21 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA væbner Al-Qaeda i Syrien

Islamister i offensiven

USA væbner Al-Qaeda i Syrien

Al-Qaeda og andre islamistiske grupper strømmer til Syrien for at bekæmpe Bashar al-Assads regime med amerikanske våben, sendt af Saudi-Arabien og Qatar. Men jeg vurderer ikke, at der er fare for, at ekstremistiske kræfter kommer til magten, siger mellemøstekspert.

Der er oprettet flere såkaldt islamiske emirater i syriske byer i det seneste år, efter at væbnede grupper har fordrevet den syriske regeringshær. Her fra Aleppo.
FOTO: Mohammed Mansour
1 af 1

Flere og flere rapporter om fremvækst i Syrien af radikale islamister med tilknytning til al-Qaeda, får kuldegysningerne til at gå gennem marv og ben hos tusinder af  syriske civile, beretter nyhedsbureauet Xinhua, der i december besøgte Damaskus.

Maher, en 46-årig ingeniør siger for eksempel:

- Jeg ønsker ikke at se et Irak eller Afghanistan her.

En kvinde, Asma, udtrykker ifølge reporteren, mange syreres holdning:

- For to år siden kunne vi ikke vi ikke engang tænke på eller forestille os, at noget som dette nogensinde ville ske i Syrien ... vi er havnet i et reelt mareridt, siger hun.

Hun kan ikke alene se indslagene på stats-tv om, hvordan islamistiske, væbnede grupper fra nabolande som Tyrkiet og Jordan, men også Libyen, Afghanistan, Yemen og Algeriet, ankommer i stort tal over landets tyndt bevogtede grænseovergange.

Nusra

Men også vestlige medier er begyndt at rapportere om fænomenet. Især succesen for den væbnede gruppe Jabhat  al-Nusra-front,  der er en udløber af al-Qaedas terror-netværk i Irak, har fået flere overskrifter i det seneste år.

Der sker en vis opvågnen i et vestligt domineret internationalt samfund, som i lang tid ellers har beskyldt den syriske regering og hær for at stå bag størstedelen af ​​volden i Syrien. Men nu har verden, ifølge artiklen fra Xinhua, erkendt truslerne fra al-Qaeda-forbundne grupper i Syrien.

Vi er havnet i et reelt mareridt.

Asmaa, Damaskus.

Den omtalte Jabhat al-Nusra-front har påtaget sig ansvaret for næsten alle bombeangreb, især selvmordsangreb, der er rettet mod de syriske myndigheder indenfor det seneste år.

Selv det ellers meget regeringstro dagblad, New York Times i USA, skrev i juli sidste år, at ”Beviserne vokser. Syrien er blevet en magnet for sunnimuslimske ekstremister, herunder dem, der opererer under al-Qaedas banner”.

Jabhat al-Nusra og den berygtede bataljon i Den Frie Syriske Hær, kaldet Kata'ib Ahrar al-Sham, går ind for hellig krig og opfordrer til at erstatte regimet i Syrien med en islamisk stat baseret på salafi-principper.

Salafi er en ortodoks og særdeles fundamentalistisk sunni-muslimsk retning.

Kalifat

Den 16. august sidste år kunne en rystet offentlighed høre kommandanten for den såkaldte Grønne Brigade i Homs-bydelen Bab Amro, Abu Shadi, fremlægge visionen:

- Muslimer arbejder sammen for Khalifah (kalifatet, red.). De sender deres tak til muslimerne i Libanon og til specifikt til Hizb-ut Tahrir . Vi vil ikke erstatte vores livssyn med det såkaldte demokrati, og vi vil ikke erstatte islam med deres ideologi, vi vil ikke acceptere noget andet end Allahs lære, men kun Allah som vor Herre, Muhammed som vores profet, koranen som vejledning og forfatning på vej mod Khalifah. Med Allahs vilje.  

Et kalifat er den politiske enhed af hele samfund af muslimske troende - regeret af en enkelt kalif. Et muslimsk imperium.

Indtil videre er der beviseligt oprettet salafistiske ”emirater” i byen Aleppos gamle centrale kvarter, samt i byen Ras al-Ain tæt på grænsen til Tyrkiet. Inden regeringsstyrker drev væbnede militser ud af Aleppo-kvarteret Bab Amro sidste år, var området her angiveligt også et såkaldt emirat.

Et emirat er en del af kalifatet - altså et muslimsk land eller et selvstyrende område, regeret af en emir.

Ingen bil

Den franske historiker Thierry Meyssan fra Voltaire Network har opholdt sig flere gange i Syrien de seneste år. Han beskriver emiratet i Aleppos gamle bydel:

”Den Nationale Koalition, der er blevet anerkendt som repræsentant for både den udenlandske og hjemlige opposition, er i Aleppo blevet erstattet med Aleppos Revolutionære Komite, der arbejder på at installere en islamisk regering i den ”befriede zone" - et religiøst diktatur inspireret af den saudiarabiske model.”

Han konstaterer, at kristne syrere allerede er blevet fordrevet, og deres ejendomme konfiskeret.

Nogle siger, der er revolution i Syrien. Det er der ikke.

Eva Myrdal

Og så citerer han et bemærkelsesværdigt dekret fra de nye magthavere den 22. november fra den netop oprettede ”Komite til Befaling af Gode Handlinger og til Forbud mod Ugudelige Handlinger”.

”I den overbærende og barmhjertige Guds navn. (...) det er nu forbudt kvinder at køre bil. Enhver person, der overtræder dette forbud, vil blive straffet indtil vedkommende opgiver denne praksis - om nødvendigt ved brug af magt”.

Dekretet kom angiveligt efter et fatalt trafikuheld, der involverede en ung kvinde.

Bekymret

Den svenske arkæolog og forskningsleder på Østasiatisk Museum i Stockholm, Eva Myrdal, datter af den legendariske forfatter Jan Myrdal, besøgte Syrien i foråret 2011 - lige efter de første demonstrationer mod Assad-styret og har siden med bekymring fulgt udviklingen.

Det nu er forbudt kvinder at køre bil.

Emiratet i Aleppo

-  Nogle siger, det er en revolution, der sker i Syrien. Men der er ikke indikationer på en revolution. Slet ikke. Der er ikke sociale krav med i den væbnede opstand. Mindst af alt krav om arbejderrettigheder, siger hun over telefonen fra Stockholm til Arbejderen, og tilføjer:

- Siden mit besøg har jeg talt med syrere i Sverige, som beretter om, at deres slægtninge lever usikkert i Syrien. De flygter fra områder, som den væbnede opposition overtager. De flygter fra de udenlandske salafister. Dén side er der ikke opmærksomhed på i de vestlige medier, siger Eva Myrdal, der tidligere var redaktør af magasinet Folket i Bild/Kulturfront.

I en rapport fra International Crisis Group (ICG) den 12. oktober sidste år står der, at den såkaldte sekulære (ikke religiøse, red.) væbnede modstand i Syrien ikke eksisterer. (…) Men at tilstedeværelsen af ​​en kraftig salafistisk strømning blandt Syriens oprørere er uigendrivelig . Den får udviklingen til at glide i mere radikal og brutal retning”.

Ro på

Men hvor alvorligt tager eksperterne, at der nu beviseligt er oprettet islamistiske emirater i Aleppos gamle bydel og i en række byer mod syd og nord? Arbejderen har  spurgt forskeren og Mellemøsteksperten Helle Malmvig fra det danske Institut for Internationale Studier.

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Men jeg vurderer ikke, at der er fare for, at ekstremistiske kræfter kommer til magten i en kalifat-stat. Men det, der er mere interessant, er, hvilket samfund, der vil dukke op efter at Bashar al-Assad er faldet. Og hér er der fare for, at Syrien ender som Libyen eller Irak, som jo bekendt er endt i kaos med stridende militsers indbyrdes kampe, siger hun til Arbejderen.

Men hun erkender, at ekstremismen er i fremgang.

- Efterretningstjenesterne har nok et bedre bud på, hvor stor indflydelse de islamistiske ekstremister har i Syrien. Men der er ikke tvivl om, at de har vundet frem det seneste år. Islamistiske ekstremister spiller en stor rolle. De tager ”godt fra”, om jeg så må sige. Det er sket i takt med, at vestlige lande har holdt sig ude af konflikten, mens Qatar og Saudi-Arabien til gengæld har sendt våben til islamisterne, der blandt andet er kommet ind over grænsen fra Irak, siger hun.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2013 - 18:45   10. jan. 2013 - 18:45

Syrin

Anders Fenger
Skribent
Islamister i Syrien
  • Konflikten i Syrien startede i foråret 2011.
  • En væbnet opposition bekæmper præsident Bashar al- Assads styre.
  • De fleste grupper er ikke anerkendt af Vesten, men er islamister.
  • Den mest slagkraftige, væbnede, enkeltgruppe anses for at være Islamisk Stat (IS).
  • Ifølge FN's Sikkerhedsråd er IS "terrorister".
  • Islamisk Stats grundlag er salafismen, der er en en streng fortolkning af sunni-islam.
  • Islamisk Stat følger statsreligionen i Saudi-Arabien, der hedder wahabisme.
  • En anden stærk islamistisk gruppe hedder Jabhat al-Nusra, der i juli 2016 officielt brød med al-Qaeda og kaldte sig selv "Levant Conquest Front".
  • Ifølge FN's Sikkerhedsråd er organisationen "terrorister".
  • Andre stærke væbnede oppositionsgruppe hedder Islamisk Front (al-Jabhat al-Islāmiyyah) med gruppen Ahrar al-Sham som stærkeste medlem.
  • Med i Islamisk Front er også Islamic Movement og Suqour al-Sham-brigaderne.
  • Ahrar Al-Sham (Den Islamiske Bevægelse af Frie Mænd i Levanten) har anslået 10.000-20.000 bevæbnede medlemmer og er salafistisk, men ønsker vestlig støtte fra blandt andet USA.
  • FN har i resolution 2170 fra 15 august 2014 vedtaget, at ethvert land skal arbejde for at hindre krigere i at tilslutte sig al-Qaeda-grupperne og stoppe støtten med våben og penge – samt at terroristgrupperne skal afvæbnes og opløses.
  • Saudi-Arabien, USA og Qatar støtter den væbnede opposition med våben.
  • Flere islamistiske emirater er skudt op i syriske byer.

Kilder: Carnegie Endowment for International Peace, SNC, FN, Alastair Crooke