27 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Container afslører ny givtig forretning

Mærsk bistår USA i Afrika

Container afslører ny givtig forretning

Transporterer udstyr til USA's hær. - Men det er ikke våben. Det kan lige så godt være frosne hamburgers, siger Mærsk.

Det danske rederi- og containerfirma Mærsk sender containere med varer til USA's militær i Afrika. Men Mærsk vil overfor Arbejderen ikke røbe om det også omfatter våben.
1 af 1

Pressechef for det danske rederi Mærsk Shipping, Michael Christian Storgaard, er blot få minutter om at reagere på Arbejderens mailspørgsmål om, hvorvidt USA transporterer våben for USA i Afrika.

- Nej, vi transporterer ikke våben for USA i Afrika, siger han over telefonen.

Han er netop blevet konfronteret med en artikel og foto fra den amerikanske hærs forsyningstjenestes hjemmeside, Army Sustainment, Temaet er USA's to nye forsyningsruter på Afrikas Horn og i Østafrika. Den ene går fra Djibouti til en militærbase for amerikanske soldater og instruktører i Etiopien.

Et foto fra en rasteplads på strækningen mellem de to stater viser tydeligt en Mærsk-container.

- Nej, vi transporterer ikke våben for USA's militær i Afrika. Det kan lige så godt være frosne hamburgers eller fladskærme, kondomer, tøj eller telte, siger Michael Christian Storgaard.

Kan man finde ud af, hvad der er i containere fra Mærsk på ruten mellem Djibouti og Etiopien?

- Nej, vi oplyser ikke om, hvad vore kunder modtager. Det svarer jo til at Arbejderen skulle oplyse os om, hvilke abonnenter I har i Afrika!

Hjalp USA i Irak

Mærsk transporterede i de to Irak-krige udstyr til USA. Under den første golfkrig sendte Mærsk sine skibe af sted som transportstøtte til USA.

Vi oplyser ikke om, hvad vore kunder modtager.

Det blev angiveligt belønnet med større støtte på verdensmarkedet fra USA og flere militære kontrakter.

Under den sidste krig mod Saddam Hussein transporterede Mærsk også udstyr til USA's hær.

Firmaet leverer også pt. transport af containere gennem Pakistan til USA's militære baser i Afghanistan.

- Vi overholder reglerne for våbentransport nøje. En undersøgelse har vist, at i kun 0.05 procent af tilfældene var vi kommet til at transportere sager som rifler til jagt, men det er sket efter fejl, siger Michael Christian Storgaard.

Danske rederier sørger for, at Danmark har en sjetteplads i verden, hvad angår våbentransporter. 

Men Mærsk fastholder hårdnakket, at det overhovedet ikke transporterer våben.

Rederier tøver

Den danske udenrigsminister Villy Søvndal deltog i august i en paneldebat med Amnesty International og Skibsrederforeningen om problemet med især den såkaldte illegale våbentransporter.

Søvndal foreslog et frivillig adfærdskodeks - altså en aftale om, hvordan rederierne skal opføre sig - for at forhindre forsendelse af våben til såkaldte slyngelstater. Der skal også et specielt certifikat til.
Han beklagede i samme forbindelse denne sommer udsættelse af FN's forhandlinger om en international våbentraktat.

 - Processen er ikke død. Vi har ikke nået målet endnu. Danmark vil arbejde med fornyet energi mod et nyt gennembrud. Vi vil fortsætte det tætte samarbejde med vores partnere i EU og de andre nordiske lande, sagde Villy Søvndal ifølge netsiden shipwatch.dk

Jan Frits Hansen fra Skibsrederforeningen er åben overfor at indføre certifikater.

- En mulighed ville være at indføre en ISO-certificering af de rederier, der er specialiseret til dette formål (våbentransport, red.), sagde han.

Et ISO-certifikat viser, at et firma lever op til en international standard.  Men Jan Frits Hansen afviste samtidig en adfærds-kodeks "endnu".

- Vi vil gerne se på det. Bekymringen er dog, at vi ikke kan fange synderne på den måde, og vi vil således ende med at bruge en masse tid på at regulere en meget lille procentdel ud af dem, der rent faktisk gør et godt stykke arbejde. Det ville være en skam at underskrive sådan noget lige nu. Det ville være som at spørge nogen, "er du holdt op med at slå din kone?"

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2012 - 21:22   25. okt. 2012 - 21:30

Militær

ah@arbejderen.dk