Forbundsformændene i de store LO forbund som HK og Dansk Metal mener ikke, det er berettiget, når de får kritik af tillidsrepræsentanter fra arbejdspladser og fagforeningskontorer.
Tillidsfolkene beskylder LO og toppen af fagbevægelse for at være for ukritiske, når regeringen gennemfører reformer, der tager penge fra arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere og studerende for at give dem til banker og erhvervslivet.
Man skal huske på Folketingets sammensætning, inden man stiller sig op på Christiansborg Slotsplads og kræver ind.
Claus Jensen, Dansk Metal
Men tillidsfolkene glemmer en meget vigtig pointe, mener Claus Jensen, Dansk Metals forbundsformand.
- Man overser lidt for ofte, at vælgerne ikke gav flertal for “Fair Løsning”, men derimod sammensatte et folketing med en ret borgerlig overvægt. Det skal man huske på, inden man stiller sig op på Christiansborg Slotsplads og kræver ind, siger han til Arbejderen.
Tillidsfolkene er i den grad frustrerede over, at de ikke kan genkende den politik, de brugte som argumentation for at få folk til at stemme på en ny regering. Ikke mindst politikerne i S og SF har svigtet den politik, de gik til valg på.
- Regeringens politik er langt hen ad vejen bare en fortsættelse af den forrige regerings, som Jacob Jespersen, landsklubformand for Stilladsarbejdernes Landsklub, udtrykker det.
Forskel på blå og sort
Det er Kim Simonsen, formand for HK Danmark slet ikke enig i.
- Hvis man kalder den her regering for blå, så skal man kalde den forrige for sort. Og så er der nogen, der glemmer, at der er krise, og at vi slet ikke er igennem den endnu, siger han til Arbejderen.
Claus Jensen understreger, at Dansk Metal, set over det lange stræk, er godt tilfreds med den politik, som regeringen fører. Han indrømmer, at han kan blive helt træt af at høre på, når “nogen bare vil kræve ind”.
- Det er som om, det ikke er gået op for folk, hvor dyb krisen er, og hvad det betyder, hvis vi ikke får gjort noget ved problemerne i god tid, siger Metal-formanden.
Sammen med LO-formand, Harald Børsting, og 3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, roser Claus Jensen regeringens Vækstplan DK for at tage fat på nogle af de mest grundlæggende problemer blandt andet mangel på job og uddannelse.
Ellers sagt med KIm Simonsens ord:
- HK har svært ved at være imod initiativer, der skaber arbejdspladser
Fra top til bund
Men mens store dele af fagbevægelsen således blåstempler retningen i vækstplanen, så er kritikken længere nede i hierarkiet noget mere kritisk.
Tillidsfolkene er udmærket klar over, at krisen ikke er drevet over, og de anerkender også, at der er brug for at investere i uddannelse og nye arbejdspladser. Til gengæld forstår de ikke, at de mennesker, der i forvejen har mindst, skal betale for uddannelse og skattelettelser til erhvervslivet.
Hvorfor ikke tage pengene fra de overskud, som virksomhederne har hobet op under krisen, og de opsparinger der findes i blandt andet pensionskasserne, spørger de.
Som mange økonomer, tvivler tillidsrepræsentanterne på, at det får nogen nævneværdig effekt på beskæftigelsen, at de private virksomhedsejere får sat selskabsskatten ned fra 25 til 22 procent.
Som man spørger
- Jeg må indrømme, at jeg er overrasket over tillidsrepræsentanterne fra de store produktionsvirksomheder. Hvis du spørger dem, om det er i orden at spare på kontanthjælp eller SU for at sænke selskabsskatten, så svarer de nej. Du kunne også vælge at spørge, om det er i orden at den sparede milliard på kontanthjælp skal bruges på uddannelse. Så ville svaret sikkert blive helt anderledes, mener Kim Simonsen.
Han tvivler selv på den beskæftigelsesmæssige effekt af en lavere selskabsskat, men mener, det er nødvendigt at tro på arbejdsgiverne, når de siger, at det er det, der skal få dem ti at skabe flere arbejdspladser.
- Om nogle år, når selskabsskatten er fuldt indfaset, og det viser sig, at de alene er brugt til at fylde op i aktionærernes lommer, så har vi fået dokumenteret at lettelser i selskabsskatten ikke er løsningen, siger HK’s forbundsformand.
Kim Simonsen og Claus Jensen minder de kritiske tillidsfolk om, at det var den forrige regering, der gennemførte både dagpengereform og tilbagetrækningsreform, der forringede vilkårene for de arbejdsløse og hævede efterløns- og pensionsalderen.
Truslen om VKO
Og så skruer Claus Jensen lidt mere op for retorikken.
- Lad mig minde om, hvad alternativet til denne regering var, og stadig er: Nemlig en VKO-regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen, der gennemførte nogle af de mest asociale nedskæringer set i nyere dansk historie, og som fuldstændig glemte at investere i uddannelse og vækst.
Den trussel er de tillidsvalgte trætte af at høre på.
- Man kunne godt fra en hvilken som helst regering sætte ind og for eksemple sørge for, at ingen mister sin forsørgelse, når de nu ikke kan finde et arbejde. Det er jobbene, der mangler, mener Henrik Rydahl Jensen, mekaniker og fællestillidsmand ved Mercedes-Benz CPH A/S i Herlev.
Han er forarget over, at den socialdemokratisk ledede regering har konfirmeret den forrige regerings dagpengestramninger, som indtil nu har sendt næsten 10.000 arbejdsløse ud af dagpengesystemet, mange af dem til nul forsørgelse.
Når den sjællandske metal-tillidsmand sammen med masser af andre kritiserer regering og fagtop, så sker det ud fra en alvorlig bekymring om samfundsudviklingen og udviklingen i fagbevægelsen.
Og det sker netop ud fra en bekymring om, at hvis ikke regeringen ændrer politisk kurs, så bliver den ikke valgt igen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278