Stilladsarbejdernes handlekraft har igen givet resultat.
Efter tre dages effektiv blokade af portene til BIO4 på Amagerværket faldt der fredag sidst på dagen en aftale på plads mellem hovedstadens forsyningsselskab HOFOR og Stilladsarbejdernes Brancheklub i København.
Nu behøver vi ikke længere bekymre os om sikkerheden på byggepladsen. John Ekebjærg-Jakobsen, klubformand
– Det er en skide god aftale, vi har lavet. Den sikrer efterlevelse af arbejdsmiljøloven på stilladsområdet, siger en glad klubformand John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen og fortsætter:
– Så nu behøver vi ikke længere bekymre os om sikkerheden på byggepladsen.
Ifølge aftalen skal alle, der fremover bygger stillads på værket, have de nødvendige uddannelseskompetencer, og det skal tydeligt fremgå af et klistermærke på hjelmen, hvilken uddannelse man har og dermed hvilke stilladstyper, man er kvalificeret til at bygge.
Risikerer bortvisning
– Overtrædelse af aftalen medfører øjeblikkelig bortvisning fra pladsen. Det vil blive håndhævet af sikkerhedsorganisationen på pladsen - det vil sige sikkerhedschefen eller stilladskonsulenten - og skal altså ikke indenom byggeledelsen, forklarer klubformanden.
Også hos det kommunale forsyningsselskab er der glæde over aftalen, udtaler pressecehef Astrid Skotte. Hun bekræfter, at aftalen imødekommer en række krav stillet af stilladsklubben.
Kravene om øget sikkerhed ved stilladsbygggeri omhandler i første omgang 45 ansatte i det tjekkiske firma K2 Leseni. Firmaet er hyret ind som underentreprenør af det finske firma Valmet, der står for byggeriet af den nye kraftværksblok, som skal gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
– Ud af de 45 mand, så har blot ni af dem de rette kompetencer. Nu må vi se, hvordan K2 Leseni vil leve op til de her nye instrukser, når der skal bygges komplicerede industristilladser i op til 50 meters højde, bemærker John Ekebjærg-Jakobsen.
Stilladsarbejderen har i månedsvis forsøgt at få HOFOR til at stoppe den sociale dumping, som ifølge dem foregår på det prestigefyldte byggeri, ikke alene når det handler om uddannelse, men også når det gælder lønnen til de østeuropæiske stilladsfolk. De får blot 135 kroner i timen, mens de københavnske stilladsarbejderes timeløn ligger på 200-235 kroner.
>>LÆS OGSÅ: Amagerværket blokeret
– Nu vil vi arbejde videre, når det gælder uenighederne om løndelen, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Astrid Skotte har i en mail til Arbejderen forklaret, at HOFOR kræver af alle levendører og underleverandører, herunder stilladsfirmaer, at deres ansatte "skal have løn- og arbejdsforhold svarende til den danske overenskomst på det pågældende område."
Hun forklarer endvidere, at en stikprøvekontrol - konkret af K2 leseni - tidligere på året viste, at "de danske overenskomster var overholdt."
– Men med næsten 100 kroners forskel, så er det tydeligt for enhver, at der er tale om en væsentlig lønforskel og om løndumping. Det skal HOFOR og den finske hovedentreprenør få på plads, mener John Ekebjærg-jakobsen.
Han fortæller om et tilsvarende eksempel fra Grenå. Her lykkedes det stilladsarbejderne at få en aftale i stand, der sikrede rumænske stilladsarbejdere, ansat ved et nordjysk stilladsfirma, 195 kroner i timen, som er prisen i det område.
Tak for støtten
De københavnske stilladsfolk skylder en tak til de mange bygningsarbejdere og offentligt ansatte, der slog vejen forbi blokaden ved Amagerværket i de tre dage, den stod på. Og som havde givet lovning om at bakke op.
>>LÆS OGSÅ: Pædagoger og SOSU'er støtter stilladsarbejdere
– Lørdag havde en flok lærere fra hele landet varslet, at de ville tage en tørn, så vi kunne holde en pause. Det blev så ikke nødvendigt. Men tak til alle dem, der har vist, at vi står sammen offentlige og private, slutter John Ekebjærg-Jakobsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278