19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagtoppen har glemt, hvad solidaritet er

Med jydebus til fagligt topmøde

Fagtoppen har glemt, hvad solidaritet er

Tirsdag deltog der 230 tillidsvalgte fra hele landet i diskussionen om, hvordan man skal reagere på dagpengekommissionens anbefalinger om karensdage og nedsatte dagpenge til nyuddannede.

– Jeg synes, at reformen fra 2010 skal rulles tilbage. En dagpengeperiode på to år er alt for kort, mener Inge Johansen.
FOTO: noc@arbejderen.dk
1 af 1

Der er rigelig plads i den bus, der tirsdag klokken 11:30 kører fra 3F på Sommervej i Aarhus med kurs mod Arbejdermuseet i København.

Folk er rasende over, at der ikke sker en genopretning af den elendige reform fra 2010.
Morten Rasmussen, 3F

Beskedne 12 tillidsfolk og ansatte fra den ene aarhusianske 3F-afdeling og BUPL Aarhus har valgt at hive en dag og aften ud for at deltage i fagligt topmøde, hvor ialt 230 fagligt aktive skal diskutere, hvad svaret skal være på Dagpengekommissionens rapport om et nyt dagpengesystem.

Det har været svært at overtale folk fra arbejdspladserne til at tilmelde sig turen, indrømmer næstformand i 3F Transport, Logistik og Byg, Morten Rasmussen. Han mener imidlertid, der er en god forklaring, og han er ikke sådan at slå benene væk under.

– Det kan helt sikkert ikke tolkes, som at folk er ligeglade med dagpengespørgsmålet. Folk er rasende over, at der ikke sker en genopretning af den elendige reform fra 2010. Nej, jeg tror, at folk har tænkt, at det er en lang tur for to timers møde, og at de hellere vil bruge deres krudt på lokale aktiviteter for at vise deres utilfredshed, siger Morten Rasmussen til Arbejderen.

Snakken i bussen går da også uanfægtet, og stemningen ryger en tak i vejret, da 11 mænd og en enkelt kvinde stiger på bussen i Horsens bymidte.

Alle kender en arbejdsløs

Kvinden, Inge Johansen, er medlem af 3F Silkeborg og tillidsrepræsentant på industrivirksomheden Kemex. Hun mener bestemt, at det er værd at bruge en dag på turen til hovedstaden.

– Vi kender jo allesammen nogen, som er arbejdsløse og måske på vej til at miste dagpengeretten. Jeg synes, at dagpengeperiodens længde på de to år er alt for kort, siger hun til Arbejderen.

Af samme grund synes hun, kravet om at rulle dagpengeperioden tilbage til, hvor den var før 2010, vil være meget bedre end alle de lapperier, der er blevet lavet siden.

Den kvindelige tillidsrepræsentant har mand og to voksne sønner, alle ansat i byggebranchen, hvor beskæftigelsen er meget konjunkturbestemt og også afhængig af vejr og vind. Når familien er samlet, er dagpenge tit til diskussion.

Inge Johansen håber, at deltagerne på mødet i København kan sende nogle signaler til politikerne, de kan høre.

Et par pladser længere tilbage i bussen sidder to betonarbejdere fra Horsens, Bjarne Mikkelsen og Freddy Schiermer.

– Vi skal da med til København for at markere, at nok er nok. Det er ikke i orden, at det igen er de arbejdsløse, der skal stå for skud, lyder det fra Mikkelsen.

Hvor er solidariteten

De to 3F'ere er meget utilfredse med fagtoppens rolle i Dagpengekommissionen og mener, at fagbevægelsens repræsentanter har givet køb på et af sine grundlæggende principper – solidaritet – som den ellers har bygget på igennem mere end 100 år.

Freddy Schiermer ser en lige kamp mellem kampen for et godt dagpengesystem og kampen mod social dumping.

– Se nu de her motorvejsbroer, siger han og peger ud af vinduet.

– De er bygget af tyske betonarbejdere, der har lavere løn end os. Det er med til at presse vores lønninger, og jo dårligere dagpengesystemet er, jo mere lader folk sig presse til at tage dårligere betalt arbejde, mener Freddy Schiermer.

Bjarne Mikkelsen har en alder, der gør, at han har været på arbejdsmarkedet, også dengang dagpengeperioden de facto var ubegrænset.

– Og jeg kan ikke se, at det var noget problem. Jeg har altid været i arbejde, når der var noget arbejde. Sådan er det også i dag, lyder det fra en tydelig forarget Freddy Mikkelsen, der er overbevist om, at hvis der havde været arbejde nok, så villle der ikke være 60.000 personer, som var røget ud af dagpengesystemet på grund af reformen fra 2010.

En åben flanke

Svend Erik Sørensen, pedel og medlem af Dansk Metal Horsens, betegner sig selv som en gammel erfaren rotte i det faglige game.

– Jeg har været med i over 25 år og siddet i afdelingsbestyrelsen i 21 år. Jeg synes, det er en katastrofe for hele fagbevægelsen med det her dagpengeudspil, siger han til Arbejderen og fortsætter:

– I fagbevægelsen skal vi være solidariske med hinanden, ellers er der ingen grund til at have en fagbevægelse.

Han hentyder til, at LO og FTF i Kommissionen har været med til at pege på de nyuddannede som gruppe, der kan klare en lavere dagpengesats for at andre kan optjene en lidt længere dagpengeperiode.

– De burde for længst have sagt fra. Nu har de i stedet været med til at åbne en flanke, som politikerne til hver en tid kan skrue på til skade for de arbejdsløse og fagbevægelsen. Det er ikke fagbevægelsens rolle at legalisere lortet, kommer det bramfrit fra Svend Erik Sørensen.

Også han så helst, at man rullede 2010-reformen tilbage.

Hvad der skal til for at råbe politikerne op, ved han snart ikke. 

– Men det nytter heller ikke at holde sin kæft, og vi skal da helt sikkert prøve, mener den midtjyske tllidsmand.

Bussen er fremme ved Arbejdermuseet, en halv time før mødet starter.

To timer senere går turen den anden vej.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2015 - 10:55   25. okt. 2015 - 10:41

Dagpenge

noc@arbejderen.dk