Britisk fagbevægelse koger af vrede over regeringens offentlige nedskæringer.
I dag aktionerer ansatte på offentlige kontorer fra told og skat til retsvæsen og jobcentre. De ansatte vil gennemføre korte strejkeaktioner for at demonstrere at de ikke vil finde sig i regeringens nedskæringer. De har allerede har ført til, de ansattes løn er faldet med 20 procent, vurderer fagforeningen PCS. PCS forudser dertil, at regeringen nu vil gå efter medlemmernes arbejdsvilkår.
Nedskæringer har ført til 20 procent mindre i løn.
PCS, som er Storbritanniens femtestørste fagforening med 270.000 medlemmer, støtter et forslag om 24 timers generalstrejke, som britisk LO (TUC) skal diskutere på sit møde på onsdag i næste uge:
- Offentligt ansatte arbejder hårdere end nogensinde for at yde den service, som vi alle er afhængige af. Men i stedet for at belønne dem, så skærer regeringen ned på deres løn, beskærer deres pensioner og forsøger at angribe deres grundlæggende arbejdsforhold. En 24 timers generalstrejke vil vise, at folk kan slå igen, siger Mark Serwotka, der er formand for PCS.
Halve strejkedage
Den 20. marts blev nedskæringer på 83 milliarder pund frem til 2015 vedtaget i Underhuset sammen med finansloven. Den dag strejkede tusinder af PCS' medlemmer. Og siden har fagforeningens klubber over hele landet aktioneret og protesteret. Britisk LO vurderer, at det vil koste 600.000 arbejdspladser i den offentlige sektor.
Den 5. og den 8. april strejkede medlemmer en halv dag. Mandag den 8. opgjorde PCS, at 55.000 medlemmer havde strejket.
- Disse arbejdsnedlæggelser har fået stor opbakning, og de viser omfanget af den vrede, som hårdtarbejdende offentligt ansatte føler nu, hvor deres arbejds- og levevilkår forringes, siger Mark Serwotka ifølge fagforeningens hjemmeside, hvor man kan læse om planerne for nye strejker og aktioner helt frem til juni.
Det er ikke kun PCS-medlemmer, der bliver ramt af nedskæringer.
451.000 offentligt ansatte har fået et brev fra kabinetsminister Francis Maude om, at alle nyansatte fremover vil få dårlige ansættelsesvilkår, skriver avisen The Telegraph. Kabinetsministeren er så at sige regeringslederens højre hånd.
Der bliver færre ferie- og fridage, løn under sygdom bliver forringet, rammerne for ansættelse på prøve bliver strammet, og muligheden for, at offentligt ansatte i London kan indregne en del af rejsetiden til og fra arbejde i arbejdstiden, ophæves.
Første generalstrejke siden 1926
Hvis TUC beslutter at gennemføre en generalstrejke imod regeringens nedskæringer, vil det være den første generalsstrejke i Storbritannien siden 1926.
Storbritanniens største fagforening UNITE støtter forslaget om 24 timers generalstrejke:
"Det vil blive en milepæl i genrejsningen af vores bevægelses moralske styrke og evne til at spille en ledende rolle i et samfund, der skriger på troværdig og værdig lederskab", lyder det i en erklæring fra UNITE.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278