22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Danskerne bør dele vores vrede

Bolivias ambassadør Eugenio Poma:

- Danskerne bør dele vores vrede

De latinamerikanske ledere betragter ikke overflyvningsforbudet til Bolivias præsidentfly som en sag mellem Bolivia og fire lande i Europa. Det er en sag mellem et helt Latinamerika og et imperialistisk Europa og USA, der optræder nykolonialt.

Eugenio Poma vil gerne have, at danskerne forestiller sig, at det var en dansk statsminsiter eller en vestlig leder der sad i flyet, og så forstille sig ramaskriget - det ramaskrig, der helt er udeblevet nu, hvor det handler om Bolivias præsident.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Bolivias ambassadør i Danmark synes danskerne bør dele bolivianernes vrede over den behandling, som landets præsident Evo Morales blev udsat for tidligere på ugen, da hans fly blev nægtet tilladelse til at overflyve Frankrig, Spanien, Italien og Portugal og blev nødt til at nødlande i Wien.

- Forestil jer, at det var statsminister Helle Thorning Schmidt, der blev behandlet sådan.

De vidste, at Snowden ikke var med, for de havde fået en passagerliste.
Eugenio Poma, Bolivias ambassadør.

- Det var i strid med international diplomatisk ret. Det var en politisk ydmygelse. Det kunne have medført livsfare. Det var en uhørt og fjendtlig handling. Vi forstår ikke, at det kunne ske, siger en oprørt ambassadør Eugenio Poma til Arbejderen.

Han ønsker, at dette budskab kommer ud til danskerne, så de kan tænke med, og han var fredag formiddag trist over, at ingen af de store danske medier mødte op ved pressemødet på ambassaden.

Pressemødet blev afholdt få timer efter, at et ekstraordinært topmøde i samarbejdsorganisationen UNASUR - der samler alle lande i Sydamerika - var afsluttet i byen Cochabamba i Bolivia. Under pressemødet indløb erklæringen fra UNASUR-mødet.

En enig holdnig

De deltagende seks præsidenter og dertil regeringsrepræsentanter fra yderligere fem lande var enige om at fordømme de fire europæiske landes handling samt udtrykke fuld solidaritet med Bolivias præsident. De latinamerikanske ledere betragter det ikke som en sag mellem Bolivia og fire lande i Europa. Det er en sag mellem et helt Latinamerika og et imperialistisk Europa og USA, der optræder nykolonialt, fremgår det af sluterklæringen.

Topmødet kræver de en undskyldning og en forklaring fra de fire lande.

Deltagerne besluttede at sætte punktet på dagsordenen, når Mercosur-landene holder topmøde den 12. juli og her følge op på sagen. Mercosur omfatter Brasilien, Argentina, Uruguay, Paraguay og Venezuela samt Bolivia og Chile som associerede lande.

Og deltagerne besluttede at rejse sagen i FN.

Sagen har ifølge ambassadør Poma to niveauer. Dels handler den konkret om at protestere mod den kidnapning, der var tale om, da de fire lande uden varsel trak en tilladelse til overflyvning tilbage.

Morales var på vej hjem til Bolivia efter et møde i Moskva mellem gaseksporterende lande. USA havde bedt landene i Europa om at stoppe flyet, fordi man mistænkte, at whistlebloweren Edward Snowden var med ombord, forklarer ambassadør Poma.

- Der opstod en livsfarlig situation. De vidste ikke noget om brændstofbeholdningen i flyet, da de udstedte flyveforbudet, forklarer en vred ambassadør.

- Omvendt vidste de, at Snowden ikke var med, for de havde fået en passagerliste. Så at nægte flyet tilladelse til overflyvning er det samme som direkte at anklage mit lands præsident for at lyve.

Ramaskriget, der blev væk

Eugenio Poma vil gerne have, at danskerne forstår dette, og at de forestiller sig, at det var en dansk statsminister eller en vestlig leder, der sad i flyet, og så forstille sig ramaskriget - det ramaskrig, der helt er udeblevet, hvor det handler om Bolivias præsident.

Og det er det andet niveau i sagen. Spørgsmålet om de dybereliggende politiske årsager, og hvad det kan føre til.

Hvad var det, der fik de fire lande til at følge USA's ordre i sagen? Og sker det igen?

Derfor har man bedt om forklaringer fra de fire lande. Derfor har man rejst sagen i FN.

- Denne sag må ikke danne præcedens, lyder den afsluttende appel fra ambassadør Eugenio Poma.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jul. 2013 - 19:20   05. jul. 2013 - 19:30

Bolivia

se@arbejderen.dk