04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det bliver en aktiv lockout

Lærerne forbereder sig

Det bliver en aktiv lockout

De offentligt ansatte undervisere er i fuld sving med at forberede synlige aktiviteter, når de bliver lockoutet. Vi skal ud og fortælle forældre og borgere, at vi meget hellere vil undervise, lyder det fra fagforeningerne.

I sidste uge demonstrerede mere end 30.000 imod regeringens og Kommunernes Landsforenings angreb på den danske forhandlingsmodel. Efter påske går 70.000 offentligt ansatte undervisere på gaderne i protest mod arbejdsgivernes lockout.
FOTO: Sonny Munk Carlsen/Scanpix Denmark
1 af 1

Tirsdag den 2. april om morgenen møder medlemmerne af Vejle Lærerkreds op ved deres arbejdspladser, kommunens 28 folkeskoler, som de plejer.

- Medlemmerne vil vise, at de rent faktisk gerne vil undervise. Det er ikke lærerne, der har besluttet, at de ikke må undervise. Det er arbejdsgiverne, siger formand for Vejle Lærerkreds, Rikke Marie Vagn-Hansen, til Arbejderen.

Aktionen i Vejle er blot én af mange forskellige aktiviteter, som medlemmerne af Danmarks Lærerforening (DLF) planlægger at lave, når påskeferien er slut, og hvis arbejdsgivernes varslede lockout træder i kraft.

Fredag i sidste uge brød de kommunale forhandlinger om nye overenskomster på lærerområdet sammen, og selvom lærernes forbundsformand Anders Bondo Christensen siger, at han gør alt for at "undgå en konflikt lige til den 31.marts klokke 23.59", så er der intet der tyder på, at der kommer en aftale på plads gennem forhandlinger.

Vores medlemmer er ekstremt engagerede. Det er tydeligt, at de har fået nok.

Rikke Marie Vagn-Hansen, formand Vejle Lærerkreds

Derfor forbereder cirka 45.000 folkeskolelærere sig på, at de fra 2. april ikke må komme på deres arbejdspladser.

Men det bliver ikke noget med at hænge ud i sofaen derhjemme. Eller isolere sig i mødelokaler i fagforeningerne for bare at snakke. Nej, lærerne er klar til at gå på gaderne og fortælle forældre og borgere, hvad konflikten handler om, lyder meldingerne fra de lokale lærerfagforeninger.

Nok er nok

Undervisning på torve og fodboldstadions, menneskekæder og Flash Mops vil være blot nogle af de redskaber, lærerne tager i brug.

- Vores medlemmer er ekstremt engagerede. For eksempel tog over en tredjedel med til demonstrationen i Odense i sidste uge. Det er tydeligt, at de har fået nok, siger Rikke Marie Vagn-Hansen, der har mellem 800 og 900 medlemmer, der bliver lockoutet.

I Ishøj vil 220 lærere blive udelukket fra deres arbejde. Her er der lagt en plan for aktviteter i hele ugen efter påske.

- En af ideerne går ud på at undervise i det fri. Meningen er jo, at vi skal ud på gader og stræder og fortælle, hvorfor vi er i konflikt, fortæller formand Joan Marianne Hjelt Jørgensen til Arbejderen.

I Esbjerg er godt 800 lockoutede lærere klar til at tage rundt til alle byer i området, som kredsen dækker. Selv øboerne på Fanø kan forvente "liv på øen".

- Der er planlagt en større happening, men det skal være en overraskelse, så det får du ikke at vide, siger Kenneth Nielsen formand for Esbjerg Lærerforening til Arbejderen.

Plads til de ikke lockoutede

Tager vi til den nordlige ende af landet, nærmere bestemt Aalborg, så har lærerne lavet en drejebog foreløbig for de første fem dage af lockouten.

- Men vi er klar til at udbygge drejebogen med flere aktiviteter, siger formand for Aalborg Lærerforening, Dorthe Kamp, til Arbejderen.

På programmet står optog gennem Aalborgs gader og demonstration både tirsdag og torsdag med taler og fællessang. 

- Torsdag holder vi demonstrationen klokken 17, så de tjenestemandsansatte lærere, der jo ikke er lockoutet, kan komme og være med, lyder det fra Aalborg.

Over hele landet er lærerne dybt frustrerede over forløbet af det, der skulle have været forhandlinger om nye overenskomster. I stedet har de været tilskuere til, hvad de selv opfatter som et nøje tilrettelagt spil, der skal banke lærerne på plads, så de passer ind i regeringens endnu ikke vedtagne skolereform.

- Vi forstår ikke den måde, det er foregået på. Hvis man vil lave noget om i skolen, så er det da en meget god idé at have lærerne med, mener Rikke Marie Vagn-Hansen.

Ved de, hvad de gør?

Mandag bredte konflikten sig, da Moderniseringsstyrelsen, som hører under Finansministeriet, og Lærernes Centralorganisation ikke kunne nå til enighed om en løsning for de lærere, der er ansat i staten.

Det betyder, at blandt andre privatskoler, erhvervsskoler og efterskoler også bliver ramt af lockouten.

Også her er medlemmerne forberedt, lyder det fra Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet, de statsansattes forbund.

- Gad vide om arbejdsgiverne ved, hvad de gør, når de slipper 70.000 kreative lærere løs i gaderne. Vores medlemmer er i den grad tændt. De føler sig miskrediteret af den måde, som arbejdsgiverene udtaler sig på og de manglende forhandlinger, siger formanden til Arbejderen..

Forbundet har lejet sig ind i lokaler otte steder i landet, som medlemmerne kan bruge til møder og som afsæt for lokale aktviteter.

Ingen af dem, Arbejderen har snakket med, tør spå om, hvor længe lockouten får lov at køre, inden regeringen griber ind.

- Spørgsmålet er, hvor længe den her regering, der bløder i forvejen, tør vente, inden den gør noget. Mon ikke den er interesseret i at slutte en konflikt ret hurtigt, inden børn og forældre bliver for hårdt ramt, siger Kenneth Nielsen fra Esbjerg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2013 - 14:50   28. mar. 2013 - 11:49

Lockout

noc@arbejderen.dk
Elever ramt af lockout

Omkring 875.000 børn og vokse vil blive påvirket af den lockout, som træder i kraft lige efter påske.

  • 566.660 af dem er folkeskoleelever

  • 124.000 er elever på privatskoler, friskoler, erhvervsskoler og efterskoler.

  • Yderligere 125.000 elever på VUC, AMU, SOSU-skoler og produktionsskoler blive ramt.

  • Endelig vil over 20.000 voksne udlændinge på landets sprogcentre blive berørt.

Kilde: DR

Lærere ramt af lockout
  • Kommunernes Landsforening har lockoutet cirka 52.000 folkeskolelærere, børnehaveklasseledere samt lærere på ungdomsskoler og sprogcentre.

  • Staten har lockoutet 10.000-15.000 undervisere på friskoler, efterskoler, AMU-centre, VUC-skoler, SOSU-skoler, asylcentre, produktionsskoler, erhvervsskoler, civile lærere i militæret og lærere på skoler for tandklinikassistenter og tandplejere.

  • De tjenestemandsansatte er ikke ramt af lockouterne. De udgør cirka 15.000 lærere.

Kilde: Danmarks Lærerforening, Uddannelsesforbundet, Kommunernes Landsforening og Moderniseringsstyrelsen.