02 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Urimeligt stort antal HK'er udsættes for seksuelle krænkelser

HK-formand efter medlems-undersøgelse:

Urimeligt stort antal HK'er udsættes for seksuelle krænkelser

En helt urimelig stor del af HK Hovedstadens medlemmer har oplevet seksuelle krænkelser på jobbet. Fagforeningens formand håber, at undersøgelsen kan få mediernes øjne op for, at seksuelle krænkelser også rammer helt almindelige lønmodtagere.

HK Hovedstaden håber, at undersøgelsen kan få mediernes øjne op for de krænkelser, som helt almindelige lønmodtagere udsættes for.
FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels
1 af 1

Omfanget af seksuelle krænkelser blandt helt almindelige lønmodtagere er et stort men også overset problem i medierne. Det mener Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden, der har fået gennemført en af de mest omfattende undersøgelser, der er lavet om seksuelle krænkelser på jobbet i Danmark.

Jeg håber, at vores under-søgelse kan få mediernes øjne op for de seksuelle krænkelser, som helt almindelige lønmod-tagere er udsat for.
Christian Grønnemark, formand HK Hovedstaden 

Samtlige 61.445 erhvervsaktive medlemmer af HK i hovedstadsregionen og på Bornholm fik i januar tilsendt et spørgeskema om sexkrænkelser. Det valgte 9.708 at svare på, hvilket svarer til 16 procent. I disse svar fortæller 1.109, svarende til 11,4 procent, at de har været udsat for seksuelle krænkelser inden for de seneste 12 måneder.

– Det er et rystende højt tal, lyder Christian Grønnemarks reaktion.

Han hilser den omfattende dækning af #MeToo både velkommen og tiltrængt. I Danmark fik #MeToo-bevægelsen et gevaldigt boost, da Sofie Linde sidste år som vært på Zulu Comedy Galla stod frem og fortalte om egne oplevelser.

– Det er jo de kendte, politikerne og mediefolkene, som medierne plejer at skrive og fortælle om. Jeg håber, at vores undersøgelse kan få mediernes øjne op for de seksuelle krænkelser, som helt almindelige lønmodtagere er udsat for, siger Christian Grønnemark.

Resultater fra undersøgelsen

HK-formanden mener, at endnu flere medlemmer kan have været udsat for seksuelle krænkelser på deres arbejdspladser, da de unge er underrepræsenteret i undersøgelsen.

>>LÆS OGSÅ: Fagligt opgør med sexisme vinder opbakning

Op mod hver tredje under 30 år fortæller, at de er blevet krænket. Det er alt, alt for mange, mener Christian Grønnemark.
HK Hovedstaden

Det er ikke overraskende for HK Hovedstaden, at det i højere grad er kvinder end mænd, der bliver udsat for seksuelle krænkelser. 12 procent af kvinderne og ni procent af mændene fortæller, at de har oplevet krænkelser. Derimod er det en stor overraskelse, hvor voldsomt krænkelserne går ud over især de unge, men også LGBT+-personer, som der i øvrigt er flere af blandt de unge end blandt de ældre.

– Op mod hver tredje under 30 år fortæller, at de er blevet krænket. Det er alt, alt for mange. Håbet ligger i, at de unge tilsyneladende også er mere kritiske overfor seksuelle krænkelser. Flere unge end ældre går til chefen. Flere unge end ældre taler med kollegerne om deres krænkende oplevelser, påpeger Christian Grønnemark.

Han tilføjer, at flere unge end ældre taler med deres venner og familie om krænkelserne. Det er for Christian Grønnemark tegn på, at unge er mindre tilbøjelige til at finde sig i krænkelserne end de ældre.

I undersøgelsen er der cirka 300 personer, der giver sig til kende som LGBT+-personer. Af dem fortæller hele 20 procent, at de har været krænket. Blandt de heteroseksuelle svarpersoner ligger den samlede andel af krænkede på 10 procent.

– Krænkelserne belaster de ansatte, gør dem kede af det, giver et dårligt arbejdsmiljø og er helt igennem uværdigt, siger Christian Grønnemark.

Han forklarer, at HK fører de sager, fagforeningen får kendskab til, og som den kan løfte bevisbyrden på.

– Men meget af det her handler om en kulturændring, hvor aftaler og regler ikke helt slår til. Mange krænkelser er et problem, længe før de bliver egentlige sager, understreger Christian Grønnemark.

Ændringer i forbundet

Undersøgelsesresultatet, mener HK Hovedstaden, skal føre til ændringer internt i forbundet.

– Vi i Danmarks største kvindeforbund, HK, står overfor en uløst opgave. Vi skal have set på vores grunduddannelse af tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, og vi har nedsat en særlig taskforce, der skal finde på nye måder at gå til det her på, siger Christian Grønnemark.

 >>LÆS OGSÅ: Tillidsfolk, aktive og ansatte i fagbevægelsen kræver opgør med sexistisk kultur

HK Privat har for nylig startet ”MeToo-skolen” sammen med ugebladet Alt For Damerne, der giver råd og vejledning til både krænkede, kolleger, chefer og også til krænkerne.

– Det er et godt skridt i den rigtige retning, mener Christian Grønnemark.

>>LÆS OGSÅ: Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2021 - 12:30   17. mar. 2021 - 16:32

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk