05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU's økonomiske lokomotiv taber pusten

Vækst falder i Tyskland

EU's økonomiske lokomotiv taber pusten

I 2010 var væksten i tysk økonomi på på 3,7 procent. Den er faldet siden da til 3,0 procent i 2011, 0,9 procent sidste år og forventet 0,3 procent i år.

Der er folkelig modstand mod EU's krisepolitik med store nedskæringer på de offentlige udgifter. Her fra en blokade mod Den Europæiske Centralbank i Frankfurt fredag den 31. maj
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters/Scanpix
1 af 1

I april var forventningen, at den tyske økonomi ville vokse 0,6 procent i år. Nu slår Den Internationale Valutafond (IMF) alarm, fordi nye beregninger viser en vækst på kun 0,3 procent.

Det bekymrer ledelsen i IMF, idet Tyskland som verdens femtestørste økonomi spiller en nøglerolle i bestræbelsen på at komme ud af den globale økonomiske krise, hvor EU-landene er blandt de hårdest ramte, og udviklingen i tysk økonomi afgørende.

Og den udvikling er nedadgående.

I det første år af krisen (2009) faldt tysk økonomi med 5,1 procent. Men året efter var væksten på 3,7 procent. Den er imidlertid faldet siden da til 3,0 procent i 2011, 0,9 procent sidste år og forventet 0,3 procent i år.

I en situation med høj usikkerhed i eurozonen henstiller IMF til den tyske regering om ikke at "overdrive den finansielle konsolidering", skriver netavisen EUobserver. Det er en opfordring til at øge de offentlige udgifter.

Beregninger viser en vækst på kun 0,3 procent i tysk økonomi.

Tyskland har under krisen insisteret på, at landene i EU og i eurozonen overholder kravet fra EU om, at underskuddet på landenes budgetter højest er tre procent af bruttonationalproduktet.

I forbindelse med de såkaldte hjælpepakker til kriseramte lande i eurozonen - Grækenland, Irland, Portugal, Spanien og Cypern - har Tysklands krævet, at landene skal nedsætte de offentlige udgifter, hvilket koster millioner af offentlige ansatte deres arbejde og nedsætter efterspørgslen blandt andet på grund af lavere lønninger og lavere pensioner. Det bremser den samfundsøkonomiske vækst.

I 2009 besluttede Berlin altid at holde de offentlige udgifter i bund. Den tyske Forbundsdag vedtog en tilføjelse til landets forfatning om, at statens underskud fra 2016 ikke må overstige 0,35 procent af bruttonationalproduktet - altså cirka en tiendedel af EU's maksimale grænse.

Det har fået investorer til at placere deres penge i tyske papirer, fordi de anser Tyskland som et "stabiliserende anker med en stærk økonomisk balance, der kan virke som en stødpude over for økonomiske chok i regionen", noterer IMF.

Men IMF frygter, at det tyske fokus på nedskæringer kan forværre krisen, fordi nedskæringerne "vil spille sammen med en i forvejen svag efterspørgsel og øge den negative påvirkning af tysk økonomi", advarer IMF.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jun. 2013 - 16:30   07. jun. 2013 - 16:30

Arbejdsløshed

se@arbejderen.dk