28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tilsyn får kniven - igen

Finanslovsforslag rammer arbejdsmiljøet

Tilsyn får kniven - igen

Regeringen lægger op til at spare på Arbejdstilsynet, forskning og forebyggelse. Det er galimatias og stik mod beskæftigelsesministerens forsikringer, kritiserer fagbevægelsen.

3F frygter, der bliver endnu længere mellem Arbejdstilsynets kontrolbesøg på arbejdspladserne end i dag, hvis tilsynet i 2018 skal skære yderligere 21 millioner kroner af budgettet.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Står det til regeringen må arbejdsmiljøet igen holde for, når den skal finde penge på finansloven til skattelettelser til de rige. I forslaget til finanslov 2018 er der lagt op til at spare millioner af kroner på tilsyn, forskning og forebyggelse.

Ringer man og klager til Arbejdstilsynet over dårligt arbejdsmiljø, oplever vi desværre, at de ikke kommer så ofte ud som tidligere.
Ulla Sørensen, 3F

Konkret lægger VLAK op til, at Arbejdstilsynet (AT) skal have 21 millioner kroner mindre til næste år. Det betyder en tilbagegang i bemandingen fra 606 til 582 årsværk.

– Nedskæring i Arbejdstilsynets kontrol med arbejdsmiljøet giver ikke mening. Vores kolleger i byggeriet døjer med ulykker og nedslidning. Vi har brug for effektiv kontrol med sikkerhed og sundhed, siger Søren Schytte, formand for arbejdsmiljøudvalget i BAT, der er en faglig samarbejdsorganisation for syv fagforbund i byggebranchen med tilsammen 90.000 erhvervsaktive medlemmer.

Tal fra fagforbundet 3F viser, at ulykker og erhvervssygdomme hvert år koster samfundet 80 milliarder kroner, og at flere end 500 mennesker er døde i ulykker på deres job i Danmark siden 2004.

Indsatsen har fejlet

Tidligere på året erkendte beskæftigelseminister Troels Lund Poulsen (V), at den hidtidige arbejdsmiljøindsats har fejlet. Den erkendelse kom på baggrund af en stor undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der viste, at hver niende dansker nu har fysiske skader og hver sjette har psykiske skader.

I juli måned nedsatte regeringen så et ekspertudvalg, der i løbet af et år skal kulegrave problemerne og komme med anbefalinger til ny indsats for et bedre arbejdsmiljø.

– Det er helt galimatias, når Troels Lund Poulsen siger, at arbejdsmiljøindsatsen har fejlet, og så alligevel vælger at beskære Arbejdstilsynet. Jeg er bekymret for, at han slet ikke har forstået alvoren i dette, siger Ulla Sørensen, der har arbejdsmiljø som politisk ansvarsområde i fagforbundet 3F, til Arbejderen.

Bekymring

Både LO og FTF peger da også på, at der er brug for flere ressourcer, hvis udviklingen skal vendes, men bliver finanslovsforslaget vedtaget, vil antallet af årsværk i AT i perioden 2015-2018 være faldet med 95 årsværk. 

Ulla Sørensen frygter, at fortsatte nedskæringer vil ende med at få store menneskelige og økonomiske omkostninger. 

– Vores medlemmer oplever, at Arbejdstilsynet ikke så ofte kommer på besøg, og når de kommer ud på en arbejdsplads, så oplever de nogen gange, at de ikke reagerer på de overtrædelser, der er, fordi de er så hårdt spændt for, udtaler Ulla Sørensen og fortsætter:

– Hvis man ringer og klager til Arbejdstilsynet over dårligt arbejdsmiljø, så oplever vi desværre, at de ikke kommer så ofte ud som tidligere.

Arbejdstilsynet ønsker ikke at kommentere hverken på finanslovsforslaget eller 3F's oplevelser.

Dumping, forebyggelse og forskning

Arbejderen skrev forleden, hvordan nedskæringerne vil gå ud over myndighedsindsatsen mod social dumping. Hos SKAT og Arbejdstilsynet var der i 2015 ifølge 3F ansat tilsammen 139 personer til at bekæmpe social dumping. Om 16 måneder vil der kun være fem personer tilbage til at varetage opgaven og ingen af dem i SKAT.

Regeringen vil også skære ned på bevillingerne til forskning og forebyggende arbejde. NFA, der i 2015 havde en bevilling på godt 79 millioner kroner, skal i 2018 tilpasse forskningen til et budget på 66,4 milioner kroner. 

Videncenter for Arbejdsmiljø foreslår regeringen får 4,5 millioner kroner til sine aktiviteter - samme beløb som i år. I 2015 havde centret 27,1 millioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. sep. 2017 - 16:11   06. sep. 2017 - 16:20

Finanslov 2018

noc@arbejderen.dk
Forslag til finanslov 2018

VLAK-regeringen foreslår i Finanslov for 2018 at skære ned på både Arbejdstilsynet og forskning i forebyggelse.

Arbejdstilsynet:
Der afsættes 419 millioner kroner til driften, svarende til 582 årsværk til at udføre arbejdet.
Ifølge regeringens plan skal udgiften til AT i 2021 bringes ned på 350 millioner kroner og antallet af årsværk ned på 487.
I 2015 var den årlige udgift til AT på 489 millioner kroner, svarende til 677 årsværk.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA):
Centret, der hører under Beskæftigelsesministeriet og blandt andet forsker i forebyggelse, får 66,4 millioner kroner. Det er 12,7 millioner mindre end i 2015.

Videncenter for Arbejdsmiljø:
Får 4,5 millioner kroner - samme beløb som i 2017. I 2015 havde centret 27,1 millioner kroner at gøre godt med.

Kilde: Enhedslisten