Vi kommer ikke uden om flyveforbud over dele af Syrien og våbenstøtte til oprørerne. Der må ske en vestlig intervention.
Dét mener Naser Khader, der er tidligere konservativt folketingsmedlem og nuværende senior fellow på Hudson Instituttet. Han er er palæstinenser, men opvokset i en flygtningelejr i Damaskus, Syrien, og benyttes flittigt til at kommentere situationen i Syrien af danske medier.
Naser Khader mener, at der skal sendes våben til den væbnede opposition i langt større omfang, selv om den islamistiske al-Nusra-front med tilknytning til al-Qaeda i de seneste måneder står for mere og mere af den militære aktivitet mod Bashar al-Assads styre.
- Jeg tror ikke på en politisk løsning i Syrien. Vi må bevæbne Free Syrian Army dernede, der som de eneste er ramt af våbenembargo, mens Assad får våben fra Rusland og Iran, og islamisterne fra al-Qaedas al-Nusra-fronten får våben fra golf-landene. Desuden får Assad støtte fra libanesiske Hizbollah i kampene, beklager Khader i en samtale med Arbejderen.
Free Syrian Army (FSA) består af flere forskellige militser - nogle ikke-religiøse afhoppere fra Assads hær, andre af militser har stærkt religiøse navne. På en YouTube-video i sidste uge præsenterede en deling i Souqour Dimashq-brigaden fra Damaskus sig som "Osama bin Laden-militsen".
Ifølge en rapport fra International Crisis Group (ICG) 12. oktober sidste år er "den såkaldte sekulære (ikke religiøse, red.) væbnede modstand i Syrien ikke eksisterende. (…) Men at tilstedeværelsen af en kraftig salafistisk strømning blandt Syriens oprørere er uigendrivelig.
Ifølge det britiske dagblad The Guardian har USA's efterretningstjeneste CIA sammen med Jordans hær i de seneste måneder sendt store mængder små og mellemstore våben og penge over den jordanske grænse til syriske oprørsgrupper som Free Syrian Army. Samme CIA har desuden kørt et træningsprogram i Jordan siden begyndelsen af 2012. Nogle af våbnene er tilsyneladende indkøbt i Kroatien i det forløbne år af det jordanske luftvåben.
Naser Khader erkender faren for islamisterne i Syrien.
- Desværre er den reelle oppositionen splittet i Syrien. Der er ingen ledere. Nationalkoalitionen spiller ingen rolle længere. Jeg lytter mere til oppositionen inde i Syrien, siger han til Arbejderen.
Nationalkoalitionen er støttet af vestlande. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) meddelte i december, at Nationalkoalitionen er "Syriens retmæssige repræsentant". Samme udmelding kom kort efter fra EU's udenrigsministre. Nationalkoalitionens leder Ahmed Moaz al-Khatib meddelte i marts, at han trækker sig fra formandsposten.
Den herboende dansk-syrer Joseph Berindei fra partiet Demokratisk Socialt Parti, som er i opposition til Assad-styret, men imod vestlig indblaning og intervention i Syrien, bekræfter oplysningerne om krisen i den væbnede opposition.
- Nationalkoalitionen er splittet i småstykker. De var uenige om religionens rolle i kampen mod Assad. Vi mener, at religionen ikke skal afgøre en kommende stats fremtid, siger han til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278