05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen står til fyring

Valg i Island

Regeringen står til fyring

Ifølge meningsmålinger vil Islands socialdemokrater og venstre-grønne miste regeringsmagten. Valgets vindere ser ud til at blive det konservative parti og Fremskridtspartiet, som begge vinder stemmer på EU-modstand.

For en uge siden var Islands socialdemokratiske statsminister, Johanna Sigurdardottir på officielt besøg i Kina, hvor hun og Kinas regeringsleder Li Keqiang underskrev en handelsaftale. På lørdag står hun og det islandske socialdemokrati til at miste regeringesmagten.
FOTO: Yohsuke Mizuno/AFP/ScanpixDenmark
1 af 1

I dag har Socialdemokraterne og partiet Venstre-Grønne tilsammen flertal i Islands parlament, Altinget. De to partier har siden 2009 dannet koalitionsregering. 

Ifølge meninsmålingerne vil de efter valget på lørdag kun få 21,5 procent af stemmerne - 12,2 procent til socialdemokraterne og 9,3 procent til Venstrepartiet de grønne (VG).

- Politikerleden er vokset og ligner lidt situationen i Danmark. En arbejderregering, der falder sine egne i ryggen, forklarer Johannes Pilgaard, der flyttede fra Danmark til Island for fem år siden og i dag er medlem af de Venstre-Grønne - "indtil videre", som han siger til Arbejderen.

Johannes Pilgaard er arbejdsmand og har tidligere været formand for SID i Struer.

Valgets hovedspørgsmål er levevilkårene i Island her fem år efter det økonomiske sammenbrud. Det betyder, at vælgerne og politikerne diskuterer skatter og priser samt de alvorlige problemer, som rammer alle, der købte bolig i årene inden bankkrakket i 2008, hårdt.

- Regningen for arbejdsløsheden og de store tab i samfundet skulle jo dækkes. Det vi mærker mest, er en slags topskat de måneder, hvor vi tjener meget. Meget arbejde her i Island er sæsonbestemt i fiskeri eller turisme. Det har været nødvendigt for regeringen at skabe indtægter, men det bliver den straffet for, forklarer Johannes Pilgaard.

Arni Thor Sigurdsson er medlem af Altinget for VG, og han stiller op igen. I valgkampen peger han og partiets øvrige kandidater på, at VG som regeringspartner har skabt positive resultater i en vanskelig tid siden regeringsdannelsen i maj 2009:

Island har kunnet føre sin selvstændige økonomiske redningspolitik, fordi man står uden for EU.

Arbejdsløsheden er gået ned fra 9,5 til 4,5 procent. Inflationen er gået ned fra 20 til fem procent. Renten er faldet fra 18 til fem procent. Statens underskud er bragt ned fra 216 milliarder islandske kroner til tre milliarder - og det skal sammenholdes med finanslovens samlede indtægter på 500 milliarder islandske kroner, forklarer Arni Thor Sigurdsson til Arbejderen.

- Regeringen har magtet at forhindre, at staten gik konkurs og samtidig vedligeholde velfærdssystemet, så godt vi har kunnet, siger Sigurdsson.

Gæld og valgflæsk

Han erkender, at mange familier har det svært med at afdrages deres boliglån. Den debat præger valgkampen, og midterpartiet Fremskridtspartiet har fået stor opslutning i meningsmålingerne ved at love at afskrive 20 procent af alle boliglån. Men Sigurdsson opfatter det mest som 'valgflæsk'.

- På det seneste har de fået store problemer med at forklare, hvordan det skal finansieres, siger Arni Thor Sigurdsson.

Den islandske krone er devalueret kraftigt.

Før sammenbruddet fik man ni islandske kroner for en danske krone. Bagefter fik man 23. Siden er valutakursen steget 12,5 procent. Det tolker Johannes Pilgaard som udtryk for en rigtig politik, og han peger på, at Island kun har kunnet føre sin selvstændige økonomiske redningspolitik, fordi man står uden for EU.

Dog synes han, at de to regeringspartier har dummet sig i forhold til den såkaldte ICESAVE-lov.

Kort fortalt handler sagen om, at tusinder af kunder i Storbritannien og Holland inden 2008 placerede store beløb på konti i den islandske internetbank ICESAVE, som lovede høje renter. Da banken gik fallit dækkede regeringerne i Storbritannien og Holland kundernes tab og krævede erstatning af Island. Den erstatningssag påtog regeringen sig, men befolkningen stemte to folkeafstemninger klart nej til at betale regningen efter spekulanterne. Og i januar i år har EFTA-domstolen frikendt Island for erstatningsansvar.

- Det var et slag i ansigtet på regeringen, siger Johannes Pilgaard.

EU i valgkampen

Og EU er et varmt emne i valgkampen.

Den nuværende regering har indledt kurs mod optagelse i EU, men over 60 procent af befolkningen er imod optagelse i EU. VG's eftergivenhed i EU-spørgsmålet koster partiet stemmer, forklarer Johannes Pilgaard. VG fastslår i sit grundlag, at man er imod EU, men som medlem af regeringen har partiet medvirket til en dialog om fremtidig optagelse.

- At socialdemokraterne er tilhængere af EU kan jo ikke overraske, men det er nok lidt overraskende, at VG ikke siger fra, vurderer Johannes Pilgaard.

Arni Thor Sigurdsson oplever ikke, at EU er så central i valgkampen. Dele af oppositionen siger de vil trække EU-ansøgningen tilbage. VG siger, at man skal forhandle færdigt og lægge resultatet ud til en folkeafstemning, forklarer Sigurdsson.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2013 - 08:45   02. maj. 2013 - 13:17

Island

se@arbejderen.dk
Valget i Island 2016

Næsten 237.000 vælgere valgte 29. oktober 2016 i alt 63 medlemmer til Altinget. 

De borgerlige:

  • Selvstændighedspartiet (konservative): 29.0 procent (+2 mandater)
  • Fremskridtspartiet (midterparti): 8 procent (- 11 mandater)
  • Lys Fremtid: 8.25 procent (- 2 mandater)

Oppositionen

  • Socialdemokraterne: 5,7 procent (- 6 mandater)
  • Venstrebevægelsen De Grønne: 15.9 procent (+ 3 mandater)
  • Piratpartiet: 14.5 procent (+ 7 mandater)
  • ​Viðreisn (borgerligt): 10,5 procent (nyt parti)