsgivere for, at der kommer konkrete indrømmelser på bordet, har en stribe københavnske fagforeninger indkaldt til demonstration foran KL's bygning i morgen torsdag den 22. februar kl. 17.00.
>>LÆS OGSÅ: Nu vil vi se OK-resultater
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278