23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klar til starskuddet på søndag

Arbejdsløshedskaravanen 2013:

Klar til starskuddet på søndag

Aktivisterne fra Nordjyllands Arbejdsløshedsnetværk er ved at lægge sidste hånd på næste uges program, hvor arbejdsløse går fra Aalborg til København under parolen "Ret til arbejde-ret til forsørgelse".

Efter uger ved computere og telefoner for at organisere arbejdsløshedskaravanen fra Aalborg til København, glæder Rasmus Østergaard (tv) og Søren Bruun Jensen sig til, at den starter på søndag.
FOTO: noc
Efter uger ved computere og telefoner for at organisere arbejdsløshedskaravanen fra Aalborg til København, glæder Rasmus Østergaard (tv) og Søren Bruun Jensen sig til, at den starter på søndag.
FOTO: noc

Den sorte mappe bliver smidt på bordet med ordene:

- Så er der løbesedler og plakater.

Søren Bruun Jensen åbner mappen og viser stolt materialerne med overskriften “Arbejdsløshedskaravanen 2013” frem.

Den 32 årige arbejdsløse socialantropolog har sammen med Rasmus Østergaard brugt størstedelen af de vågne timer i de seneste uger på at lave aftaler og organisere en mere end 400 kilometer lang march fra Aalborg til København. På søndag lyder startskuddet, og de to Aalborg-drenge glæder sig og er samtidig spændte.

- Vi håber, at vi med karavanen kan være med til at sætte fokus på arbejdsløshed som et samfundsproblem, og stoppe hetzen og forringelserne mod de arbejdsløse, siger Rasmus Østergaard fra Nordjyllands Arbejdsløshedsnetværk.

Vi vil gerne være med til at opbygge det pres, der skal bane vej for varige løsninger på arbejdsløshedsproblemet.

Han har været på kontanthjælp siden oktober måned sidste år.

- I starten følte jeg det som et nederlag at sige, at jeg var arbejdsløs og på kontanthjælp. Selvom jeg ikke er den eneste i den situation, så oplever jeg, at det stadig er en smule tabubelagt. Jeg var i hvert fald lidt flovt over det, fortæller han.

Rasmus Østergaard har opbrugt sin SU, men satser alligevel på at genoptage og færdiggøre studierne på Aalborg Universitet i historie og samfundsfag.

Billig arbejdskraft

Søren Bruun Jensen har, siden han blev færdig med den fem-årige universitetsuddannelse, fungeret som “billig arbejdskraft”.

- Jeg har været i aktivering, job med løntilskud og masser af andre ting, som ikke tæller timer, og som jeg ikke har fået løn for. Det har ikke bragt mig tættere på et reelt stykke arbejde, og jeg har nu opbrugt min dagpengeperiode, siger Søren Bruun Jensen.

Han er én af de 30.000 arbejdsløse på dagpenge, som bliver “reddet” af den aftale, regeringen og Enhedslisten blev enige om i pinsen. Men den aftale er ikke god nok, mener Rasmus Østergaard.

- Der skal findes en løsning for de mennesker, som allerede er røget ud af dagpengesystemet, og som ikke kan modtage forsørgelse. Der vil også stadig være arbejdsløse, som mister deres dagpengeret, selv efter de gamle regler, forklarer arbejdsløshedsaktivisten.

Rasmus Østergaard og Søren Bruun Jensen håber, at karavanen kan være med til at samle arbejdsløse fra hele landet for i fællesskab at kræve reelle og varige løsninger på arbejdsløshedsproblemet fra politikere og erhvervsliv.

Stadig brug for forbedringer

- Den seneste dagpengeaftale viser, at regeringen, der ellers flere gange har pointeret, at nu havde den gjort alt, der var muligt, kan presses til at skabe løsninger for de arbejdsløse. Vi vil gerne være med til at opbygge det pres, slutter de to unge aalborgensere med opfordring om at bakke karavanen op i de byer, hvor den stopper op.

Det gør den i elleve byer undervejs. I byerne har lokale aktivister stablet forkellige aktiviteter på benene, ud fra muligheder og kræfter.

I alle byerne bliver der mulighed for at skrive under på dagpengekampagnen "Forlæng dagpengeretten" og kravene om, at genoptjeningsperioden skal halveres fra 52 til 26 uger, at uddannelse skal forlænge dagpengeperioden, og at jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde til genoptjening af dagpengerettighederne.

Initiativet til dén kampagne er kommet fra HK, og det vil da også være Christian Grønnemark, fællesformand HK Hovedstaden, der tager mod arbejdsløshedskaravanen, når den lørdag i næste uge gør sidste stop i København.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2013 - 06:08   30. maj. 2013 - 06:15

Arbejdsløs

noc@arbejderen.dk
Rute og program

Søndag 2/6:

Aalborg: Gammeltorv kl. 12-14. Talere og musik. Kl. 14-15 march til Skippertorvet.

Skørping: Kulturstationen kl. 15.30. Taler, musik og march.

Mandag 3/6:

Randers: Rådhuspladsen kl. 11-14. Talere, musik og march.

Silkeborg: Torvet kl.15.30. Om aftenen debatmøde om ”Fremtidens dagpengesystem”

Tirsdag 4/6:

Aarhus: Karavanen bliver modtaget på Chr. Filtenborgs Plads kl.13.00. Optog til Mølleparken, hvor der kl. 14.00-16.00 vil være workshops med oplæg og debat om arbejdsløshed. Kl. 16.30-18.30: Debatmøde i salen på Hovedbiblioteket med politikere, fagforeningsfolk og repræsentanter for de arbejdsløse.

Onsdag 5/6:

Vejle: Ankomst Skyttehuset kl.12.00. March, taler og musik.

Torsdag 6/6:

Kolding: Ankomst kl. 9.30 - program til kl. 12.

Lillebæltsbroen på Jyllandssiden: March over broen 12.30-13.30

Odense: Gråbrødreplads kl. 14.30. Program med taler og musik.

Fredag 7/6:

Ringsted: Program kl. 11-14.

Roskilde: Karavanen ankommer til 3F kl. 15.30 - taler og sang. Kl. 16.00 march til Hestetorvet, hvor der fra kl. 17.00 vil være tale og musik.

Lørdag 8/6:

Roskilde: Kl. 10.00 Underskriftsindsamling på Stændertorvet. Kl. 11.00 optog gennem byen.

København: Karavanen ankommer kl. ca. 12.00. Program med taler og musik.

Programmet bliver løbende opdateret.

Du kan læse mere om karavanen og program på:

karavanen2013.dk og facebook.com/karavane2013.