"One, two, three, four - this is class war"!
Sådan råbte tusinder af studerende en sen nattetime i starten af marts i den canadiske by Montreal. Traditionen med aften- og nattedemonstrationer var med et blevet genoplivet.
Grunden til, at de studerende ligesom i 2012 nu er på gaden, er, at Quebecs politikere igen forsøger at hæve studiafgiften - det vil sige den pris, man betaler for overhovedet at blive optaget på et universitet. Et tiltag der blot vil skabe endnu mere ulighed i samfundet, da det så kun er middel- og overklassens unge, der har råd til at studere, lyder argumentet fra de studerende.
Hæver studieafgiften
Helt præcis vil den lokale centrum-venstre regering hæve studieafgiften med tre procent per år.
Lokalregeringen med premierminister Pauline Marois i spidsen vandt valget sidste år. Den nye lokalregering tog straks den daværende liberale regerings planer om at hæve studieafgiften med 9000 kroner over en periode på fem år af bordet. At Marois og hendes Parti Québécois nu selv foreslår stigninger i studieafgiften, skuffer mange studerende.
Den daværende liberale lokalregerings argument var, at det var nødvendigt med flere penge til uddannelsessektoren for at højne kvaliteten. De penge skulle blandt andet komme via forhøjede studieafgifter. Noget tyder på, at Parti Québécois fortsætter den logik.
I 2012 mobiliserede de studerende kræfter i et hidtil uset omfang og etablerede alliancer med blandt andet fagbevægelsen. Resultatet var, at ulighed i uddannelsessystemet skabt af stigende studieafgifter kom på dagsordenen.
Forlader forhandlingerne
Men ikke nok med det. Der åbnede sig også en debat i offentligheden, som drejede sig om den generelle førte nyliberale økonomiske politik.
Iagttagere er enige om, at de massive studenterprotester var en af årsagerne til, at de liberale tabte valget i 2012.
Tilbage i februar mødtes den nuværende lokalregering med de studerendes organisationer for at diskutere fremtidens uddannelsessystem i Quebec. Her kom Pauline Marois med forslaget om at hæve studieafgiften med procent.
Quebecs mest aktive studenterorganisation ASSÉ valgte at forlade mødet, fordi regeringen har nægtet overhovedet at overveje helt at afskaffe studieafgiften.
- De frarøver sig selv et sted at tale fra. Det er en skam, men det er deres valg, og jeg respekterer det, sagde Pauline Marois dengang ifølge den canadiske nyhedsstation CTV News.
Quebec er den mest forgældede provins i Canada og har, trods de bebudede stigninger, de laveste studieafgifter i landet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278