Det er ikke kun i S og SF's politiske bagland, at uroen ulmer.
Stadig flere tillidsfolk og fagligt aktive på arbejdspladserne og i de lokale fagforeninger efterlyser, at toppen af fagbevægelsen er mere kritiske, når regeringen gennemfører reformer, der tager penge fra kontanthjælpsmodtagere og studerede for at give dem til erhvervslivet.
LO er sgu for meget kærester med regeringen til, at man kan forvente kritik fra den kant, og ja det samme gælder Metal-toppen.
Mogens Jensen, Metal'er
- Det virker som om forbundsledelsen er hoppet på den vogn, at bare regeringen nævner muligheden for at et af deres tiltag giver job, så forstummer kritikken. Og det er uden hensyn til, hvor pengene til jobbene så skal komme fra, siger Jacob Jespersen til Arbejderen.
Han er landsklubformand for Stilladsarbejdernes Landsklub, en klub under forbundet 3F. Klubben holdt landsmøde i weekenden og diskuterede de skuffede forventninger til regeringen.
Vi deltog i valgkampen
Stilladsklubben havde aldrig tidligere blandet sig i en valgkamp, men gjorde det i 2011 ud fra ønsket om at få en ny regering og en ny politik.
- Derfor er det skuffende at opleve regeringen løbe fra sine løfter, og det er fuldstændig tåbeligt, at regeringen gennemfører de ting, den gør. Men det er også skuffende at opleve, hvordan LO’s Harald Børsting og vores egen forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, roser regeringens politik, som langt hen ad vejen bare er en fortsættelse af den forrige regerings, siger Jacob Jespersen.
Siger man ikke fra, bliver det tolket som en accept og støtte til den politiske linje, som regeringen fører. Det sætter de tillidsvalgte under enormt pres fra medlemmerne, der ikke har fået indfriet forventningerne, mener landsklubformanden.
Af samme grund synes Stanley Bach, formand for 3F Viborg, også, at 3Fs forbundsledelse og LO er "for stille". Han har da også spurgt sig selv hvorfor.
Mundkurv?
- Det er meget svært at finde ud af, hvad der sker. Men jeg kunne da godt forestille mig, at nogen fra den socialdemokratiske ledelse har haft fat i Harald Børsting og formændene for de store forbund, herunder Poul Erik Skov Christensen, og fortalt dem, at hvis ikke kritikken stopper, så vælter regeringen. Når man så har været medlem af S i mange år, ja, så retter man vel ind, mener den jyske 3F formand.
Man skal da ikke holde sin kæft, når de laver den slags.
Niels Erik Nielsen, fællestillidsmand
At kritik alene skulle føre til regeringens fald, har Stanley Bach svært ved at se.
- Man kan i hvert fald ikke beskylde regeringen for at være populistisk. Og jeg synes, man skal kritisere, når der så åbenlyst er brug for det. Men jeg må sige, at det virker som om fagbevægelsen har fået en ordentlig mavepumper, siger han.
Også tillidsfolk i Dansk Metal kunne godt tænke sig, at forbundstoppen var noget skarpere i mælet, når regeringen skærer ned på de fattigste og svageste grupper i samfundet.
- Det skaber jo ikke arbejdspladser, at gøre folk fattigere. Man skal da ikke holde sin kæft, når de laver den slags. Hvis man ikke siger noget, så tror de jo, at det, de gør, er i orden, siger Niels Erik Nielsen, fællestillidsmand for 150 timelønnede ved Glud og Marstrand i Løsning, til Arbejderen.
Han havde gerne set fagbevægelsen bakke op om de studerendes demonstration mod SU-forringelser.
Retten til kritik
Mogens Jensen, formand for Dansk Metals Tele Vest, har sin forklaring på fagtoppens tøven.
- LO er sgu for meget kærester med regeringen til, at man kan forvente kritik fra den kant, og ja det samme gælder Metal-toppen, siger han til Arbejderen.
Retten til at kritisere er afgørende, hvis man vil lave noget om, også selvom kritikken er rettet mod "ens egne", mener de tillidsvalgte. De kritiserer, fordi de varetager medlemmernes interesser, fordi de er bekymrede over samfundsudviklingen og fagbevægelsens fremtid.
Formand for 3F Horsens og Omegn, Hans A. Sørensen, har længe advaret om blinkende lamper.
"Det kan ikke nytte, at en stor del af fagbevægelsens top gang på gang undskyldende fremfører, at alternativet til den nuværende regering er værre! Dels er det svært at forestille sig. Dels er det uacceptabelt, at fagbevægelsen ved sin inaktivitet og underdanighed tager medansvar for så store tilbageskridt og så "tonedøve" ministre, skriver han i dag i en kronik i Arbejderen.
LÆS KRONIK: "Kast kræfterne ind"
En svækket fagbevægelse
For den midtjyske fagforeningsformand handler det ikke kun om troværdighed og den sociale sikring.
"I sidste ende handler det også om, at de her reformer svækker fagforeningerne og mulighederne for at kæmpe for at sikre lønmodtagernes rettigheder og velfærd. Når sikkerhedsnettet smuldrer, så åbner det for løndumping over en bred kam" skriver Hans A. Sørensen.
Arbejderen har spurgt LO, 3F, HK og Dansk Metal, hvorfor de er så tavse og tilbageholdende med kritik af regeringen.
Inden deadline havde kun 3F's pressesekretariat reageret - med link til seks artikler, hvor 3F's ledelse kommenterer på de seneste reformer.
Man kan blandt andet læse, at 3F tager godt imod store dele af regeringes udspil til reform af kontanthjælpen. Næstformand Johnny Skovengaard fremhæver, at der er et fornuftgt samspil mellem rettigheder og pligter i reformen, og at der er lagt vægt på uddannelse og nyttejob som vejen ud af arbejdsløshed.
Det fremgår også af mailen, at 3F står bag LO, der foreslår at spare 1,2 milliarder korner ved en omlægning af SU-ordningen.
Og hvad angår 3F's holdning til regeringens vækstplan, så gør informationschefen opmærksom på, at "Poul Erik Skov Christensen har rost regeringen for med vækstplanen at skabe flere arbejdspladser i den private sektor, frem for at tale om at øge udbuddet af arbejdskraft samtidig med, at vi har mange langtidsledige".
3F har samlet sin hovedbestyrelse i næste uge. Her forventer 3F Viborgs formand, Stanley Bach, en "heftig debat" om forbundets holdning og ageren.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278