Den sidste halvanden måneds tid har debatten om sexisme og seksuelle krænkelser fyldt meget i den offentlige debat.
Løstansatte og arbejdsløse kvinder på dagpenge eller kontanthjælp er mest udsat for at blive presset til uønsket sex.
Mediernes fokus har især været på deres egen verden, Christiansborg og de kreative brancher. Jagten er gået ind på kendte personer, politikere, mediefolk og andre, der har stået bag seksuelle krænkelser.
Der er næppe en eneste person i landet, der ikke har hørt i detaljer om den tidligere radikale leder Morten Østergaards krænkelser af en række kvinder i Det Radikale Venstre.
I mediernes jagt på skandaler, der involverer diverse kendisser, bliver den gruppe kvinder, der er allermest udsat for sexchikane og seksuelle krænkelser, glemt.
Der er ikke fokus på de tusindvis af arbejderkvinder, der rundt omkring på landets arbejdspladser dagligt må leve med konsekvenserne af sexchikane i forskellige former, lige fra kommentarer, mails og sms'er med et seksuelt indhold, over uønskede berøringer til direkte seksuelle overgreb.
Eller på den gruppe af løstansatte og arbejdsløse kvinder på dagpenge eller kontanthjælp der kæmper for at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Netop den gruppe er allermest udsat for at blive presset til uønsket sex, viser den nyeste tryghedsmåling fra Trygfonden.
Inspireret af MeToo-bevægelsen har Trygfonden spurgt svarpersonerne, om de har været udsat for, at en magtfuld person har udnyttet sin position til at forsøge at presse dem til sex. Her er altså ikke tale om en grov bemærkning eller en enkelt berøring, men om grove krænkelser.
7,7 procent af kvinderne i undersøgelsen svarer ja til spørgsmålet.
Undersøgelsen viser, at de mest udsatte er de unge og dem med en løs tilknytning til arbejdsmarkedet.
23 procent af de elever og lærlinge, der er med i undersøgelsen, har oplevet at blive forsøgt presset til sex.
Det samme gælder for 19 procent af kontanthjælpsmodtagerne og 13 procent af dagpengemodtagerne.
De kvinder med løs tilknytning til arbejdsmarkedet, der deltager i undersøgelsen, har mere end dobbelt så høje tal for at være forsøgt presset til sex som de ikke-udsatte kvinder i undersøgelsen.
Socialarbejdere kender problemet
I de organisationer og bevægelser, der arbejder med udsatte kvinder, kender man godt til problemet med sexkrænkelser.
Giv mig et blowjob, ellers skal jeg sørge for, at du bliver sanktioneret i din ydelse.
Besked fra arbejdsgiver til praktikant
I de seneste uger har Linda Villadsen, medstifter af bevægelsen Næstehjælperne, der hjælper nogle af de meste udsatte mennesker i samfundet, sat fokus på problemerne med seksuelle krænkelser og overgreb mod denne gruppe. En række udsatte kvinder har fortalt om deres oplevelser til hende.
Der er for eksempel en kvinde, der var i praktik på en arbejdsplads og fik følgende besked fra arbejdsgiveren: "Giv mig et blowjob, ellers skal jeg sørge for, at du bliver sanktioneret i din ydelse".
Eller den syge kvinde som blev spurgt af sin sagsbehandler på jobcentret, om hun ikke kunne blive glædespige.
– For de her kvinder kan et nej til sex koste brød på bordet. De tør ikke sige fra, fordi de har en stor risiko for at miste deres forsørgelsesgrundlag. Derfor skal vi huske de her mennesker i hele MeToo-debatten, erklærede Linda Villadsen, da hun i sidste uge holdt tale foran Christiansborg ved Folketingets åbning.
Hun understregede, at kvindekamp stadig er klassekamp.
Også Flora Ghosh, stifter af Liva – forening mod skadevirkninger af prostitution, peger på den sexisme, de mest udsatte kvinder er udsat for.
"Jeg er vidne til kvinder, der må finde sig i, at jobkonsulenten rykker så tæt på, at han kan mærke hendes ben. Også selvom hun lige har fortalt om sine traumer fra seksuelle overgreb. Jeg kender kvinder i prostitution, der må give ydelser uden betaling til myndighedspersoner, for at undgå at de giver dem problemer.
Jeg kender med andre ord kvinder på bunden af samfundet, der udsættes for den sexisme og de overgreb, som kvinderne i mediebranchen i disse dage er ved at tage et tiltrængt opgør med. Og som ikke har mulighed for at sige fra, uden at det vil koste dem dyrt", skriver Flora Ghosh i en blog på Netavisen Pio den 1. oktober.
"Nu må vi, der arbejder socialfagligt, altså sige fra, for udsatte kvinder har også brug for #metoo. Det må simpelthen være slut med at udnytte de magtesløse seksuelt! Jeg er glad for, at kvinder fra mediebranchen siger fra overfor sexisme, det er på høje tid. Nu vil jeg bede dem også række hånden ud til deres medsøstre, der er udsat for sexisme, men befinder sig på samfundets bund", slutter hun sit indlæg.
3F'ere oplever meget sexchikane
Fagforbundet 3F, der organiserer omkring 270.000 ufaglærte og faglærte arbejdere, har engageret sig aktivt i kampen mod sexchikane på arbejdspladserne.
Seksuel chikane er udbredt på arbejdsmarkedet og i mange 3F-brancher.
Anette Borchorst, professor i kønsforskning
At det er tiltrængt, viser en spørgeskemaundersøgelse, som 3F har gennemført i september i år blandt forbundets arbejdsmiljørepræsentanter.
71 procent af arbejdsmiljørepræsentanterne har oplevet, at der har været forskellige former for sexchikane, krænkelser, berøringer, upassende kommentarer, vittigheder og lignende med seksuelle undertoner på deres arbejdsplads.
11 procent svarer, at der har været rejst en egentlig sag om sexchikane på arbejdspladsen.
Det høje antal overrasker ikke Anette Borchorst, der er professor i kønsforskning på Aalborg Universitet og står bag en kortlægning af seksuel chikane på arbejdspladser i Danmark.
– Seksuel chikane er udbredt på arbejdsmarkedet og i mange 3F-brancher, og det er ikke engang sikkert, at arbejdsmiljørepræsentanterne hører om alle sager. Det er stadig tabubelagt og meget tys-tys, og det kan især være svært for unge medarbejdere, elever, praktikanter eller løstansatte at sige fra, siger hun til Fagbladet 3F.
En af de sager om sexchikane, som 3F har kørt, handler om den langvarige mobning og sexchikane af Ulla Andersen fra Svinninge. Hun var ansat på Coops ferskvarelager i Brøndby, hvor chefen og flere ansatte udsatte hende for en særdeles grov behandling.
Op til jul fik hun en mail fra sin chef med et billede af en julemand, der får et blowjob af en blondine, som er nede på knæ. Det ledsages af teksten: "Er da juleslik".
På kontoret sad også en speditør og kørselsplanlægger, der hyppigt inviterede Ulla Andersen med på toilettet og som på et tidspunkt udbrød: “Du ville se meget bedre ud med min pik i munden.” Han kommenterede også hendes udseende og vægt og kom med nedladende bemærkninger om kvinder generelt.
Det endte med Ulla Andersens totale sammenbrud. Hun fik diagnoserne depression og PTSD. Lægerne slog fast, at sygdomme skyldes sexchikane og mobning hos Coop. Men hun fik afslag på arbejdsskadeerstatning, da hendes sygdomme ikke står på listen over erhvervssygdomme.
Det afslag bruger Coop som argument for, at den mangeårige sexchikane og mobning ingen konsekvens har haft for dem, der stod bag.
– Chefen, der sexchikanerede mig, er stadig ansat. Det er skrupforkert. Er det virkelig sådan, chefer kan opføre sig og slippe godt fra det, siger Ulla Andersen, der i dag er på førtidspension, til Fagbladet 3F.
I lyset af den seneste opblussen af MeToo-debatten har 3F i september i år gennemført en rundspørge blandt sine unge og yngre kvindelige medlemmer. I løbet af kun to dage kom der 150 beretninger fra kvinder, der havde været udsat for sexchikane på arbejdspladsen.
"En højerestående ansat i det busselskab, jeg kørte for, tog mig med ind på et aflåst kontor og begyndte at afklæde mig, mens han slikkede på mig. Han havde i længere tid været ubehagelig, fortalt om sit sexliv med sin kæreste og også forsøgt at blande sig i mit", fortæller en af kvinderne for eksempel.
HK har flere sager om sexchikane
En række andre fagforbund heriblandt HK har også optrappet indsatsen mod sexchikane.
Et HK-medlem startede med at blive udsat for seksuel chikane, men endte med at blive voldtaget af en kollega flere gange.
HK oplever et stigende antal sager om seksuel chikane i disse år. På sin hjemmeside fortæller HK, at mens der tidligere landede 1-2 sager årligt i forbundets juridiske afdeling, er der siden 1. januar oprettet hele 17 sager, der er så omfattende og med så klare beviser, at de skal føres videre.
Den seksuelle chikane har ramt ofrene i de 17 sager meget voldsomt, fortæller Maria Rasmussen, der er advokat i HK's juridiske afdeling.
– Det har for alle sammen haft meget, meget store personlige konsekvenser. Altså behov for psykologisk behandling og i flere tilfælde diagnoser med posttraumatisk stress. Ligesom alle på den ene eller anden måde er havnet udenfor arbejdsmarkedet i en kortere eller længere periode. For de har alle måttet forlade deres arbejdsplads – enten presset ud, afskediget eller på grund af sygdom, siger Maria Rasmussen på hk.dk.
Mina Bernardini er teamleder for arbejdsskader og ansættelsesretssager i HK’s juridiske afdeling. Hun understreger, at det kun er de værste sager, de ser i afdelingen. Ud over at der er blevet flere sager, oplever hun også, at flere sager er langt grovere end tidligere.
Til Fagbladet 3F har hun fortalt om et HK-medlem, der startede med at blive udsat for seksuel chikane, men endte med at blive voldtaget af en kollega flere gange.
– Det er på den måde nogle meget voldsomme sager, vi ser nu. Og jeg tror, en af grundene til, at de sager når helt frem til vores bord nu, kan skyldes #MeToo-kampagnen og den udvikling, der trods alt er sket over de seneste år. Det er som om, at flere tør fortælle om det, de oplever, siger Mina Bernardini til Fagbladet.
Hun fortæller, at der i en række af sagerne, typisk nogle af de groveste, indgås forlig, så sagen aldrig kommer for retten. Det giver et stort mørketal i forhold til antallet af sager.
Men kvinderne får som oftest mere ud af det økonomisk ved et forlig end i en retssag, hvor godtgørelsen er sat til 33.000 kroner, hvis der er bevis for seksuel chikane.
– Vi har sager, hvor godtgørelserne nærmere er 100.000-150.000 kroner i forlig. Og det er vigtigt, fordi mange kvinder ender med at miste deres arbejde oveni, siger Mina Bernardini.
38 procent har oplevet sexisme
At omfanget af sexisme og seksuelle krænkelser er omfattende, viser en undersøgelse, som Kandar Gallup har gennemført i september i år for Berlingske. Den viser, at hele 38 procent eller over en tredjedel af alle kvinder har oplevet sexisme eller seksuelle hændelser på deres arbejdsplads.
Hele 38 procent eller over en tredjedel af alle kvinder har oplevet sexisme eller seksuelle hændelser på deres arbejdsplads.
Ses der alene på gruppen af 18-35-årige kvinder, er det næsten halvdelen, nemlig 48 procent, der har oplevet uønskede krænkelser.
Trygfonden understreger også i sin tryghedsundersøgelse, at det er mange mennesker, der oplever at blive presset til uønsket sex.
"Tallene afkræfter enhver forestilling om, at vi har at gøre med sjældne undtagelsestilfælde. Tallet svarer til, at næsten 300.000 danskere har en oplevelse af denne type", skriver Trygfonden i undersøgelsen.
Trygfonden har også spurgt mændene i sin undersøgelse, om de oplever at blive presset til sex. 5,4 procent svarer ja til det spørgsmål. Det samme gjaldt for 7,7 procent af kvinderne i undersøgelsen.
Det er et overraskende resultat, der ikke bekræftes af det gængse billede i forskningen, selvom mange undersøgelser dokumenterer, at sexovergreb langtfra kun er et kvindeproblem, understreger folkene bag tryghedsmålingen.
"Sexkrænkelser mod mænd indgår i flere større danske undersøgelser, herunder Sex i Danmark, der bygger på svar fra mere end 62.000 personer. Ifølge undersøgelsen er krænkelserne (hvoraf 85 procent er voldtægt eller forsøg) næsten ti gange hyppigere hos kvinder end hos mænd – idet 11,9 procent kvinder mellem 15 og 84 har oplevet en krænkelse mod 1,5 procent af mændene", står der i tryghedsmålingen.
Blandt de mænd i tryghedsmålingen, der fortæller, at de er blevet forsøgt presset til sex, kom presset i halvdelen af tilfældene fra en anden mand. For kvindernes vedkommende kom presset i 85 procent af tilfældene fra en mand.
Et samfundsproblem
Dansk Kvindesamfund understreger betydningen af, at sexisme og seksuel chikane ikke bliver reduceret til at handle om enkeltsager eller individuelle problemer. Der er ifølge organisationen tale om et strukturelt problem og et samfundsproblem.
Alle arbejdspladser skal have nultolerance overfor seksuel chikane og en tydelig politik på området.
Dansk Kvindesamfund
Dansk Kvindesamfund har en række konkrete anbefalinger i forhold til bekæmpelse af sexisme.
For det første skal alle arbejdspladser have nultolerance overfor seksuel chikane og en tydelig politik på området. Der skal være en klar fest-, alkohol- og samværspolitik, så alle kan forstå, hvad reglerne og normerne er på den pågældende arbejdsplads.
For det andet skal det være lettere at få vejledning og hjælp til at reagere på seksuel chikane og anmelde det. Uanset hvilken uddannelsesinstitution eller arbejdsplads og uanset om man er fastansat, freelance, lærling eller praktikant, så skal der være ét centralt sted, hvor man kan opsøge viden om og hjælp til at håndtere og anmelde seksuel chikane.
For det tredje skal godtgørelsen til ofre for seksuel chikane sættes op fra de nuværende 33.000 kroner, så det står mere mål med den skade, man som offer er udsat for.
For det fjerde skal der undervises i problemstillinger omkring krop, køn, ligestilling, sex, grænser, samtykke og seksuelle overgreb i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.
Derudover foreslår både 3F, HK og KVINFO, at der skal indføres et skærpet arbejdsgiveransvar, hvor arbejdsgiveren ved en sag om seksuel chikane på arbejdspladsen skal kunne dokumentere, at forebyggelse af sexchikane har fundet sted.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278