23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Presset skaber jo en form for afmagt"

Fyringsfrygt præger OK 2013

"Presset skaber jo en form for afmagt"

De offentlige arbejdsgiveres hårde kurs bliver mødt med frustration og afmagt blandt ansatte i kommuner og regioner. I forvejen er man hårdt presset af nedskæringer og fyringer.

Både BUPL, Dansk Sygeplejeråd, FOA og HK Kommunal var med, da 11 faglige organisationer i 2010 inviterede til stormøde for at styrke kampen mod nedskæringer i velfærd og de offentligt ansattes arbejdsforhold.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Regeringen kræver løntilbageholdenhed.

De offentlige arbejdsgivere spiller hårdt ud med krav om forringelser af arbejdstidsregler, seniorordninger, de ansattes medindflydelse og beskyttelse af tillidsfolk.

Dertil kommer omfattende nedskæringer og fyringer i alle dele af den offentlige sektor. I løbet af de sidste år er der blevet nedlagt næsten 26.000 fuldtidsjob i det offentlige.

Arbejdsgivernes aggressive udspil, meldingerne fra Christiansborg og frygten for at miste jobbet giver en form for afmagt.
Palle Nielsen, formand for FOA sosu i København

De offentligt ansatte står i en meget presset situation ved de igangværende forhandlinger om ny overenskomst. Der er da heller ikke på de store forventninger i forhold til et markant løft af lønnen den her gang. Fra sosu'er, sygeplejersker, pædagoger og HK'ere lyder meldingen, at medlemmerne den her gang har fokus på tryghed i jobbet, uddannelse og forbedringer af arbejdsmiljøet. 

Tryghed er vigtig

- Tryghed betyder rigtig meget for vores medlemmer. Arbejdsgivernes aggressive udspil, meldingerne fra Christiansborg og frygten for at miste jobbet giver en form for afmagt, siger Palle Nielsen, formand for FOA Social og Sundhedsafdelingen i København. 

Mens der for få år siden ikke var arbejdsløse sosu'er i København, har afdelingen i dag 800 arbejdsløse medlemmer efter de sidste års store fyringsrunder. 

- Krav fra medlemmerne handler meget om større tryghed i ansættelsen, længere opsigelsesvarsler, opkvalificering og den slags. Men der er også en forventning om, at der bliver vist et særligt hensyn i forhold til at lønløft af de lavest lønnede grupper, som vores medlemmer hører til, siger Palle Nielsen. 

Han er skuffet over, at der ikke kunne opnås enighed i de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO om et særligt lønløft til de lavestlønnede. Det betyder, at KTO for første gang ikke forhandler fælles lønkrav for de kommunalt ansatte. FOA har nu valgt at forhandle løn sammen med 3F, som også har mange lavtlønnede medlemmer, mens andre grupper forhandler hver for sig. 

Vrede medlemmer

Pædagogerne arbejder på at komme op på det samme lønniveau som andre grupper med lige så lange uddannelser, fortæller Henriette Brockdorff, formand for BUPL Hovedstaden. 

- Men ellers handler overenskomsten meget om at at sikre tryghed i ansættelsen, sikre ret til fuldtidsstillinger, efteruddannelse og om et ordentligt arbejdsmiljø. Medlemmerne er utroligt pressede i deres hverdag, siger Henriette Brockdorff. 

Hun oplever ikke en opgivende stemning blandt medlemmerne. Tværtimod er der en stor vrede over det agressive udspil fra Kommunernes Landsforening. 

- Det har fået medlemmerne op på dupperne. De føler sig meget provokeret af angreb på tillidsrepræsentanter og krav om mindre indflydelse til de ansatte, siger Henriette Brockdorff.

Arbejdsgivernes krav vækker også vrede hos sygeplejerskerne i det midtjyske. 

- Medlemmerne oplever udspillet fra arbejdsgiverne som en hån i forhold til hvor fleksible de allerede er i dag, siger Else Kayser, formand for Dansk Sygeplejeråds kreds i Midtjylland.

Region Midtjylland var i 2011 gennem nedskæringer, hvor der blev nedlagt over 1000 job på sygehusene. I dag mærker de ansatte konsekvenserne i forhold til større arbejdspres. 

- Trods nedskæringerne har vi fastholdt produktiviteten, og så kommer arbejdsgiverne nu og kræver endnu højere produktivitet, konstaterer Else Kayser. 

Udover et ordentligt arbejdsmiljø lægger sygeplejerskerne vægt på sikring af reallønnen og mulighed for faglig udvikling. 

Samme toner lyder fra HK Kommunal i Østjylland. Formand Hans-Henrik Hansen fortæller, at medlemmerne ikke har de store forventninger til overenskomsten, men lægger vægt på tryghed i jobbet, et godt arbejdsmiljø og mulighed for efteruddannelse og kompetenceudvikling. 

Kravet fra Kommunernes Landsforening om forringelse af seniorordninger har vakt stor vrede i HK.

- Det vil vi kæmpe hårdt imod, fastslår Hans-Henrik Hansen. 

Overenskomstforhandlingerne er endnu kun i den indledende fase. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2013 - 08:00   18. jan. 2013 - 12:07

OK 2013

ur@arbejderen.dk
OK 2013
  • Inden 1. april skal omkring 749.000 offentligt ansatte have fornyet deres overenskomst. Over 514.000 er kommunalt ansatte.
  • Overenskomstforhandlingerne foregår i en situation, hvor mange offentligt ansatte er truet af fyring med regeringens krav om kun 0,1 procents vækst i det offentlige i år. I løbet af de sidste år er der blevet nedlagt knap 26.000 fuldtidsjob i det offentlige.
  • De kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO har for første gang ikke kunne blive enige om et samlet fælles lønkrav. FOA og 3F, der har mange lavtlønnede medlemmer, krævede en særlig sikring af de lavtlønnedes købekraft. Det var der ikke enighed om i KTO.
FØLG OK13 I ARBEJDEREN

De offentlige overenskomstforhandlinger bliver afgørende for 750.000 offentligt ansattes løn og arbejdsforhold.

Arbejderen dækker som landets eneste dagblad for fagligt aktive OK13 fra fagforeningernes og de ansattes side.

Så længe overenskomstforhandlingerne kører tilbyder vi alle offentligt ansatte og tillidsvalgte at modtage avisen til 3 måneder til nedsat pris.

OK13-ABONNEMENT

>> Bestil online på Arbejderens webshop

>> Bestil på mail og betal med giro