I juli og august måned har flyselskabet Ryanair været tvunget til at aflyse flere hundrede flyafgange på grund af strejker. Både i Spanien, Italien, Irland, Tyskland, Sverige, Portugal, Belgien og Holland har personalet luftet deres utilfredshed med, at det irske lavprisselskab endnu ikke har indfriet deres krav om overenskomst og bedre løn og arbejdsvilkår.
De ansatte strømmer ind i fagforeninger rundt omkring i EU, og de er ikke længere bange for at ytre sig om deres situation.
Anders Mark Jensen, næstformand FPU
Situationen følges spændt i Flyvebranchens Personale Union (FPU) - den danske fagforening for flypersonel. Fagforeningens næstformand Anders Mark Jensen ser de mange strejker som en foreløbig kulmination på et oprør blandt de Ryanair-ansatte, som i tre årtier har været ansat på usikre kontrakter uden gængse arbejdstagerrettigheder.
– Det har været længe undervejs. I alt for mange år har Ryanair behandlet de kabineansatte dårligt. Nu er magtbalancen ved at tippe til de ansattes fordel. De ansatte strømmer nemlig ind i fagforeninger rundt omkring i EU, og de er nu ikke længere bange for at ytre sig om deres situation. Dermed bliver der nu på tværs af grænser lagt et pres på selskabet, siger Anders Mark Jensen til Arbejderen.
Han vurderer, at strejkerne i Ryanair vil fortsætte, ind til ledelsen i selskabet anerkender de ansattes krav om ordnede vilkår og rettigheder:
– Hvis Ryanair ikke på seriøs vis kommer de ansatte i møde, så er min klare fornemmelse, at strejkerne vil fortsætte.
Kendt og berygtet
Ryanair er kendt og berygtet for et til tider nærmest direkte fjendtligt forhold til fagforeninger og deres krav om overenskomster. Det blev derfor betragtet som et muligt tøbrud i det kølige forhold mellem Ryanair og fagbevægelsen, da flyselskabet den 30. januar - for første gang nogensinde - underskrev en såkaldt anerkendelsesaftale med den britiske fagforening British Airline Pilots Association, BALPA. Med underskriften indvilgede Ryanair i at indgå drøftelser om en overenskomst for de 600 piloter, som det irske flyselskab har placeret i Storbritannien.
"Vi håber, at dette er starten på et stærkt og gensidigt fordelagtigt forhold. BALPA repræsenterer alle Ryanairs 600 ansatte piloter baseret i Storbritannien," skrev fagforeningen på Twitter den dag, Ryanair skrev under på anerkendelsesaftalen.
I Storbritannien er en anerkendelsesaftale forudsætningen for en videre proces med egentlig forhandling og sidst en såkaldt indstiftning, der sikrer, at overenskomsten er juridisk bindende.
Siden den 30. januar er der ifølge Arbejderens oplysninger ikke sket alverden. De britiske piloter venter stadig på en aftale, der indfrier nogle af deres krav om blandt andet højere løn, bedre arbejdstid og andre faglige rettigheder.
Strejkerne ruller
Ryanair har hovedsæde i Irland, og det var da også de irske piloter, der først mistede tålmodigheden med flyselskabets manglende vilje til at rette op på de ansattes kritisable arbejdsforhold. Den 12. juli nedlagde en fjerdedel af de irske piloter arbejdet og viste, at de har fået nok af at vente på handling fra ledelsens side. Den 25. juli fulgte kabinepersonalet i Italien efter med en strejke på 24 timer, mens kabinepersonalet i Spanien, Portugal og Belgien nedlagde arbejdet i 48 timer den 25. og 26. juli.
Kampen i Danmark var med til at vise den europæiske fagbevægelse, at man kan lykkes med at stille krav til et selskab som Ryanair.
Anders Mark Jensen, næstformand FPU
Strejkerne rullede videre i august måned. Fredag den 10. august gennemførte piloterne i Irland, Sverige, Tyskland og Belgien en 24 timers strejke, ligesom de hollandske piloter undlod at sende fly i luften. På baggrund af Ryanairs egne oplysninger vurderes op mod 69.000 passagerer at være blevet berørt af strejkerne i august.
De gennemgående temaer for de ansattes krav handler om, at man ikke vil finde sig i underbetaling, ansættelser som løsarbejdere og egenbetaling for ting som uniform og vand at drikke i arbejdstiden. Endvidere ønsker piloter og kabineansatte rettigheder som løn under sygdom og ferie, indbetaling til pension og kompensation for ændrede vagtplaner med kort varsel.
Armlægning i Danmark
I Danmark lagde fagbevægelsen og Ryanair arm i en længerevarende konflikt i 2015. Flyselskabet havde i en årrække haft base i Billund og ønskede at etablere yderligere en base i Københavns Lufthavn - begge steder uden dansk overenskomst. Ryanair nægtede at anerkende FPU som forhandlingspart og afviste kravet om overenskomst.
De danske fagforeninger rykkede imidlertid sammen og vandt et principielt slag over det irske selskab, der indtil videre har opgivet at have baser i Danmark.
>>LÆS OGSÅ: Ryanair underkendt i Arbejdsretten
– Tilbage i 2015 tog vi kampen op mod Ryanair her i Danmark. Udover at Arbejdsrettens dom fra 2015 satte en juridisk hegnspæl, så var det også med til at vise den resterende europæiske fagbevægelse, at man faktisk kan lykkes med at stille krav til et stort selskab som Ryanair, udtaler Anders Mark Jensen.
Nye toner?
Den 8. februar mødtes FPU-formand Thilde Mortensen Waast i København med personaledirektør Eddie Wilson og her lød helt nye toner:
– Hvis vi beslutter at åbne baser i København, vil vi tale med danske fagforeninger om, hvordan en mulig overenskomst kan se ud. Mange af vores ansatte vil gerne tilbage, sagde Eddie Wilson til Fagbladet 3F.
Indtil videre er Danmark et af de 20 lande, som Ryanair flyver til uden at have baser, men selskabet flyver til og fra Aalborg, Aarhus, Billund og København.
Det irske flyselskab har baser i 17 europæiske lande, og det er i de lande, at selskabet har ansatte, og hvor der dermed er grundlag for strejker.
FPU beskriver, hvordan Ryanair har bygget en forretning op på at sælge flybilletter til lave priser ved blandt andet at holde personaleomkostningerne nede. En strategi, der lykkedes indtil sidste år, hvor en ny lovgivning i hjemlandet Irland svækkede Ryanairs jerngreb om de ansatte.
"Irlands længe ventede implementering af EU’s gældende regler om flyvetidsbegrænsning førte til, at Ryanair pludselig stod i en situation, hvor mange af selskabets piloter ikke havde flyvetimer nok til at gennemføre trafikprogrammet. Samtidig forlød det, at mange havde fået nok, og søgt arbejde hos andre selskaber", skriver FPU på sin hjemmeside.
Tvunget til forhandlinger
Nu har strejkerne, der foreløbig har ramt otte lande, tvunget Ryanair til forhandlingsbordet i nogle af landene.
I Irland, hvor piloterne har strejket fire gange, oplyser den irske radio og tv station RTE, at der bliver forhandlet mellem Ryanairs ledelse og repræsentanter fra Irish Air Line Pilots' Association. Denne gang skal Ryanair have taget imod piloternes forslag om en konfliktmægler, der skal hjælpe parterne til at nå til enighed om en overenskomstaftale.
I Tyskland har ver.di indledt kollektive forhandlinger med Ryanair på vegne af det tysk-baserede kabinepersonale.
En mindre italiensk fagforening ANPAC, der ikke er tilknyttet det Internationale Transportarbejderforbund (ITF), skal have indgået en mindre aftale, der omfatter en gruppe af de italienske piloter i Ryanair. De berørte piloter skal stemme om aftalen senest den 27. august, men to italienske fagforeninger tilsluttet ITF tager på det skarpeste afstand fra aftalen og anbefaler ANPAC's medlemmer at afvise den.
Også passagerer, der har været berørt af aflyste fly på grund af strejkerne, rører på sig. Ryanair afviser at betale kompensation til passagererne, og det får nu en gruppe tyske kunder til at slæbe flyselskabet i retten. Det samme er allerede sket i Belgien, Italien og Spanien, fremgår det af et ugentligt nyhedsbrev fra ITF.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278