12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

I dag er der både præsidentvalg og valg til Kongressen

USA's store valgdag:

I dag er der både præsidentvalg og valg til Kongressen

I Californien er der samtidig med præsidentvalget folkeafstemninger om nedskæringer i folkeskolen - eller ej og om fagbevægelsens magt og rettigheder samt valg til Kongressen.

50 procent vil stemme for 'Forslag nummer 30' og dermed hindre en stor nedskæring i folkeskolen i Californien. Men 46 procent, som vil stemme omvendt og fire procent har ikke bestemt sig. Guvernør Brown (billedet) og fagforeningen SEIU støtter lærernes kampagne for et nej til nedskæringer.
FOTO: SEIU Local 1021
1 af 1

I Californien skal vælgerne både stemme på en præsidentkandidat, stemme på politikere til Kongressens to kamre i Washington, vælge lokale politikere til parlamentet i Californien og stemme ja eller nej til to lokale lovforslag, der er sendt til folkeafstemning.

Sådan ser det ud i mange af USA's delstater. Der er ofte flere valg, som bliver gennemført samtidig med præsidentvalget.

I alle stater er der valg til Repræsentanternes Hus i Washington. Alle 435 pladser i 'Huset' er på valg. I en tredjedel af USA's stater er der valg til Kongressens andetkammer, Senatet.

Derfor er der også mange politiske spørgsmål til debat og afgørelse i dag.

I Californien har politikere i delstatens besluttet at spørge vælgerne om de økonomiske rammer for den lokale folkeskole.

Aktivister afskyr Linda McMahon, der er rig og har investeret 77 millioner dollars i at vinde.

- Vi mobiliserer i hele staten. Vi kæmper for at få et ja til 'Forslag nummer 30', som vil forhindre nedskæringer på over seks milliarder dollars i skolevæsenet i Californien, siger Dennis Kelly, som er formand for lærernes fagforening i San Francisco.

- Og vi står skulder ved skulder med alle arbejdende folk i staten for at afvise 'Forslag nummer 32', som, hvis den vedtages, vil lukke munden på fagforeningerne og tillade millionærer og milliardærer at føre deres egen arbejdsgiverpolitik, tilføjer Kelly.

I sidste uge var han taler ved et stort valgmøde indkaldt af servicearbejdernes fagforening SEIU - Lokalafdeling 1021 i San Francisco.

Get-Out-To-Vote-Kick-Off

Californiens guvernør Jerry Brown dukkede også op til mødet, hvis hensigt var at skyde den allersidste slutspurt i valgkampen i gang... Get-Out-To-Vote-Kick-Off, som det bliver kaldt på amerikansk.

- Det er et tæt løb. Jeg tror, vi fører, men vi kan ikke lade stå til. Og vi har ikke mange dage tilbage, sagde guvernør Jerry Brown om præsidentvalget. Guvernøren er medlem af det demokratiske parti og anbefaler vælgerne at stemme på Barack Obama.

Meningsmålinger viser også tæt løb i de to lokale folkeafstemningerne. Målinger viser, at der er 50 procent, som vil stemme for 'Forslag nummer 30' og altså forhindre en stor nedskæring i folkeskolen. Der er dog 46 procent, som vil stemme omvendt og fire procent, der ikke har bestemt sig. Så det kan gå begge veje.

Tilsvarende er der 48 procent, der vil forsvarer fagforeningernes rettigheder til at indgå kollektive overenskomster og bevare andre faglige rettigheder, mens der er 45 procent, der vil stemme modsat, oplyser fagforeningen SEIU på sin hjemmeside.

Guvernør Brown er ikke selv på valg i dag, men vælgerne i delstaten skal vælge 53 medlemmer til repræsentanternes Hus. Californien er med sine 37 millioner indbyggere den stat, der har flest pladser i Repræsentanternes Hus. Alaska er med sine kun 600.000 indbyggere omvendt den stat, der har færrest pladser i 'Huset'; nemlig én .

Omvendt har både Californien, Alaska og de øvrige 48 stater hver to medlemmer af Senatet.

Valgkamp i Connecticut

Staten Connecticut vælger i dag én senator, som skal afløse den partiuafhængige Joseph Lieberman. De to kandidater, der kæmper om pladsen i Senatet er Republikanernes Linda McMahon og Demokraternes Chris Murphy.

Delstatens anden plads er i øjeblikket besat af Demokraten Richard Blumenthal, som blev valgt i 2010.

USA's kommunistiske parti (CPUSA), som støtter genvalg af præsident Obama og generelt støtter Demokraternes kandidater, fører valgkamp for Chris Murphy i Connecticut. De peger på, at Murphy støtter Obamas løfter om at investere i reparation af veje, broer og anden infrastruktur og dermed skabe arbejdspladser i hele landet og ansætte flere lærere.

Det kommunistiske partis aktivister afskyr Linda McMahon, der er rig og har investeret 77 millioner dollars i at vinde pladsen i Senatet.

Linda McMahons valgkampagne nåede den moralske bund i sidste uge, skriver kommunisternes netavis Peoples World. Hun betalte unge sorte og 'latinoer' for at stemme dørklokker i  arbejderkvarterer og aflevere valgmateriale. De sorte og farvede unge skulle give indtryk af, at Linda McMahon er en af Obamas politiske støtter.

Men hendes politiske fupnummer forfører ikke alle:

- Vi ved hun tilhører 'den ene procent [rige]' og ikke er en af os, siger en indbygger i arbejderkvarteret Hill til Peoples World.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. nov. 2012 - 12:47   06. nov. 2012 - 13:00

USA

se@arbejderen.dk
Fakta om valgene

Præsidentvalg: Præsidenten vælges ikke direkte. Der vælges såkaldte valgmænd, og hver stat har et antal valgmænd, der svarer til indbyggertallet i staten Der vælges i alt 538 valgmænd og -kvinder. De skal på et konvent vælge præsidenten. Den kandidat, der på valgdagen vinder 270 valgmænd kan være sikker på at vinde det efterfølgende præsidentvalg på konventet.

Kongresvalg: I dag vælges der også medlemmer til alle 435 pladser i Kongressens førstekammer - Repræsentanternes Hus. Republikanerne i dag flertal her med 242 pladser mod Demokraternes 193.

Der er også valg til en tredjedel af de 100 pladser i Kongressens andetkammer - Senatet. Her har Demokraterne i dag et flertal med 59 pladser mod Republikanernes 41.