Regeringen har fået lagt en mulighed for at fravige de offentligt ansattes overenskomster ind i den aftale om modernisering af den offentlige sektor, der torsdag blev lavet med kommuner, regioner og dele af fagbevægelsen.
Aftalen ridser syv principper op for samarbejdet mellem parterne på det offentlige arbejdsmarked.
En del af opgaven er at finde 12 milliarder, og det er aftalen også et godt redskab til.
Flemming Vinther, formand Offentligt Ansattes Organisationer
I pressemeddelelsen fra Økonomi- og Indenrigsministeriet om aftalen slås fast, at principperne skal følges op af en række initiativer blandt andet "forsøg med fritagelse for overenskomstmæssige bindinger".
Med i aftalen er Offentligt Ansattes Organisationer, FTF og Akademikernes Centralorganisation. De ser aftalen som et udtryk for den tillidsreform for den offentlige sektor, som regeringen har lovet.
Vred FOA-formand
Den største medlemsorganisation i OAO er FOA. Her er formand Dennis Kristensen rasende over aftalen.
"Jeg synes ellers, at jeg meget klart har meddelt, at FOA ikke vil medvirke til, at debatten om tillid skal handle om, at de ansatte skal have tillid til arbejdsgiverne ved at opgive beskyttelsesbestemmelser i overenskomsterne", skriver FOA-formanden på Facebook.
Kritikken gjorde det nødvendigt for OAO at forklare sig yderligere. I et brev til medlemsorganisationerne torsdag skriver organisationen:
"Aftalen indebærer også, at parterne kan drøfte lokale forsøg med fritagelse af overenskomster. Denne del af aftalen er selvsagt ikke groet i OAO’s baghave. Men vi har lagt vægt på, at forsøgene kun kan gennemføres, hvis de relevante overenskomstparter er enige."
Den melding formilder ikke Dennis Kristensen. Han ser det som helt uacceptabelt, at OAO, AC og FTF kan diskutere med de offentlige arbejdsgivere at sætte FOA's overenskomster ud af kraft - også selvom de bagefter skal høre FOA.
Muligheden for forsøg med at sætte nogle af overenskomsternes rettigheder ud af kraft er også nævnt i aftalen om kommunernes økonomi, som blev indgået i sidste uge.
Nedskæringer på 12 milliarder
Regeringen og de offentlige arbejdsgivere ser et opgør med for eksempel arbejdstidsregler som et led i at finde de planlagte besparelser i den offentlige sektor. Regeringen går efter at spare 12 milliarder i det offentlige frem mod 2020 og lægger ikke skjul på, at aftalen om moderniseringsprincipperne skal tjene det formål.
OAO's formand Flemming Vinther er utilfreds med, at diskussionen om de 12 milliarder kommer til at overskygge debatten om moderniseringsaftalen.
- Det her er meget større end de 12 milliarder. Det her er nogle principper og et centre, der kan være med til at sætte nogle helt andre rammer for, hvordan vi moderniserer den offentlige sektor, fordi vi nu gør det i fælleskab, sagde Flemming Vinther ved offentliggørelsen af aftalen.
Han henviser til, at det som led i aftalen er besluttet at oprette et center for innovation, der skal "understøtte at tillid og innovation spredes og forankres i den offentlige sektor". Hovedparten af de 10 millioner kroner, der er afsat årligt til at følge op på moderniseringsaftalen, skal gå til at dække udgifterne til centret.
Flemming Vinther erkender, at fagforbundene med aftalen har sagt ja til at være med til at finde de 12 milliader kroner, som regeringen vil spare.
- Det er aftalen også et godt redskab til. Men vi startede jo ikke med at sige, godt lad os finde 12 milliarder. Vi satte os ned parterne imellem for at udvikle den offentlige sektor i et tillidsfuldt samarbejde på det her niveau og hele vejen ned gennem systemet, sagde han ved præsentationen af aftalen.
I brevet til medlemsorganisationerne understreger Flemming Vinther, at Margrethe Vestager, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening har lagt vægt på, at principperne ikke bare er smukke ord, men at de binder parterne til at arbejde på en ny måde med udgangspunkt i tillid og samarbejde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278