21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vrede aktivister spærrer Forligsens indgang

Aktion i nat

Vrede aktivister spærrer Forligsens indgang

Det vækker stor vrede blandt fagligt aktive, at overenskomstforhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen, samtidig med at Danmark står midt i coronakrisen.

Lokomotivfører Thomas Boldt ved hovedindgangen, der var muret til, da han ankom lørdag morgen.
FOTO: Søren Danholm Andersen
1 af 1

Vrede murere og murerarbejdsmænd lukkede i nat hoveddøren til Forligsinstitutionen ved at mure den til.

Som det foregår lige nu, bliver demokratiet sat ud af kraft. Den danske model og vores strejkeret får ikke lov til at fungere.
Gerd Moss, maler

De er utilfredse med, at forligsmanden midt i coronakrisen fortsætter overenskomstforhandlingerne med de faggrupper, hvor der endnu ikke er indgået forlig som for eksempel byggeområdet.

"Vi mener, at det skaber et unfair og dårligt grundlag for en god forhandling. For mens hele samfundet er ramt af corona og tager ansvar for krisen, spænder det også ben for at vi kan mobilisere vores kolleger, at vi kan have en ordentlig dialog, og at vores forhandlere og forhandlingsudvalg kan mødes uden større bekymringer", skriver aktivisterne i en udtalelse.

"Derudover vil vores eneste våben i denne forhandling, strejken, være fuldstændig udvandet og svær at gennemføre, når hele landet er lammet i forvejen. Grundlaget for en fair forhandling er, at der er to parter, som begge kan kæmpe. Men i disse tider er vores våben svækket", tilføjer de.

For bygningsarbejderne er det helt centralt at få gjort noget ved social dumping. Fagbevægelsens hovedkrav er, at lønningerne i bunden bliver hævet. Et krav som arbejdsgiverne blankt har afvist indtil videre.

Lukkede faneborg efter regeringens melding

Fra fredag i sidste uge indtil onsdag aften har der været konstant faneborg foran Forligsinstitutionen. Onsdag morgen var der en stor demonstration, inden flere faggrupper blandt andet byggeriet skulle ind til forhandlinger.

>> LÆS OGSÅ: Kampgejst og klapsalver foran Forligsen

Men efter statsministerens udmelding onsdag aften, om at Danmark skal lukke ned på grund af coronavirus, erklærede forligsmanden, at forhandlingerne blev sat på pause. 

>> LÆS OGSÅ: Forligsmanden spiller hasard med folks helbred

Det fik de faglige aktivister til at afmontere faneborgen og indstille aktiviteterne. Samtidig rejste forhandlerne hjem.

Kun få med til forhandlinger

Allerede næste dag meddelte forligsmanden, at forhandlingerne alligevel fortsætter efter aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening. Men kun topforhandlerne får lov til at være inde i forligsinstitutionen.

Den beslutning har vakt voldsom vrede i store dele af fagbevægelsen.

– Vi er meget frustrerede over, at de fortsætter forhandlingerne. Hele landet er lukket ned. Der er lavet en lov, som tilsidesætter forsamlingsfriheden. Vi kan jo ikke konflikte midt i en verdensomspændende epidemi. Det er ikke fordi, vi ønsker en konflikt. Men det er det eneste værktøj, vi har, og det tager de fra os nu, siger Thomas Boldt, der er lokomotivfører og formand for Jernbanearbejdernes Landsklub.

Søren Danholm Andersen

Han har sammen med en håndfuld andre faglige aktivister taget opstilling foran Forligsinstitutionen lørdag morgen. Da de ankom, var hovedindgangen muret til, men der er en anden indgang, som forhandlerne kunne bruge.

Dansk Jernbanearbejderforbund fik i går aftes besked på, at de skulle møde til forhandlinger i Forligsinstitutionen klokken 11 i dag. 

– Men der er kun forbundsformanden, næstformanden, en jurist og en faglig sekretær, der får lov til at være med. Resten af forhandlingsudvalget må stå udenfor. De kan ikke komme ind og give deres besyv med. Det er under al kritik og mangel på respekt, at det foregår på den her måde, erklærer Thomas Boldt. 

Norge har udsat forhandlinger

Han mener, at regeringen og forligsmanden burde have gjort ligesom i Norge, hvor overenskomstforhandlingerne er udsat til efter coronakrisen. 

Hotel- og restaurationsbranchen er også et af de områder, der forhandler i Forligsinstitutionen nu.

– Lige nu bliver der fyret folk i hobetal i den branche på grund af coronakrisen. Det er en umulig situation at forhandle overenskomst i. Fagbevægelsen er presset op i et hjørne, og det kan ende med en rigtig lokumsaftale, siger Thomas Boldt.

Han har skrevet til statsminister Mette Frederiksen for at få hende til at sætte forhandlingerne i Forligsinstitutionen på pause i den her kritiske situation.

Gerd Moss, der er maler og formand for Malernes Fællesklub i København, er også mødt op foran Forligsinstitutionen lørdag morgen.

– Jeg er her for at støtte op om jernbanearbejderne. Jeg synes, at det er helt vanvittigt at forhandlingerne fortsætter. De burde blive sat på pause ligesom i Norge. Som det foregår lige nu, bliver demokratiet sat ud af kraft. Den danske model og vores strejkeret får ikke lov til at fungere, siger Gerd Moss.

Malerne skulle have været til forhandlinger i fredags, men det blev udsat. De ved endnu ikke, hvornår det bliver deres tur hos forligsmanden. 

I den her situation, hvor den døgnbemandede faneborg er lukket ned, har de faglige aktivister besluttet, at en gruppe fagligt aktive dukker op, hver gang der er forhandlinger i Forligsinstitutionen. Sammen med flere bannere og faner minder de forhandlerne om, at kravene ikke er droppet, selvom der er coronakrise.

Alexander Grønbech, der er tømrer, er også mødt frem denne lørdag. Han er ligesom de andre fremmødte vred over, at regeringen ikke har fulgt Norges eksempel. 

– Det er frustrerende, at statsministeren lukker institutioner over hele landet og beder os om at holde os indendøre og samtidig lader forhandlingerne fortsætte, mens vi er bundet på hænder og fødder, siger han.

– Noget helt andet, som undrer mig, er, at vi kun får dagpenge, hvis vi bliver sendt hjem i den her situation, mens de statsansatte får fuld løn, tilføjer Alexander Grønbech.

Arbejdsgivere udnytter situationen

Stilladsarbejdernes Brancheklub opfordrer også regeringen og forligsmanden til at sætte overenskomstforhandlingerne på pause.

"Det risikerer at sætte den danske model ud af spil. Forhandlingerne defineres jo af styrkeforholdet, og vores ultimative våben er konflikten. Vi ønsker ikke at ende i en konflikt, mens Danmark forsøger at klare sig igennem coronakrisen", skriver stilladsarbejderne i en udtalelse.

"Vi ved at arbejdsgiverne vil benytte sig af denne krise og presse vores forhandlere – derfor er det eneste rigtige at sætte forhandlingerne på pause", tilføjer de.

Forligsmanden valgte i går for anden gang at udsætte en eventuel konflikt i yderligere fjorten dage. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. mar. 2020 - 12:38   14. mar. 2020 - 14:01

OK 2020

ur@arbejderen.dk
Forligsinstitutionen
  • Forligsinstitutionen kommer ind i billedet, når forhandlingerne om en ny overenskomst er gået i hårknude.

  • Parterne indkaldes i Forligsinstitutionen i København. Formålet er at undgå en strejke (fagbevægelsen) eller lockout (arbejdsgiverne).

  • Forligsmanden har ret til at udsætte varslede konflikter to gange a hver 14 dage.

  • Hvis forhandlingerne er gået så meget i hårknude, at forligsmanden til sidst giver op, så erklærer forligsmanden forhandlingerne for definitivt afsluttede.

  • Herefter har parterne ret til at sætte gang i en strejke eller en lockout.

Kilde: Blik- & Rørarbejderforbundet