Efter at det i sidste måned stod klart, at de såkaldt udfaldstruede arbejdsløse, som står til at falde ud af dagpengesystemet, ikke ville blive reddet i næste års finanslov, opstod en række initiativer, som erklærede, at de ville fastholde kampen for tilbagerulning af dagpengeforringelserne og for arbejde.
Et af initiativerne er netværket "Solidaritet eller Frit Fald", som opstod over ganske kort tid på Facebook. På bare et par uger blev idéen om en aktion i København til en national aktionsdag, hvor jobcentre i fem store danske byer blev belejret med krav om job eller dagpenge.
Hvis vi kan fylde jobcentrene hver 14. dag over hele landet, kan vi måske få politikerne til at lytte.
Jan Jensen, dagpenge-aktivist
Nu vil aktivisterne i det internet-baserede netværk møde hinanden i virkeligheden. Organiseringen skal strammes op, og der skal lægges en fælles strategi. Derfor er der på Facebook blevet indkaldt til et landsdækkende stormøde i København den 26. Januar 2013.
- Vi er et netværk på tværs af partier og organisationer. Derfor tror jeg, at det er vigtigt, at vi mødes fra hele landet, stikker hovederne sammen og lægger en fælles strategi, fortæller Jeppe Lykke Rohde fra Solidaritet eller Frit Fald i København.
Han mener, at en tættere organisering af netværket er nødvendig, fordi initiativet alene bliver båret af enkeltpersoner.
- Der er ikke nogen partier, som er gået ind i bevægelsen. Ikke engang Enhedslisten, selvom man kunne have ønsket det. Der er ikke nogen kraft, som går forrest, og som man kan tilslutte sig. Derfor må vi organisere bevægelsen selv, siger Jeppe Lykke Rohde til Arbejderen.
Brug for fagbevægelsen
I Aalborg er dagpenge-aktivist Jan Jensen meget enig i, at der mangler et organiserende center. Han mener dog, at fagbevægelsen, frem for et politisk parti, kunne styrke bevægelsens position.
- Vi har brug for, at fagbevægelsen går ind og bakker op om vores kamp. Heroppe har vi prøvet at kontakte de lokale fagforeninger som desværre har modtaget os meget blandet. Men 3F har meldt ud, at de gerne vil bakke op om initiativet, fortæller Jan Jensen.
Derfor vil han og den nordjydske gren af Solidaritet eller Frit Fald tage til København og arbejde for et stærkere netværk.
- Vi skal bruge stormødet til at organiserer os og blive et rigtigt netværk. Og så skal vi finde ud af, hvordan vi kan få nogle flere byer med og blive helt landsdækkende. Hvis vi kan fylde jobcentrene hver 14. dag over hele landet, så kan vi måske få politikerne til at lytte, siger Jan Jensen.
Europæiske protester
I Frederikshavn vil Line Bach også gøre alt, hvad hun kan, for at hun, eller nogle andre fra Frederikshavn-gruppen, kommer til stormødet i København.
- Vi er så mange nu. Der er brug for at vi organiserer os bedre, så vi kan nå bredere ud i befolkningen, mener Line Bach som er førtidspensioneret på grund af sclerose.
Vi har brug for, at fagbevægelsen bakker op om vores kamp.
Jan Jensen, dagpenge-aktivist
- Vores land er ved at falde fra hinanden. Virksomhederne flytter og arbejdspladserne forsvinder, imens politikerne skærer og skærer. Der er nogen, der må gøre noget, ellers går det galt. Og når dem med magten ikke vil gøre det, må vi, konstaterer Line Bach.
Hun ser dagpengeprotesterne som en del af de folkelige protester, som siden krisens udbrud i 2008 har rejst sig i de fleste europæiske lande. Hun mener dog, at hvis protesterne skal få den styrke, som man ser det andre steder, så må dagpengebevægelsen få flere af de arbejdsløse med.
Det er Jan Jensen i Aalborg enig i.
- Vi har en opgave med at finde ud af, hvordan vi i højere grad kommer ud til dem, der bliver ramt. Heroppe i Aalborg har vi ihvertfald ikke ret mange arbejdsløse med, siger han til Arbejderen.
Faldt over det på Facebook
Ligesom mange andre bevægelser i de seneste år er Solidaritet eller Frit Fald startet på internettet som en idé om en besættelse af et københavnsk jobcenter.
- Jeg læste om initiativet i København på facebook. Her blev der opfordret til at lave grupper i Aarhus og Odense også, og så blev jeg sgu lidt provokeret, fortæller Jan Jensen om baggrunden for at starte gruppen op i det nordjydske.
- Aalborg er jo trods alt Danmarks trediestørste kommune. Derfor tænkte jeg: “Vi skal sgu osse være med”.
Og imens Jan Jensen samlede venner og bekendte omkring sig i Aalborg, opstod der lignende grupper i Odense, Aarhus, Frederikshavn og København.
Initiativet kulminerede, da omkring 175 aktivister den 7. december belejrede jobcentre i de fem danske byer under parolen Jobcentrene er fulde! Hvor er jobbene?
Selvom regeringens forringelser af dagpengereglerne træder i kraft om få dage, vokser nye protestinitiativer stadig frem over hele landet.
I Aabybro Nordjylland er har tillidsmand Martin Engelbrechtsen på egen hånd taget initiativ til en undeskriftsindsamling mod forringelserne.
- Jo flere vi står sammen om at råbe op af systemet, jo større er chancen for at blive hørt, siger han.
LÆS MERE HER: "Tillidsmand i aktion: Jeg var da nødt til at gøre noget"
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278